Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αποκαλύψεις – “φωτιά” για το Νοσοκομείο Βόλου

Τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Βόλου παρουσίασε χθες ο κ. Ζαχαρόπουλος, που έκανε λόγο για «τσουνάμι» παραβατικότητας

Τρεις εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο Βόλου απολύθηκαν και άλλες τρεις απολύσεις εκκρεμούν λόγω φαινομένων παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ υπήρξε και μία διαθεσιμότητα γιατρού, όπως τονίστηκε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου κ. Αριστείδης Ζαχαρόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε επιπλέον και στα οικονομικά στοιχεία, αλλά και στις παρεμβάσεις που έχουν γίνει στο «Αχιλλοπούλειο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο κ. Ζαχαρόπουλος για την οικονομική κατάσταση του Νοσοκομείου Βόλου, χωρίς τις κρατικές επιχορηγήσεις είχε το 2011 πλεόνασμα 447.631 ευρώ, ενώ το 2009 υπήρχε έλλειμμα περίπου 9.000.000 και το 2010 κοντά στα 8.000.000 ευρώ.

Επίσης εκτιμάται πως η χρηματοοικονομική θέση του Νοσοκομείου στο τέλος του 2012 θα είναι πλεονασματική κατά 10.500.000 ευρώ με την προϋπόθεση ότι τα Ταμεία θα εξοφλήσουν το ποσό των 24.454.000 εκατομμυρίων ευρώ που οφείλουν στο Νοσοκομείο και το Νοσοκομείο πλήρωνε τις υποχρεώσεις τους περίπου 15.000.000 ευρώ, ενώ το διαθέσιμο υπόλοιπο είναι γύρω στα 873.000 ευρώ. Και τα αποτελέσματα αυτά επιτυγχάνονται, καθώς το 2011 οι ημέρες νοσηλείας ήταν περισσότερες από το 2009 κατά 8,5%.

Για το «κούρεμα» του PSI το Νοσοκομείο Βόλου είχε απώλειες 13.000 ευρώ, όταν τα υπόλοιπα Νοσοκομεία της χώρας έχασαν 70.000.000 ευρώ.

«Διαχρονικά μέχρι το έτος 2010 το Γ. Ν. Βόλου λειτουργούσε ως σύστημα παραγωγής ελλειμμάτων και μετά από ρύθμιση χρεών, και παραπέμπει σε αποτυχημένο μοντέλο διοικητικής διαχείρισης που έστελνε το «λογαριασμό» των ελλειμμάτων του μέσω του Κράτους στους ανυποψίαστους και ανενημέρωτους φορολογούμενους πολίτες, στους οποίους ταυτόχρονα παρείχε υπηρεσίες υγείας. Με εξομοιωμένες τις δαπάνες, προκύπτει το συμπέρασμα ότι το Γ. Ν. Βόλου το έτος 2009 λειτουργούσε με 10.836.929,18 ευρώ περισσότερα από το έτος 2011, χωρίς αυτή η δαπάνη να εξυπηρετεί καλύτερα την αποστολή του ή διαφορετικά να την καρπούται ως ωφέλεια το πλήθος των νοσηλευομένων ασθενών. Αντίθετα, από το έτος 2011 το Γ. Ν. Βόλου αφήνει πίσω του την εποχή των διαχειριστικών ελλειμμάτων και εισέρχεται στην εποχή των διαχειριστικών πλεονασμάτων κατακτώντας τη λειτουργική αυτονομία του από κρατικές επιχορηγήσεις για ρύθμιση χρεών, που συνιστά μέτρο επίτευξης της οικονομικής βιωσιμότητάς του εν μέσω της δημοσιονομικής κρίσης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαρόπουλος.

Και πρόσθεσε ότι περίπου 3,5 «Αχιλλοπούλεια» ως προς τη νέα τους πτέρυγα αθροίζει το σύνολο των χρημάτων με τις ρυθμίσεις χρεών που έγιναν από το 1997 μέχρι το 2010. Ειδικότερα σε όλο αυτό το διάστημα καταβλήθηκαν για τις ρυθμίσεις χρεών του Νοσοκομείου Βόλου από το ελληνικό κράτος γύρω στα 87.000.000 ευρώ.

Για τις ελλείψεις υλικών είπε ότι «είναι μια μαύρη προπαγάνδα που γίνεται στο Νοσοκομείο, καθώς δεν υπάρχουν ελλείψεις. Ξέρουμε και τους συκοφάντες εντός και εκτός των τειχών. Είναι μια απάτη που παίχτηκε με στόχο την εκδίωξη αυτής της διοίκησης».

Η παραβατικότητα

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε και σε φαινόμενα παραβατικότητας τονίζοντας αρχικά πως από την ανάληψη καθηκόντων της παρούσας διοίκησης (12/5/2010) διαπιστώθηκε μια καθολική και γενικευμένη ανομία στις ενέργειες και δράσεις κάποιων μελών προσωπικού. Δεν υπήρχαν εγκαθιδρυμένες λειτουργικές διαδικασίες και η έννοια της νομιμότητας για κάθε είδους δράσεις και λειτουργίες ήταν άγνωστη λέξη. Είναι προφανές ότι οι συνθήκες υψηλής παραβατικότητας, απουσίας απαραίτητων δεξιοτήτων και απροθυμίας προσωπικού που είχε δεξιότητες να συνδράμει στην οικονομική βιωσιμότητα του Νοσοκομείου, καθήλωσαν τις γενικότερες επιδόσεις και την επίτευξη μεγαλύτερων διαχειριστικών πλεονασμάτων του Νοσοκομείου Βόλου.

Ερωτηθείς σχετικά ο διοικητής τόνισε πως μέχρι στιγμής έγιναν τρεις απολύσεις εργαζομένων, ενώ εκκρεμούν άλλες τρεις για λόγους παραβατικής συμπεριφοράς, ενώ υπάρχει και μία παραίτηση. Επίσης τόνισε πως υπήρξε και μία διαθεσιμότητα γιατρού.

Ακόμη τόνισε πως καταγράφηκαν στα Κέντρα Υγείας περιστατικά κλοπών μικροποσών. «Χρειάστηκε να παριστάνω τον ντετέκτιβ, ενώ έγιναν και παρεμβάσεις από τις αστυνομικές αρχές. Τελικά επρόκειτο για μικροπταίσματα, τους απάλλαξα από την ποινική ευθύνη και είπα ότι θα το διευθετήσω προσωπικά. Μίλησα κατά μόνας με αυτούς τους ανθρώπους και κατάλαβα ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπήρχε θέμα οικονομικής ανέχειας. Υπήρξε μάλιστα και πόρισμα ανακριτή που έλεγε ότι φταίει ο διοικητής που σπαταλά τον παραγωγικό του χρόνο για να ασχολείται με τέτοια περιστατικά».

Ο κ. Ζαχαρόπουλος αναφέρθηκε και σε άλλο περιστατικό κλοπής, όπως στα χορτοκοπτικά μηχανήματα που προμηθεύτηκε το Νοσοκομείο. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι εργασίες εκλάπησαν. Μάλιστα τα χαλασμένα οι δράστες τα άφησαν πίσω, στοιχείο που σύμφωνα με το διοικητή, δείχνει ότι προέρχονται μέσα από το Νοσοκομείο.

«Παλεύουμε και για το τελευταίο ευρώ, αλλά για κάποιους άλλους τους αρέσει η επιστροφή στο παρελθόν» είπε.

Σχετικά με την παραβατικότητα ο ίδιος τόνισε ότι υπήρχε και εξακολουθεί να υπάρχει υψηλός βαθμός παραβατικότητας που επέδρασε στα οικονομικά αποτελέσματα. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί δεν αρκούν για την παραβατικότητα, η οποία είναι ένα απίστευτο «τσουνάμι» σε όλα τα νοσοκομεία. Επίσης υπάρχει το φαινόμενο να στέλνονται παραβατικές συμπεριφορές στα αρμόδια όργανα και τελικά να επιστρέφονται πίσω.

Συμπλήρωσε δε λέγοντας χαρακτηριστικά πως «αν μακροημερεύσω θα γράψω «μαύρη» βίβλο του Αχιλλοπούλειου».

Η ΔΕΥΑΜΒ

Σχετικά με το ζήτημα της ΔΕΥΑΜΒ ο ίδιος είπε ότι οι οφειλές του Νοσοκομείου είναι στην πραγματικότητα τουλάχιστον οι μισές, ενώ γίνονται προσπάθειες με το Δήμαρχο για είδος διακανονισμού.

Έκανε μάλιστα λόγο ότι από τον έλεγχο που έκανε η παρούσα διοίκηση, διαπιστώθηκε ότι τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν πλασματικές πάγιες χρεώσεις, τρεις φορές πάνω από τις κανονικές.

Πρόσθεσε δε ότι το Νοσοκομείο δικαιούται να έχει φθηνότερο τιμολόγιο.

Για την ακίνητη περιουσία είπε πως πλέον υπάρχει μια καταγεγραμμένη κατάσταση με τα ακίνητα και τα μισθώματα, ενώ πρόσθεσε πως όταν ανέλαβε η παρούσα διοίκηση δεν υπήρχε κανένα στοιχείο για την περιουσία. «Όταν ρωτάγαμε στην οικονομική περιουσία, πότε κάνατε πλειοδοτικό διαγωνισμό για τα οικήματα, η απάντηση ήταν δεν ξέρουμε» είπε.

Οι παρεμβάσεις

Ο κ. Ζαχαρόπουλος πρόσθεσε ότι με βάση το τρίπτυχο «επάρκεια, προσπάθεια, υποστήριξη» προωθήθηκαν παρεμβάσεις, καθώς η πλεονασματική διαχείριση του Γ. Ν. Βόλου ενσωμάτωσε την ανάπτυξη και λειτουργία νέων μονάδων, καθώς και τη λειτουργική υποστήριξη της μονάδας ΟΚΑΝΑ, με ίδιους πόρους του Νοσοκομείου,

«Ίδρωσα να πείσω το υπουργείο Υγείας ότι η ανάπτυξη μπορεί να γίνει στο πλαίσιο της πλεονασματικής διαχείρισης χωρίς να αυξηθούν οι δαπάνες και τα χρέη» είπε χαρακτηριστικά.

Ειδικότερα:

1. Δημιουργήθηκε νέα Μονάδα Χημειοθεραπείας έκτασης 300 τ.μ., η οποία ενσωματώθηκε στο νέο οργανισμό του Γ. Ν. Βόλου μετά τη σχετική έγκριση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

2. Παιδοψυχιατρικό Τμήμα. Αναλήφθηκαν εργασίες και ολοκληρώθηκαν οι υποδομές για τη λειτουργία νέου Παιδοψυχιατρικού Τμήματος έκτασης 350 τ.μ. σε χώρο της Παλαιάς Πτέρυγας του Γ. Ν. Βόλου.

3. Επέκταση Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας.

4. Ολοκλήρωση και Λειτουργία Μαιευτηρίων.

5. Λειτουργία Τμήματος Κολποσκοπήσεων.

6. Λειτουργική Υποστήριξη του ΟΚΑΝΑ.

Κλείνοντας τη συνέντευξή του ο κ. Ζαχαρόπουλος τόνισε πως τα θετικά αποτελέσματα του Νοσοκομείου αφιερώνονται στο δοκιμαζόμενο από τη δημοσιονομική κρίση ελληνικό λαό. Ειδικότερα, αφιερώνονται στους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, στους άνεργους και άπορους επειδή σηκώνουν ένα βάρος που δημιουργήσαμε εμείς στο δημόσιο τομέα διαχρονικά, επιφέροντας τη δημοσιονομική κρίση με επαχθή αποτελέσματα και σε όσους δεν είχαν καμία ευθύνη.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το