Photo Gallery, Τοπικά

Έφερε προβλήματα το χιόνι στη Μαγνησία

Το χιόνι στα Χάνια Πηλίου φθάνει τα 30 εκατοστά και τα 40 στο Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ περίπου 40 εκατοστά είναι το ύψος του και στα ορεινά της Όθρυος

 

Χωρίς ρεύμα χθες η Ανάβρα Αλμυρού

 


 

 

Το χιόνι ήρθε φέτος μαζί με τα Χριστούγεννα στα ορεινά της Μαγνησίας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας, ωστόσο δεν έλειψαν και τα προβλήματα, κυρίως λόγω των ισχυρών ανέμων και της πτώσης δένδρων και κλαδιών. Το χιόνι στα Χάνια Πηλίου φθάνει τα 30 εκατοστά και τα 40 στο Χιονοδρομικό Κέντρο, ενώ περίπου 40 εκατοστά είναι το ύψος του και στα ορεινά της Όθρυος. Η Ανάβρα έμεινε θες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μέχρι το απόγευμα, ενώ κλαδιά δένδρων έσπασε ο άνεμος στο Κατηχώρι. Οι δρόμοι σε όλο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο του Νομού είναι καθαροί, ενώ η Τροχαία συνιστά στους οδηγούς να είναι προσεκτικοί, καθώς λόγω του παγετού ίσως υπάρξουν «παγίδες» στο οδόστρωμα.

 

Ρεπορτάζ: ΣΤ. ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

 

Χιονόπτωση σημειώθηκε χθες από την Πορταριά και πάνω στο Πήλιο και μέχρι το Ξουρίχτι, όπου μάλιστα σημειώθηκε και βραχόπτωση, χωρίς ωστόσο το φαινόμενο να είναι σοβαρό και να ανησυχήσει τις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας. Στην περιοχή των Χανίων χθες εργάζονταν έξι εκχιονιστικά μηχανήματα, ενώ η Τροχαία ζητεί από τους οδηγούς να είναι προσεκτικοί όταν κινούνται στο ορεινό Πήλιο και να φέρουν τα οχήματά τους αντιολισθητικές αλυσίδες από το 20ό χιλιόμετρο και μέχρι το 36ο.

Χιονόπτωση σημειώθηκε χθες τη νύχτα και στην περιοχή Κάπουρνας, Καναλίων και Κεραμιδίου, ενώ το χιόνι στα Πάνω Κανάλια έφθασε τα 20 εκατοστά. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία απομάκρυνε τα κλαδιά δένδρων που έπεσαν στο Κατηχώρι. Το Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου ωστόσο δεν αναμένεται να λειτουργήσει σήμερα, καθώς το ύψος του χιονιού δεν είναι αρκετό (πρέπει να ξεπεράσει το μισό μέτρο).

Τα φαινόμενα παρουσίασαν σταδιακή ύφεση από χθες το απόγευμα, ενώ από σήμερα το μεσημέρι αναμένεται περαιτέρω βελτίωση του καιρού.

Στην περιοχή της Όθρυος προβλήματα παρουσιάστηκαν στην Ανάβρα, καθώς λόγω των ισχυρών ανέμων ξεριζώθηκε πλάτανος, που έπεσε πάνω σε γραμμή της ΔΕΗ, με αποτέλεσμα να διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Συνεργείο της ΔΕΗ από τη Λαμία και αφού προηγουμένως εκχιονιστικά του Δήμου Αλμυρού και της Περιφερειακής Ενότητας άνοιξαν το δρόμο στη θέση Χελιδόνα, έφθασε στην Ανάβρα και αποκατέστησε τη βλάβη στις 5 το απόγευμα. Όπως δήλωσε ο αντιδήμαρχος Αλμυρού κ. Γ. Παπαϊωάννου «αύριο (Σ.Σ. σήμερα) θα γίνει αποχιονισμός των αγροτικών δρόμων που οδηγούν στα μαντριά».

Στα 20 εκατοστά είναι το ύψος του χιονιού στις περιοχές Φυλάκη, Κωφοί, Κοκκωτοί και Βρύναινα. Όλοι οι δρόμοι ωστόσο είναι καθαροί.

Ο αρμόδιος περιφερειακός σύμβουλος για την Πολιτική Προστασία κ. Λ. Ρίνης ζητεί την προσοχή των οδηγών που κινούνται στα ορεινά του Νομού, καθώς λόγω του παγετού ίσως υπάρξουν προβλήματα στην ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων. Το θερμόμετρο σήμερα το πρωί θα πέσει μέχρι και 5 βαθμούς κάτω από το μηδέν.

 

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Ο μετεωρολόγος κ. Θ. Τακούδης προβλέπει σήμερα αραιές συννεφιές, αυξημένες κατά διαστήματα στις ανατολικές περιοχές, όπου πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές ή χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί ασθενείς και στο Αιγαίο μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -5 μέχρι 6 βαθμούς και στο Βόλο από 1 έως 6 βαθμούς Κελσίου. Πάντως μετά το μεσημέρι αναμένεται να καθαρίσει ο καιρός. Αύριο ανήμερα των Χριστουγέννων αρχικά ο καιρός προβλέπεται αρκετά καλός. Αλλαγή προβλέπεται από τις απογευματινές με βραδινές ώρες, με βροχές και χιονοπτώσεις από υψόμετρα 300-400 μέτρων στην Ανατολική Θεσσαλία. Οι άνεμοι θα παραμείνουν βόρειοι – βορειοανατολικοί μέτριοι, με τάση ενίσχυσης από τις απογευματινές ώρες στο Αιγαίο έως και τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα παρουσιάσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές, που θα φθάσουν τους 5-7 βαθμούς.

Τη Δευτέρα των Χριστουγέννων προβλέπεται χιονόνερο ή χιόνι στα πεδινά και χιονοπτώσεις στα ορεινά της Μαγνησίας, κυρίως στις νότιες περιοχές (Αλμυρός, Πτελεός, νότιο Πήλιο). Υπάρχει πιθανότητα οι χιονοπτώσεις να κατέβουν και στα 200 μέτρα. Οι άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στο Αιγαίο και θα πνέουν 7 έως 8 μποφόρ βόρειοι – βορειοανατολικοί άνεμοι. Η θερμοκρασία θα σημειώσει νέα αισθητή πτώση και η μέγιστη δεν θα ξεπεράσει τους 5 βαθμούς Κελσίου. Ο καιρός βελτιώνεται από την Τρίτη 27 του μήνα, μέχρι και την Πέμπτη 29 του μήνα, οπότε και η θερμοκρασία θ’ ανέβει δύο-τρεις βαθμούς. Παραμονές του νέου έτους ο κ. Τακούδης προβλέπει νέα ψυχρή εισβολή, πιο ισχυρή από την τωρινή, που θα φέρει χιόνια και στα πεδινά της Θεσσαλίας. Η επιδείνωση αυτή προβλέπεται να ξεκινήσει στις 30 Δεκεμβρίου και μέχρι 31 του μήνα.

Η νέα επιδείνωση του καιρού την Παρασκευή 30/12 θα έχει χαρακτηριστικά ψυχρής εισβολής, με γρήγορη πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο και ενίσχυση των βοριάδων. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν αρχικά στα βόρεια τμήματα της χώρας, ωστόσο φαίνεται πως θα είναι πρόσκαιρες, καθώς η κακοκαιρία θα μεταφερθεί κατά πάσα πιθανότητα στα ανατολικότερα και νοτιότερα τμήματα της επικράτειας, μέσα στο Σαββατοκύριακο. Τέλος σύμφωνα με μια παρακινδυνευμένη πρόβλεψη, η πρώτη εβδομάδα του νέου έτους (Δευτέρα 2/1/2012 και έπειτα) θα μπει κατά πάσα πιθανότητα με βελτιωμένες συνθήκες στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι οποίες όπως φαίνεται θα διαρκέσουν τρεις ημέρες. Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, για ενδεχόμενη νέα επιδείνωση του καιρού, που θα πρέπει να αναμένεται προς τη γιορτή των Φώτων.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το