Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Αποσύρονται πάνω από 15 χιλιάδες ΙΧ

Ρεκόρ κατάθεσης πινακίδων κυκλοφορίας στη Μαγνησία

 


 

Ξεπερνούν τις 15.000 οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων που κατέθεσαν έως και χθες τις πινακίδες κυκλοφορίας των οχημάτων τους στις Εφορίες της Μαγνησίας. Στην Εφορία του Βόλου καταγράφεται αύξηση κατά 70% σε σχέση με πέρσι και σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας τις τελευταίες ημέρες (όλο σχεδόν το Δεκέμβριο) κατατίθενται κατά μέσο όρο 70 – 100 πινακίδες. Η κατάθεση όμως των πινακίδων, όπως τονίζει χαρακτηριστικά διευθυντικό στέλεχος της εφορίας του Βόλου, γίνονταν σταδιακά καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς. Στατιστικά υπολογίζεται ότι καθημερινά ο μέσος όρος κατάθεσης πινακίδων ΙΧ ανέρχεται στους 50 ιδιοκτήτες. Κατά 50% αυξήθηκε η κατάθεση πινακίδων και στις Εφορίες Νέας Ιωνίας και Αλμυρού.

 

Ρεπορτάζ:

ΤΟΥΛΑ ΚΕΚΑΤΟΥ

 

Μέχρι και 70% συγκριτικά με πέρσι αυξάνεται η κατάθεση των πινακίδων κυκλοφορίας στις ΔΟΥ, σύμφωνα με τους υπολογισμούς των εφοριακών. Το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί μέχρι τέλος του έτους, καθώς αναμένεται πολλοί οδηγοί να καταθέσουν πινακίδες και την ερχόμενη εβδομάδα, την τελευταία του έτους, όπως γίνεται συνήθως. Τη λέξη «άνεργος» συμπληρώνουν συνήθως στο σχετικό έντυπο προσωρινής απόσυρσης πολλοί φορολογούμενοι. Ένας μεγάλος όμως αριθμός αφορά και σε «δεύτερα» αυτοκίνητα, που διαθέτουν πολλές οικογένειες και πλέον αδυνατούν να συντηρήσουν.

«Ουρές» σχηματίζονται στις Εφορίες εδώ και 15 μέρες, κάθε πρωί, από οδηγούς που ζητούν την προσωρινή ακινησία οχημάτων. Ο τελικός αριθμός θα καταγραφεί με τη λήξη της προθεσμίας, 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο εφοριακοί κάνουν λόγο για «ρεκόρ» κατάθεσης πινακίδων.

Σύμφωνα με εφοριακούς, το φαινόμενο ξεκίνησε τον περασμένο Δεκέμβριο. Αρχικά οι πολίτες κατέθεταν πινακίδες του δεύτερου ή του παλαιότερου αυτοκινήτου. Φέτος, το φαινόμενο επεκτάθηκε, παίρνοντας άλλες διαστάσεις. Οι περισσότεροι αναφέρουν πως δεν μπορούν να τα συντηρήσουν είτε λόγω μείωσης αποδοχών, είτε λόγω ανεργίας.

Τα τέλη κυκλοφορίας σε συνδυασμό με την αύξηση στην τιμή των καυσίμων, καθώς και την «καταιγίδα» φόρων, έχουν υποχρεώσει τους περισσότερους οδηγούς να καταθέσουν τις πινακίδες τους, ακινητοποιώντας τα αυτοκίνητά τους.

Μάλιστα εκτιμάται ότι φέτος θα καταρριφθεί το ρεκόρ του 2009, οπότε και 200.000 ιδιοκτήτες ΙΧ είχαν προχωρήσει σε ακινητοποίηση των οχημάτων τους εξαιτίας των υπέρογκων τελών κυκλοφορίας, που σε πολλές περιπτώσεις – όπως λένε χαρακτηριστικά – το κόστος ξεπερνά κατά πολύ την αξία του αυτοκινήτου.

Στην Εφορία Νέας Ιωνίας έως χθες είχαν κατατεθεί οι πινακίδες 308 οχημάτων και στην Εφορία του Αλμυρού 300, αύξηση κατά 50% σε σχέση με πέρσι.

Πανελλαδικά υπολογίζεται ότι ο αριθμός των αυτοκινήτων που θα αποσυρθούν θα ξεπεράσει τις 200.000.

 

Παράδοση πινακίδων δεν σημαίνει οριστική διαγραφή: Για την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, θα πρέπει αρχικά να ξεκαθαρίσουμε, ότι με την κατάθεση πινακίδων το όχημά μας δεν διαγράφεται οριστικά, δηλαδή δεν παύει να είναι στην κατοχή του ιδιοκτήτη του, κάτι που συνεπάγεται ότι θα πρέπει να δηλώνεται στην Εφορία. Στην περίπτωση της οριστικής διαγραφής, το όχημά μας αποταξινομείται πλήρως και παίρνει το δρόμο της ανακύκλωσης.

Άδεια κυκλοφορίας αυτοκινήτου

2. Πινακίδες

3. Φωτοτυπία της δήλωσης εισοδήματος, όπου να αποδεικνύεται ποιος είναι ο κάτοχος του Ι.Χ.

4. Απόδειξη πληρωμής των τελών κυκλοφορίας του τρέχοντος έτους.

5. Υπεύθυνη δήλωση ότι το αυτοκίνητο θα σταθμεύσει σε κλειστό ιδιόκτητο χώρο.

6. Την ταυτότητά του ή σχετική εξουσιοδότηση αν ο ίδιος δεν είναι ο ιδιοκτήτης.

Στα δικαιολογητικά που θα πρέπει να υποβάλετε στην Εφορία ανήκει και η υπεύθυνη δήλωση, με την οποία θα βεβαιώνετε ότι δεν θα σταθμεύσετε το αυτοκίνητο σε δημόσιο δρόμο (δηλαδή ότι έχετε ιδιωτικό χώρο), ώστε οι δρόμοι της πόλης να μην κατακλυστούν με ακινητοποιημένα αυτοκίνητα.

Γενικά, δεν τίθενται περιορισμοί για το χρονικό διάστημα που μπορείτε να έχετε το αυτοκίνητό σας σε ακινησία, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να το αναφέρετε στην ετήσια δήλωση εισοδήματος. Ωστόσο, αν μετά από κάποιο καιρό αποφασίσετε ότι θέλετε να το ανακυκλώσετε, μπορείτε να ξεκινήσετε τις διαδικασίες οριστικής διαγραφής του.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το