Photo Gallery, Τοπικά

Χωρίς απώλειες από το σχέδιο «Αθηνά»

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας δεν αποκλείεται να στεγάζει ακόμη δύο τμήματα

Σε στάση αναμονής για την ανακοίνωση του σχεδίου «Αθηνά», πιθανότατα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα, βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Πάντως όλες οι τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το Πανεπιστήμιο δεν θα έχει καμία μεταβολή στα Τμήματά του, τα οποία θα παραμείνουν στις έδρες που βρίσκονται.

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου «Αθηνά» στους πολιτικούς αρχηγούς της τρικομματικής κυβέρνησης από τον υπουργό παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο ολοκληρώνεται σιγά-σιγά το θρίλερ των συγχωνεύσεων Τμημάτων, αλλά και Πανεπιστημίων.

Το στίγμα που δίνεται από αρμόδιες πηγές είναι πως τελικά το σχέδιο θα είναι πιο λάιτ, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό κατάργησης και συγχώνευσης τμημάτων. Μάλιστα οι πιο πολλές αλλαγές θα αφορούν στα ΤΕΙ. Έτσι αντί για 150 Τμήματα που ακουγόταν ότι θα κλείσουν, τελικά ο αριθμός τους περιορίζεται.

Πάντως ο υπουργός θέλει να ανακοινώσει όσο το δυνατόν συντομότερα το σχέδιο, ώστε οι αλλαγές να ενταχθούν στο νέο μηχανογραφικό δελτίο.

Ποια είναι η κατάσταση που διαμορφώνεται για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας; Οι πληροφορίες που έχουν προκύψει από προχθές το βράδυ, αναφέρουν ότι πρώτον, το Πανεπιστήμιο δεν χάνει τα 16 Τμήματα που διαθέτει στις τέσσερις θεσσαλικές πόλεις και δεν αλλάζουν έδρα, άρα παραμένουν εκεί που λειτουργούν ήδη. Το δεύτερο στοιχείο είναι πως τα δύο Τμήματα του Πανεπιστημίου κεντρικής Ελλάδας εντάσσονται διοικητικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά παραμένουν στις πόλεις, Λαμία και Λιβαδειά. Με αυτή την εξέλιξη το Πανεπιστήμιο θα αποκτήσει συνολικά 18 Τμήματα.

Από την Πρυτανική Αρχή τηρείται στάση αναμονής και προς το παρόν δεν θέλει να προβεί σε κάποια δημόσια τοποθέτηση.

Το διοικητικό κενό

Το ζήτημα που «καίει» αυτή τη στιγμή την Πρυτανική Αρχή είναι ότι το Πανεπιστήμιο δεν διοικείται. Το υπουργείο απέστειλε μια εγκύκλιο για την παράταση της θητείας που, όμως δεν έχει τη φερεγγυότητα ενός ΦΕΚ. Έτσι πολλές διοικητικές, ακαδημαϊκές και οικονομικές υποθέσεις έχουν «παγώσει».

Μάλιστα πριν μία εβδομάδα περίπου ο πρύτανης κ. Κώστας Γουργουλιάνης απέστειλε επιστολή σε όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας, όπου αναφέρει για το ζήτημα τα εξής: Σας ενημερώνω ότι από την 1η Ιανουαρίου σε όλα τα ΑΕΙ της χώρας υπάρχει διοικητικό κενό. Το Πρυτανικό Συμβούλιο έχει καταργηθεί, οι αρμοδιότητες των αντιπρυτάνεων έχουν αφαιρεθεί και η νέα Σύγκλητος δεν μπορεί ακόμη να λειτουργήσει. Επιπλέον, το Συμβούλιο Ιδρύματος δεν έχει ακόμη ΦΕΚ και επομένως δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του. Όλα αυτά τα ζητήματα τέθηκαν επανειλημμένως στο υπουργείο, εγγράφως από το προεδρείο της Συνόδου των πρυτάνεων.

Επιπροσθέτως στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει ολοκληρωθεί η κανονική θητεία των Πρυτανικών Αρχών και η παράταση που είχε δοθεί με ΦΕΚ μέχρι της 31ης Δεκεμβρίου. Η νέα «παράταση» που δόθηκε με την εγκύκλιο του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας είναι πρακτικά ανεφάρμοστη. Οι τράπεζες δεν δέχονται να εξοφλήσουν επιταγές που υπογράφονται από μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου, γιατί πλέον δεν εκπροσωπούν το Ίδρυμα και υπάρχει το σημαντικό ηθικό θέμα λήψης αποφάσεων από όργανα που ολοκλήρωσαν το έργο τους για το οποίο είχαν εκλεγεί.

Το Πανεπιστήμιό μας βρίσκεται σε μία περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, με το άγνωστο μέχρι στιγμής σχέδιο «Αθηνά», την αβεβαιότητα των διοικητικών υπαλλήλων μέσω της λεγόμενης «διαθεσιμότητας-κινητικότητας», τη χρόνια καθυστέρηση του διορισμού εκατοντάδων εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΕΔΙΠ και ΕΤΕΠ, την κατά 50% μείωση του τακτικού προϋπολογισμού και τη δραματική ελάττωση των Δημοσίων Επενδύσεων. Η οικονομική αυτή δυσλειτουργία ουσιαστικά εξαφάνισε τους τακτικούς προϋπολογισμούς των τμημάτων έτσι ώστε να κινδυνεύει άμεσα το εκπαιδευτικό έργο.

Είχα την ευκαιρία με προηγούμενο ηλεκτρονικό μου μήνυμα να εντοπίσω τα μεγάλα προβλήματα και να εκφράσω τις ισχυρές επιφυλάξεις μου για την ασφαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου. Σε αυτή την κατάσταση η ευθύνη για τη διασφάλιση ενός αυτόνομου και δημιουργικού Πανεπιστημίου ανήκει κυρίως στο υπουργείο Παιδείας. Είναι προφανές ότι η συμμετοχή στα όργανα της διοίκησης δεν είναι αυτοσκοπός.

Σε αυτή τη φάση στηρίζω τις αποφάσεις του Συμβουλίου Διοίκησης του Πανεπιστημίου μας που εξάλλου είναι το μόνο συλλογικό όργανο που έχει εκλεγεί πολύ πρόσφατα».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το