Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Απολύθηκαν δύο υπάλληλοι του ΙΚΑ για εμπλοκή σε σκάνδαλο με ορθοπεδικά

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διον. Πατσούρης

 

 

Ενώ σε άλλους έξι, που επίσης υπηρετούν σε Ν. Ιωνία και Βόλο, επιβλήθηκαν αυστηρές ποινές από το Πειθαρχικό

 

 

 

 

Την πόρτα εξόδου από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ έδειξε το πειθαρχικό συμβούλιο σε δύο υπαλλήλους του Ιδρύματος στο Βόλο και τη Ν. Ιωνία λόγω της εμπλοκής τους σε σκάνδαλο με ορθοπεδικά είδη.

Για την υπόθεση που ταλαιπωρεί το ίδρυμα εδώ και τέσσερα περίπου χρόνια, επιβλήθηκαν σε άλλους δύο εργαζόμενους ποινές εξάμηνης παύσης, σε άλλους τρεις χρηματικό πρόστιμο ισόποσο τριών μηνιαίων αποδοχών ενώ απαλλάχτηκε η όγδοη υπάλληλος που είχε παραπεμφθεί.

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ κ. Διον. Πατσούρης δήλωσε στη «Θ» πως το Ίδρυμα θα εξετάσει και τη διαδικασία αποκατάστασης της ζημίας που υπέστη από το κύκλωμα υπαλλήλων – γιατρών – επιχειρηματία με ασφαλιστικά μέτρα για το ποσό της ζημίας, το οποίο μπορεί και να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

 

 

 

Στην απόλυση δύο εργαζομένων του, που φέρονται να διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά είδη, προχώρησε την περασμένη Δευτέρα το Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΙΚΑ, επιβάλλοντας ποινές και σε άλλους υπαλλήλους του που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Σύμφωνα με τον υποδιοικητή του ΙΚΑ κ. Διον. Πατσούρη, στους δύο υπαλλήλους που παρουσίασαν τις δικές τους εκδοχές στο Συμβούλιο, επιβλήθηκαν οι αυστηρότερες ποινές που προβλέπει ο δημοσιοϋπαλληλικός κώδικας, δηλαδή η οριστική παύση, ποινή που μετατρέπεται αυτοδίκαια σε αργία μέχρι να τελεσιδικήσει η διαδικασία καθώς έχουν δικαίωμα προσφυγής σε δευτεροβάθμιο πειθαρχικό κ.λπ.

Σε άλλους δύο εργαζόμενους, οι οποίοι σύμφωνα με το πόρισμα Επιθεωρητών του ΙΚΑ που διενήργησαν σειρά ελέγχων σε Βόλο και Ν. Ιωνία, εμπλέκονται στην υπόθεση με παράτυπη υπερσυνταγογράφηση ορθοπεδικών ειδών που διέθετε στους ασφαλισμένους μία μόνο επιχείρηση στο Βόλο, επιβλήθηκε εξάμηνη παύση με την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα και σε άλλους τρεις εργαζόμενους, επιβλήθηκε κράτηση τριών μισθών.

Από το σύνολο των οκτώ υπαλλήλων που υπηρετούν σήμερα σε υπηρεσίες του ΙΚΑ σε Ν. Ιωνία κυρίως αλλά και Βόλο, απαλλάχτηκε μόνο μία υπάλληλος του ΙΚΑ Βόλου.

Η υπόθεση αφορά τη συνταγογράφηση ορθοπεδικών υλικών σε ασφαλισμένους του Ιδρύματος, κάνοντας χρήση κλεμμένων ή κλεψίτυπων μπλοκ συνταγών και «μαϊμού» σφραγίδων τριών γνωστών γιατρών ορθοπεδικών του Βόλου. Οι συνταγές αυτές διοχετεύονταν σε κεντρικό κατάστημα ορθοπεδικών ειδών του Βόλου, όπου και εκτελούνταν από τον καταστηματάρχη.

Μόνον για το 2008 οι «συνταγές» που εκτελέστηκαν, ζημίωσαν το ΙΚΑ περισσότερο από 300.000 ευρώ, καθώς κάθε συνταγή αφορούσε ποσά γύρω στα 3.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες δημοσιογραφικές πηγές, κατά τη διάρκεια της έρευνας που διενεργήθηκε στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας από τη διεύθυνση του υποκαταστήματος για την υπόθεση, «κάποιος επιχείρησε να αφαιρέσει ταμειακά παραστατικά».

Τα μπλοκ συνταγογράφησης που αφαιρέθηκαν από το ΙΚΑ Ν. Ιωνίας, είναι  τρία, με 50 στελέχη το καθένα, που σημαίνει ότι οι συνταγές που εκτελέστηκαν μόνον το 2008 φθάνουν τις 150. Ωστόσο οι περιπτώσεις που ελέγχονται ως εικονικές, είναι 78 στο ΙΚΑ Ν. Ιωνίας και 8 στο ΙΚΑ Βόλου.

Στις συνταγές περιλαμβάνονται κανονικά τα στοιχεία των ασφαλισμένων, με τις διευθύνσεις τους και τα υπόλοιπα στοιχεία τους. Πολλοί από τους εν λόγω ασφαλισμένους φέρονται να μην χρησιμοποίησαν ποτέ ορθοπεδικά υλικά για την υγεία τους.

Το κύριο βάρος της έρευνας, επικεντρώθηκε στο ποιος ή ποιοι υπάλληλοι του ΙΚΑ είχαν πρόσβαση στα συνταγολόγια, αλλά και ποιος ή ποιοι έχουν τον έλεγχο των παροχών για ορθοπεδικά υλικά, αφού είναι ακριβά.

Στο φάκελο της υπόθεσης που εξετάστηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, περιλαμβάνονται και πολλές καταθέσεις υπαλλήλων του ΙΚΑ, συναδέλφων των κατηγορουμένων από τις οποίες προέκυψαν σημαντικά στοιχεία για την υπόθεση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κάποιες συνταγογραφήσεις που έπρεπε να εξεταστούν από ελεγκτή γιατρό, δεν περνούσαν από τον ελεγκτή, αλλά είχαν εγκρίσεις ενώ ερωτηματικά προέκυψαν από τις κλοπές σφραγίδων που κατήγγειλαν οι γιατροί που είχαν εμπλακεί στην υπόθεση.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, οι Επιθεωρητές φαίνεται να έχουν αρκετά ακόμη ερωτηματικά για τις κλοπές των σφραγίδων των γιατρών που είχαν εμπλακεί, ενώ ερωτηματικά υπάρχει και για τη γνησιότητα ή μη υπογραφών σε συνταγές.

Στη συνομιλία της «Θ» με την ηγεσία του ΙΚΑ, ο υποδιοικητής του Ιδρύματος κ. Διον. Πατσούρης, τόνισε πως η υπόθεση για το ίδρυμα δεν κλείνει με την απόφαση του πειθαρχικού συμβουλίου και πως θα χρησιμοποιηθούν όλα τα ένδικα μέσα για να διασφαλιστούν τα οικονομικά συμφέροντα του Ιδρύματος και να αποκατασταθεί η ζημία που προκλήθηκε από το σκάνδαλο με τα «καροτσάκια».

Τέλος, όπως έγινε γνωστό σε βάρος ενός εκ των δύο υπαλλήλων που απολύθηκαν, εκκρεμεί και υπόθεση στα Δικαστήρια Βόλου, η οποία μετά από αναβολές, πρόκειται να εκδικαστεί προσεχώς.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το