Photo Gallery, Τοπικά

Αποκάλυψαν το μύλο «Μάγκα» στις Σταγιάτες

Ο μύλος «Μάγκα» στις Σταγιάτες Πηλίου

Στην αποκάλυψη του παλαιού μύλου «Μάγκα» προχώρησαν χθες εθελοντές από την  Ομάδα «Α.Π.Ο.Δράσης» στις Σταγιάτες Πηλίου.

Ο νερόμυλος του «Μάγκα» βρίσκεται μέσα στο ρέμα της Μάνας και πάνω στο μονοπάτι που συνδέει τις Σταγιάτες και τον Άγ. Δημήτρη του Άνω Βόλου (με περπάτημα η απόσταση είναι περίπου 20 λεπτά). Στον νερόμυλο μπορεί κανείς να φτάσει, ξεκινώντας το περπάτημα αντίστροφα, από το κοιμητήριο του Αγ. Δημητρίου Άνω Βόλου,  όπου και η ομώνυμη στάση των αστικών λεωφορείων, ακριβώς στο 7ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Βόλου Πορταριάς. Η διαδρομή είναι εύκολη και διαρκεί 10 λεπτά.

Ο μύλος κατασκευάστηκε το 1888, είναι «βυζαντινού» τύπου και οφείλει το όνομά του στο μάγκικο χαρακτήρα του τελευταίου πιθανότατα μυλωνά.

Ο νερόμυλος σταμάτησε τη λειτουργία του κάπου στις αρχές του ’50 και παραδόθηκε στη φθορά του χρόνου και των φυσικών φαινομένων. Η σκεπή υποχώρησε και τα υλικά της σκέπασαν τις μυλόπετρες και ό,τι άλλο υπήρχε μέσα στον κυρίως χώρο του αλευρόμυλου. Παράλληλα τα αναρριχητικά φυτά κάλυψαν το υπόλοιπο κτίσμα σε βαθμό που δύσκολα θα μπορούσε κάποιος να το διακρίνει. Το μονοπάτι ακολούθησε τη μοίρα του νερόμυλου μετά την άφιξη του πρώτου αστικού λεωφορείου στις Σταγιάτες στις αρχές του ’60.

Η εξέλιξη οδήγησε στην εγκατάλειψη και στη λήθη.

Όταν πριν από τρία χρόνια η Α.Π.Ο.Δράσης αποφάσισε να ενεργοποιήσει τα παραδοσιακά μονοπάτια της περιοχής, άρχισε και η συζήτηση για τον ξεχασμένο νερόμυλο. Ο Σταγιατιώτης Κ. Ράμπος καθοδηγούμενος από τις παιδικές του αναμνήσεις και την περιέργειά του, ανακάλυψε τους μηχανισμούς του μύλου, τις μυλόπετρες, τη φτερωτή, τη μεταλλική φυσούνα του νερού και τα εξαρτήματα για τη ρύθμιση της ταχύτητας περιστροφής και του μεγέθους των κόκκων του αλευριού, οι οποίοι είναι σχεδόν άθικτοι και στη θέση τους, παρά τη φυσιολογική φθορά από την οξείδωση.

Χθες μέλη της ΑΠΟΔΡΑΣΗΣ και άλλοι εθελοντές προχώρησαν στη διαδικασία της ανάδειξης του νερόμυλου, της εξασφάλισης της πρόσβασης σε αυτόν και της ασφαλούς παρατήρησης από τους επισκέπτες περιπατητές.

Υπενθυμίζεται ότι κοντά στο νερόμυλο, το όνομα του οποίου είναι άγνωστο αν συνδέεται με τον ιδιοκτήτη του, κάτοικοι των Σταγιατών κατασκεύασαν το φετινό καλοκαίρι ξύλινη γέφυρα που καθιστά το πέρασμα του ρέματος ασφαλές όλο το χρόνο.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το