Photo Gallery, Πολιτισμός

Από σήμερα το Διεθνές Συνέδριο για το Ρήγα στο Βελεστίνο

Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας επιστημονικής κοινότητας συγκεντρώνει το 6ο Διεθνές Συνέδριο Φεραί - Βελεστίνο - Ρήγας»

Παράλληλα με το συνέδριο θα γίνει και έκθεση βιβλίου, μελετών και περιοδικών για το Ρήγα Βελεστινλή και θα αφορά περί τις 1.000 εκδόσεις, από το αρχείο του Δρ. Δημ. Καραμπερόπουλου. Η εναρκτήρια συνεδρίαση του συνεδρίου θα γίνει την 6η απογευματινή απόψε, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ρήγα Φεραίου, όπου θα γίνουν και οι χαιρετισμοί των συνδιοργανωτών του συνεδρίου, όπως και εκπροσώπων της Εκκλησίας, της Πολιτείας, των Πνευματικών Ιδρυμάτων και όλων των φορέων.

Την τιμητική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κ. Αγοραστός, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης, η Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Ελένη Λαΐτσου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Κων. Γουργουλιάνης, ο καθηγητής και ακαδημαϊκός κ. Κων. Σβολόπουλος, ο καθηγητής και πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός» κ. Σ. Μαρκαντώνης, η διευθύντρια του Κέντρου Ερεύνης της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αικ. Πολυμέρου – Καμηλάκη, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Αθαν. Καραθανάσης.

Το ίδιο βράδυ της πρώτης ημέρας θα γίνουν οι τρεις πρώτες εισηγήσεις του συνεδρίου, της Αργυρούλας Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, με θέμα «Η εμβέλεια των Φερών και οι διεθνείς σχέσεις των Φερών κατά την αρχαιότητα», της Αικατερίνης Καμηλάκη, με θέμα: «Η πολιτιστική και οικονομική δυναμική του Μουσείου Γεωργικών Εργαλείων και Παραδοσιακής Τεχνολογίας» και του Γ. Κοντογεώργη, με θέμα: «Ο Ρήγας και η νεοτερική προσέγγιση της Δημοκρατίας».

Όλες οι υπόλοιπες 96 εισηγήσεις θα γίνουν σε δύο τμήματα, σε αίθουσα του Δημοτικού Σχολείου με καταληκτήρια συνεδρίαση την Κυριακή 7 Οκτωβρίου, ώρα 1.30-2.30 μ.μ. Τα θέματα που θα αναπτυχθούν στο συνέδριο, εκτός αυτών που αφορούν στο Ρήγα (50), θα αφορούν θέματα αρχαιολογίας, λαογραφίας, θέματα του σύγχρονου και παλαιότερου Βελεστίνου, τα οποία θα φέρουν στο φως άγνωστα στοιχεία, που για πρώτη φορά γίνεται κτήμα των συνέδρων και κατ’ επέκταση των Βελεστινιωτών.

Αρκετοί είναι επίσης οι σύνεδροι που θα παρουσιάσουν ενδιαφέροντα θέματα από το Βελεστίνο ή έλκοντες την καταγωγή τους από το Βελεστίνο, όπως είναι οι: Δημ. Καραμπερόπουλος, Γ. Αλεξίου, Γ. Βογιατζής, Νικ. Δεληγεώργης, Μαρία Καραθανάση, Αθαν. Καραθανάσης, Βασ. Καραμπερόπουλος, Στ. Λαΐτσος, Λ. Μπόχας, Δημ. Παπαγεωργίου, Στ. Παπαγεωργίου, Δημ. Τίτσιας, Αντ. Φραγκούλης.

Οι ξένοι επιστήμονες που θα παρουσιάσουν εργασίες στο συνέδριο θα είναι από Ρωσία, Πολωνία, Σερβία, Ρουμανία και Βουλγαρία. Την οργανωτική επιτροπή του συνεδρίου αποτελούν οι: Δημ. Καραμπερόπουλος πρόεδρος, αντιπρόεδρος Αργ. Ιντζεσίλογλου, γραμματέας Παν. Καμηλάκης και μέλη: Αρετή Πρίντζου, Βασ. Χατζηθεοδώρου, Ευάγ. Ντόντος, Μαρία Καραθανάση και Γ. Κουζιώκας.

Το συνέδριο, είναι το 6ο κατά σειρά, αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον και θα το παρακολουθήσουν επιστήμονες από όλη την Ελλάδα, όπως και φοιτητές, μαθητές και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας. Για όλα τα προηγούμενα συνέδρια των ετών 1986, 1992, 1997, 2003 και 2007, οι ανακοινώσεις τους έχουν καταχωρηθεί στους αντίστοιχους τόμους της «Υπέρειας» που κυκλοφόρησαν.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το