Photo Gallery, Τοπικά

Αναστάτωση στο χώρο της υγείας

Χθες η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου με κύριο θέμα συζήτησης το ζήτημα των εφημεριών

Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι γιατροί του Νοσοκομείου Βόλου και των Κέντρων Υγείας στο Νομό Μαγνησίας από την ερχόμενη εβδομάδα αντιδρώντας με αυτόν τον τρόπο στη μη πληρωμή τους για τα δεδουλευμένα τριών μηνών, αλλά και στη μεγάλη μείωση του κονδυλίου για την εξόφληση των εφημεριών για το 2012.

Χθες η τοπική Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών πραγματοποίησε γενική συνέλευση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Νοσοκομείου με κύριο θέμα συζήτησης το ζήτημα των εφημεριών. Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα «θερμό» και η κατάσταση δεν άλλαξε.

Ο πρόεδρος της τοπικής ένωσης κ. Παναγιώτης Μοσχοτζόπουλος παρουσίασε στους γιατρούς τα αρνητικά δεδομένα σχετικά με την πληρωμή των εφημεριών, ενώ ανέφερε πως από τη διοίκηση του Νοσοκομείου προωθείται η μείωση των εφημεριών, με αποτέλεσμα ειδικότητες γιατρών να κινδυνεύουν να μην έχουν καμία εφημερία το μήνα.

Η αναφορά αυτή του προέδρου προκάλεσε την ακόμη μεγαλύτερη αντίδραση των γιατρών, οι οποίοι επιχείρησαν να συναντηθούν με τη διοίκηση του Νοσοκομείου.

Τελικά η συνάντηση έγινε λίγη ώρα μετά. Οι 40 περίπου γιατροί ζήτησαν από το διοικητή κ. Ζαχαρόπουλο να διευθετήσει το θέμα των εφημεριών τους. Ο κ. Μοσχοτζόπουλος σημείωσε πως δεν άλλαξε κάτι από τη συνάντηση και οι γιατροί πλέον οδεύουν προς την επίσχεση εργασίας. Από σήμερα Παρασκευή οι γιατροί θα κάνουν δήλωση για συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Ο κ. Μοσχοτζόπουλος υπογράμμισε ότι θα πρέπει να σταλεί μήνυμα προς το υπουργείο Υγείας.

«Οι γιατροί είναι οργισμένοι με την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί. Είναι απλήρωτοι για τις εφημερίες τριών μηνών, ενώ και οι πιστώσεις για τις εφημερίες του 2012 έχουν μειωθεί μέχρι και 40%. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι οι εφημερίες του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν από τον προϋπολογισμό του 2012. Λόγω αυτών των δεδομένων οι εφημερίες από ενεργείς, δηλαδή όλη την ημέρα, μετατρέπονται σε ετοιμότητας, που σημαίνει ότι περιμένουν από το σπίτι τους, αν θα τους καλέσουν για κάποιο έκτακτο περιστατικό. Βέβαια η εφημερία ετοιμότητας γίνεται σε ένα γιατρό με την προϋπόθεση πως κάποιος άλλος με αντίστοιχη ειδικότητα βρίσκεται στο νοσοκομείο με ενεργή εφημερία» είπε ο κ. Μοσχοτζόπουλος.

Αναφορικά με το ζήτημα της κινητοποίησης ο ίδιος είπε ότι «θα συγκεντρωθούν πρώτα οι δηλώσεις για συμμετοχή και μετά θα ξεκινήσει η επίσχεση εργασίας. Οι γιατροί είναι αποφασισμένοι να κάνουν επίσχεση εργασίας, γιατί δεν θέλουν να συνεχιστεί άλλο αυτή η κατάσταση. Η επίσχεση εργασίας θα αφορά σε όλους τους τομείς».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα έχουν συνέλευση και οι ειδικευόμενοι γιατροί του Νοσοκομείου, οι οποίοι σκέπτονται το ενδεχόμενο να κάνουν επίσχεση ακόμη και από τις εφημερίες.

Γενικά επικρατεί κλίμα αγανάκτησης από το μέτωπο των γιατρών σε πανελλαδικό επίπεδο που μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις διάλυσης το ΕΣΥ.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Συμβούλιο της ΟΕΝΓΕ αποφάσισε να γενικευτούν οι επισχέσεις σε όλα τα Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία της χώρας.

Καταβλήθηκαν σοβαρές προσπάθειες εκ μέρους των νοσοκομειακών γιατρών να κρατηθούν ανοιχτά τα Νοσοκομεία, ιδιαίτερα στη δεδομένη συγκυρία που η κρίση μαστίζει την ελληνική κοινωνία. Όμως η αφερεγγυότητα του υπουργείου Υγείας  που αφήνει απλήρωτες τις τακτικές εφημερίες των γιατρών από το Δεκέμβριο και τις πρόσθετες από τον περσινό Ιούνιο έχει προκαλέσει κλίμα εξέγερσης, με αποτέλεσμα να έχουν ήδη ξεκινήσει επίσχεση 35 Νοσοκομεία.

Η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις γιατρών να προβούν σε πολύμορφες εκδηλώσεις τις μέρες της επίσχεσης. Επίσης καλεί όλους τους γιατρούς να συμμετάσχουν στη μέρα προβολής των προβλημάτων του συστήματος υγείας που έχει οριστεί από την  ΑΔΕΔΥ η 29η Μαρτίου, καθώς και σε ανάλογη πανελλαδική κινητοποίηση που θα πραγματοποιηθεί στις 5 Απριλίου.

Οφειλές 300 εκατομμυρίων ευρώ

Σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος τονίζει με ανακοίνωσή του πως «σε πλήρη κατάρρευση οδηγείται το σύστημα του κλάδου υγείας και της

φαρμακευτικής περίθαλψης, με την επικείμενη ένταξη χρεωμένων ταμείων στον

Ε.Ο.Π.Υ.Υ. Οι φαρμακοποιοί είναι αντίθετοι με την ενσωμάτωση στον Ενιαίο

Φορέα και άλλων ταμείων που θα προσθέσουν επιπλέον χρέη τουλάχιστον

250.000.000 ευρώ.

Όσον αφορά στην ενημέρωση από πλευράς υπουργείου Υγείας και Ε.Ο.Π.Υ.Υ. ότι

πληρώθηκαν οι φαρμακοποιοί, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος πληροφορεί την κοινή γνώμη πως οι οφειλές εξοφλήθηκαν σύμφωνα με το νόμο και αφορούν τις συνταγές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. μηνός Ιανουαρίου 2012.

Σε καμιά περίπτωση διευκρινίζει ο Π.Φ.Σ., δεν αποτελούν «δώρο» σε έναν κλάδο που στενάζει από την οικονομική ασφυξία και εξακολουθεί να στηρίζει τη φαρμακευτική περίθαλψη. Τα συσσωρευμένα χρέη τουλάχιστον 300.000.000 ευρώ από τον ΟΠΑΔ και τον ΟΑΕΕ εξακολουθούν να υπάρχουν».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το