Photo Gallery, Τοπικά

Αποχή αναπήρων πολέμου από την παρέλαση

Η παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής είναι μία ευκαιρία να διαμαρτυρηθούν και τα θύματα πολέμου για τα μέτρα σε βάρος τους όπως αναφέρουν

Η Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου της Μαγνησίας δεν θα συμμετέχει στην παρέλασης της 25ης Μαρτίου, όπως αποφάσισε η διοίκηση και του τοπικού σωματείου. Όπως αναφέρει ο πρόεδρός της κ. Θανάσης Κουτσός, τα μέλη θα παρακολουθήσουν τη δοξολογία για τη γιορτή, θα καταθέσουν στεφάνι στο μνημείο των Ηρώων και μία αντιπροσωπεία από μικρό αριθμό αναπήρων θα παρακολουθήσει την παρέλαση. Οι υπόλοιποι θα αποχωρήσουν σε ένδειξη διαμαρτυρίας, όπως τονίζεται, για τη συμπεριφορά της Πολιτείας απέναντί τους.

Ο κ. Κουτσός επισημαίνει πως οι ανάπηροι πολέμου είναι πολύ στενοχωρημένοι και χολωμένοι από την συμπεριφορά της κυβέρνησης. Αναφέρθηκε στις περικοπές των συντάξεών τους επισημαίνοντας ότι η σύνταξη των θυμάτων πολέμου ανέρχεται σε 470 ευρώ, των ατόμων με αναπηρία 67% και άνω στα 830 ευρώ και των ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 100% φτάνουν στα 1000 ευρώ. Θυμίζει πως οι άνθρωποι αυτοί πολέμησαν, θυσίασαν την σωματική τους ακεραιότητα για την πατρίδα και τώρα, αρκετά χρόνια μετά η Πολιτεία τους ανταμείβει με αυτόν τον τρόπο. Ένα ακόμη θέμα που θέτει ο κ. Κουτσός είναι και η φορολόγηση των περιπτέρων. Όπως τόνισε η κυβέρνηση καταργεί στην ουσία το άρθρο 21 του Συντάγματος και προχωρεί – για πρώτη φορά – στη φορολόγηση των περιπτέρων. Τα περίπτερα είχαν παραχωρηθεί σε αναπήρους πολέμου ως μία ανταμοιβή και απασχόληση, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν άλλου είδους εργασία. Μέχρι πρότινος υπήρχε αφορολόγητο στα περίπτερα, τώρα όμως και αυτά μπήκαν στο στόχαστρο.

Η παρέλαση της ερχόμενης Κυριακής είναι μία ευκαιρία, όπως αναφέρει ο κ. Κουτσός, να διαμαρτυρηθούν και τα θύματα πολέμου για τα μέτρα σε βάρος τους. Ο τρόπος που επιλέγεται είναι η αποχή από την παρέλαση.

Ως γνωστόν, στο Βόλο δεν θα στηθεί εξέδρα για τους επισήμους, οι οποίοι όρθιοι θα παρακολουθήσουν την παρέλαση.

Δρακόντεια αστυνομικά μέτρα

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η προετοιμασία της Αστυνομικής Διεύθυνσης εν όψει της παρελάσεως. Οι οδηγίες που υπάρχουν τόσο από την πολιτική, όσο και από την φυσική ηγεσία της Αστυνομίας και διαβιβάστηκαν στην πρόσφατη σύσκεψη στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας κάνουν λόγο για «μηδενική ανοχή» από την πλευρά των αστυνομικών σε τυχόν επεισόδια. Οι οδηγίες είναι σαφείς, επισημαίνουν ανώτεροι αξιωματικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Μαγνησίας, σημειώνοντας ότι η ρητή εντολή είναι να διατηρηθούν η τάξη και η δημόσια ασφάλεια.

Για την εφαρμογή των μέτρων έχουν επιστρατευτεί όλοι οι αστυνομικοί, οι οποίοι θα κληθούν να εφαρμόσουν συγκεκριμένα επιχειρησιακά σχέδια. Στο Βόλο, όπως τονίζεται, τα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από το βράδυ της παραμονής και θα διαρκέσουν έως αργά το μεσημέρι, μετά και τη λήξη της παρέλασης.

Η αστυνομική δύναμη χαρακτηρίζεται «ισχυρή». Τα αστυνομικά μέτρα θα είναι αυξημένα. Θα γίνονται έλεγχοι σε άτομα, οχήματα και διάφορα σημεία. Ο χώρος της παρέλασης αναμένεται να περιφρουρηθεί και να παραταχθούν, σε μικρή απόσταση, μεγάλη αστυνομική δύναμη. Σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων, η επέμβαση των αστυνομικών – σύμφωνα πάντα με τις εντολές – θα είναι άμεση. Τόσο η πολιτική, όσο και η φυσική ηγεσία της Αστυνομίας, όπως αναφέρθηκε χαρακτηριστικά, ζητούν την εφαρμογή του Νόμου με αυστηρότητα.

Στη διάρκεια της εβδομάδας η κάθε Αστυνομική Διεύθυνση εξειδικεύει τα μέτρα και θα καταστρώσει τα επιχειρησιακά σχέδια που θα εφαρμόσει και τα οποία είναι σχεδόν έτοιμα. Το χαρακτηριστικό θα είναι η ισχυρή αστυνομική δύναμη που θα βρίσκεται παρατεταγμένη σε μικρή απόσταση από το χώρο της παρέλασης, αλλά και σε γύρω περιοχές. Αξιωματικοί της Αστυνομία, σημειώνουν χαρακτηριστικά ότι «υπήρξαν πληροφορίες, για προθέσεις διασάλευσης των εκδηλώσεων».

Αντίθετη η Ομοσπονδία Αστυνομικών

Παρέμβαση όμως κάνει η Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων επισημαίνοντας ότι δεν είναι «στην αποστολή της Αστυνομίας η επιβολή μέτρων στις εθνικές επετείους». Η συνδικαλιστική οργάνωση των αστυνομικών αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση:

«Με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τις καθιερωμένες παρελάσεις προς τιμήν των Ηρώων μας, η ελληνική κυβέρνηση, αδυνατώντας να πείσει για την πολιτική που εφαρμόζει και φοβούμενη τις λαϊκές αντιδράσεις, επιστρατεύει και πάλι την Ελληνική Αστυνομία.

Δεν είναι δυνατόν οι εθνικές επέτειοι να εορτάζονται με την επιβολή μέτρων αστυνομίας και μάλιστα καταστρατηγώντας κάθε έννοια ωραρίου, αδειών και ημερήσιων αναπαύσεων του αστυνομικού.

Δεν είναι αυτή η αποστολή μας. Τα κοινωνικά προβλήματα και ο θυμός ενός ολόκληρου λαού, δεν αντιμετωπίζονται με την καταστολή.

Δηλώνουμε κάθετα αντίθετοι στα πρωτοφανή μέτρα «τάξης και ασφάλειας» και για τον πρόσθετο λόγο ότι για κάθε τι αρνητικό, όπως έγινε πριν λίγες ημέρες στο ΟΑΚΑ, οι συνήθεις «εισαγγελείς» θα σπεύσουν να κατηγορήσουν και πάλι την Ελληνική Αστυνομία. Επιτέλους, η κρίση ας μας κάνει όλους σοφότερους.

Σιδερόφραχτες παρελάσεις δεν γίνονται!».

Τ. Κ.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το