Photo Gallery, Τοπικά

Τα σχολεία άνοιξαν με πολλά προβλήματα


Χωρίς βιβλία, λείπουν εκπαιδευτικοί, ενώ πολλοί δεν γνωρίζουν πού θα διδάσκουν

Έντονος ο προβληματισμός για τη μη ύπαρξη σχολικών βιβλίων

 

Με πολλά ανοικτά μέτωπα άνοιξαν χθες τα σχολεία στο Νομό Μαγνησίας για τη νέα σχολική χρονιά 2011-2012. Πολλοί εκπαιδευτικοί ακόμη δεν ξέρουν, σε ποιο σχολείο θα διδάξουν, τα κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι πολλά, ενώ υπάρχει το μεγάλο πρόβλημα με τη μη διάθεση των σχολικών βιβλίων.

 

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

 

Από χθες μέχρι και τις 11 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εγγράψει τα παιδιά τους στο Νηπιαγωγείο και την Α’ Τάξη Δημοτικού, όσοι γονείς δεν το έκαναν μέχρι και τις 21 Ιουνίου.

Επίσης εγγραφές γίνονται στα Λύκεια και τα Γυμνάσια, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα για τις μετεγγραφές.

Στα Γυμνάσια και τα Λύκεια του Νομού Μαγνησίας από χθες ξεκίνησε η καταγραφή των κενών που υπάρχουν στα σχολεία. Οι διευθυντές αποστέλλουν στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τα κενά, ώστε να τα υπολογίσει στην επικείμενη τοποθέτηση των καθηγητών που αποσπάστηκαν.

Το αιρετό μέλος του ΠΥΣΔΕ κ. Καίτη Γαρυφάλλου υπογράμμισε ότι οι κυριότερες ελλείψεις είναι στις ειδικότητες των φιλολόγων, των μαθηματικών και των φυσικών-χημικών-βιολόγων.

Για παράδειγμα στο σχολείο που η ίδια είναι διευθύντρια, στο 3ο Λύκειο Βόλου, θα πρέπει να καλυφθούν 30 διδακτικές ώρες από τον κλάδο των ΠΕ04 (φυσικοί).

Η κ. Γαρυφάλλου υπογράμμισε πως «οι αποσπάσεις ήταν ελάχιστες σε αυτές τις ειδικότητες, ενώ δεν έγινε καμία απόσπαση στους καθηγητές τεχνικών ειδικοτήτων οι οποίοι είναι υπεράριθμοι στη Μαγνησία, αλλά και εκεί που έχουν οργανική θέση, όπως στα Δωδεκάνησα, υπεράριθμοι δεν είναι;».

Στους διευθυντές επικρατεί και έντονος προβληματισμός για τα σχολικά βιβλία, καθώς, όπως τονίζουν, ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, είναι οι φωτοτυπίες. Αλλά και πάλι, πόσες φωτοτυπίες να βγάλουν, όταν ένα σχολείο έχει 300 μαθητές;

Χθες στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ του διευθυντή και των σχολικών συμβούλων σχετικά με το ζήτημα των σχολικών βιβλίων τα οποία δεν πρόκειται να έχουν σταλεί στα σχολεία μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ο γραμματέας της ΠΑΣΚ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Φίλιππος Κωνσταντινίδης σημείωσε πως «είναι απαράδεκτο που θα ξεκινήσουν τα μαθήματα και οι μαθητές δεν θα έχουν βιβλία. Δεν έχει ξαναγίνει. Περιμένουμε μία παραίτηση κάποιου από τους υπευθύνους».

Στις 7 Σεπτεμβρίου στο Μεταξουργείο θα γίνει ενημερωτική εκδήλωση όλων των διευθυντών Δημοτικών από τους σχολικούς συμβούλους, ώστε να γνωρίσουν, πώς θα διαχειριστούν το πρόβλημα, ενώ με το άνοιγμα των σχολείων θα γίνουν και ενημερώσεις στους συλλόγους γονέων.

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Συλλόγου Νηπιαγωγών και Δασκάλων κ. Απόστολος Μούσιος, ακόμη βρισκόμαστε πολύ πίσω ως προς την οργάνωση των σχολείων για την ομαλή έναρξη της διδακτικής χρονιάς στις 12 Σεπτεμβρίου. Είναι χαρακτηριστικό πως οι εκπαιδευτικοί ακόμη δεν γνωρίζουν, πού θα διδάξουν, καθώς δεν έγιναν οι τοποθετήσεις, ενώ αναμένεται και δεύτερη φάση αποσπάσεων. Τα κενά δασκάλων, νηπιαγωγών και δασκάλων Ειδικής Αγωγής είναι δεκάδες. Επίσης δεν υπάρχει κάποια πρόνοια για τα σχολεία με αναμορφωμένο οράριο ούτε για τα τους υπόλοιπους αντισταθμιστικούς φορείς, όπως το ολοήμερο.

Ο κ. Παπαϊωάννου υπογράμμισε ότι μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου θα έχουν τοποθετηθεί στα σχολεία τους οι εκπαιδευτικοί.

Στο θέμα των φθορών, το μεγαλύτερο πρόβλημα εμφανίζεται στα περιφερειακά σχολεία ή σε Δημοτικά που δεν διαθέτουν κατάλληλο φωτισμό. Στο 10ο Δημοτικό Σχολείο καταγράφηκαν πολλές ζημιές, ενώ αναγράφηκαν και αισχρά συνθήματα. Οι εκπαιδευτικοί τονίζουν την ανάγκη να τοποθετηθούν σχολικοί φύλακες, ιδίως στα απομακρυσμένα εντός της πόλης σχολεία.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το