Photo Gallery, Τοπικά

Αποκαρδιωτική η ζήτηση καταλυμάτων σε Πήλιο και Βόλο

Περίπου 35% χαμηλότερος από πέρυσι είναι ο μέσος όρος τιμών των δωματίων

 

Μόλις στο 70% έχουν φθάσει οι πληρότητες για τα Χριστούγεννα στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Πορταριάς και της Μακρινίτσας, που αποτελούν την κορωνίδα της χειμερινής τουριστικής κίνησης στο Πήλιο.

Φέτος, σύμφωνα με τους ξενοδόχους, το χαρακτηριστικό της κίνησης θα είναι οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, από ανθρώπους που θα δουν ότι τους περισσεύουν κάποια, ελάχιστα χρήματα και θα θελήσουν παραμονές Χριστουγέννων να εκδράμουν.

Οι τιμές στην πόλη είναι κάτω 40% από το 2010. Εκτός των επισκεπτών από Αθήνα κυρίως, φέτος θα έρθουν στο Βόλο την Πρωτοχρονιά και γκρουπ Ρώσων. Πάντως μέχρι σήμερα η κίνηση είναι αποκαρδιωτική στο Πήλιο ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας κ. Κ. Λεβέντη, που μίλησε στο Δίκτυο Θεσσαλίας της ΕΡΑ, ο διαφαινόμενος τζίρος την εορταστική περίοδο στα ξενοδοχεία σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2007-08, είναι τραγικά κάτω, σε ποσοστό 80% – 90%.

Χαρακτηριστικά, σημείωσε, ότι από τα 5.500 κρεβάτια στο Πήλιο θα λειτουργήσουν περί τα 3.000-3.500. Δηλαδή κάποια ξενοδοχεία στο ορεινό Πήλιο δεν θα λειτουργήσουν και ούτε λόγος βέβαια για λειτουργία καταλυμάτων στο παραλιακό, όπως συνέβαινε παλιότερα. Ο κ. Λεβέντης πρόσθεσε ότι οι διανυκτερεύσεις στο Πήλιο είναι πλέον μόνο δύο ή τρεις και η διαφαινόμενη πληρότητα για τις γιορτές στο 50%-60%. Έκανε λόγο για ιστορικά χαμηλά για τον κλάδο και επεσήμανε τις τεράστιες δυσκολίες επιβίωσης. Ως προς τις τιμές βρίσκει κανείς σήμερα ένα καλό δίκλινο με 40-50 ευρώ, ενώ καταλήγοντας διευκρίνισε ότι, με βάση την κίνηση που θα παρατηρείται, θα δίνονται τις επόμενες μέρες αναλυτικά στοιχεία από την Ένωση ξενοδόχων ανά περιοχή.

Πάντως δεν βοηθάει και ο καιρός, αφού δεν έχει χιονίσει καλά στο Πήλιο, έτσι ώστε να λειτουργήσει το χιονοδρομικό κέντρο, που είναι έτοιμο από πλευράς εγκαταστάσεων να υποδεχτεί τους επισκέπτες.

Οι πληρότητες, όπως είχαν διαμορφωθεί μέχρι χθες, λαμβάνοντας υπόψη τη λειτουργία των 3.500 κλινών, είναι οι ακόλουθες: Για Πορταριά-Μακρινίτσα, η πληρότητα είναι της τάξης του 65%-70%, ενώ στην πόλη του Βόλου είναι στο 45%-50%. Στο Κεντρικό Πήλιο και συγκεκριμένα σε Βυζίτσα-Μηλιές, η πληρότητα αγγίζει το 60% και στα Χάνια 40%. Σε πάρα πολύ άσχημη κατάσταση βρίσκεται το Ανατολικό Πήλιο, καθώς η πληρότητα στα διαθέσιμα δωμάτια δεν ξεπερνάει το 45%-50%. Είναι χαρακτηριστικό ότι πολλά καταλύματα δεν θα λειτουργήσουν τις γιορτές.

Σε χαμηλότερα επίπεδα βρίσκονται οι κρατήσεις για την Πρωτοχρονιά, ωστόσο παρατηρείται από σήμερα αύξηση της ζήτησης των κρατήσεων για τη γιορτινή περίοδο. Οι τιμές ξεκινάνε από 40-120 ευρώ, με μέσο όρο τα 55 ευρώ, δηλαδή 35% μείωση σε σχέση με την περυσινό μέσο όρο τιμής.

Οι ξενοδόχοι πάντως μιλούν για κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και οι ξενοδόχοι έχουν δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες, να μείνουν στα καταλύματά τους με το δυνατόν χαμηλότερο κόστος. Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «μπαίνουμε σε μια περίοδο, που θα δοκιμαστούν οι αντοχές του εσωτερικού τουρισμού και γι’ αυτό το λόγο όλα τα επαγγέλματα που ασχολούνται με τον τουρισμό, θα πρέπει να συμβάλλουν, μειώνοντας το κόστος των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να αλλοιωθεί η ποιότητα των υπηρεσιών, που προσφέρει το Πήλιο. Η Ένωση Ξενοδόχων Νομού Μαγνησίας είναι στη διάθεση του κάθε επισκέπτη, προκειμένου να του παράσχει κάθε δυνατή πληροφορία ή διευκρίνιση, καθώς και να τον διευκολύνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για τη διαμονή του στο Νομό. Πληροφορίες στο τηλ. 24210-20273 και στο www.travel-pelion.gr».

Εκδρομές επίσης αναμένεται να κάνουν εκτός Βόλου ορισμένοι συνταξιούχοι, που δεν έχουν οικογενειακές υποχρεώσεις, ενώ έχουν εκμηδενιστεί οι αεροπορικές εκδρομές και οι οδικές είναι χαμηλού κόστους και όχι πάνω από 300-400 ευρώ.

Η ζήτηση είναι ελάχιστη τόσο για εκδρομές εντός, όσο και για εκτός Ελλάδος.

Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις κάνουν δυσβάσταχτη την εκδρομή, όπως φαίνεται από πρόσφατη έρευνα. Έξι στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με τα στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Nielsen, σκοπεύουν να ξοδέψουν λιγότερα χρήματα τις γιορτές, ενώ μόλις το 3% δηλώνει πως θα ξοδέψει περισσότερα.

Οι Έλληνες θα διαθέσουν φέτος 188 ευρώ, έναντι 220 ευρώ που ξόδεψαν πέρυσι τα Χριστούγεννα. Κι ενώ το 2007 ο μέσος Έλληνες ευχόταν να του χαρίσουν ρούχα, το 2012 εύχεται ο Άη Βασίλης να του φέρει χρήματα. Επιπλέον, τα παιδιά έως 11 ετών εύχονται κάτω από το δέντρο των Χριστουγέννων να βρουν παπούτσια και ρούχα, ενώ οι έφηβοι από 12 έως 18 ετών ζητούν βιβλία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το