Αθλητισμός

Το νομικό πλαίσιο και η εν μέρει αποκατάσταση του Ολυμπιακού Β. στη Football League

Του δικηγόρου Μιχάλη Ν. Μιτζικού

“Τη 12η Σεπτεμβρίου 2012,  το Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε ομοφώνως ότι: Πρώτον, σύμφωνα με τις σαφείς προβλέψεις του καταστατικού και των κανονισμών και σε θέματα πειθαρχικών ποινών, οι τελευταίες επιβάλλονται αποκλειστικώς από διορισμένα ποδοσφαιρικά όργανα και πάντα ανταποκρινόμενες με τις διατάξεις των ισχύοντων Κανομισμών και

Δεύτερον – αλλά σημαντικότερον για την ομάδα και την πόλη του Βόλου – ότι η ΕΠΟ διαπιστώνει ρητώς και χωρίς υπεκφυγές «τη δεδομένη ανατροπή των ως άνω προβλέψεων του καταστατικού και των κανονισμών στις περιπτώσεις των ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής, στις οποίες επιβλήθηκαν, μετά από κρατική παρέμβαση, ποινές μη συμμετοχής στις επαγγελματικές κατηγορίες από εξωποδοσφαιρικό–κρατικό όργανο (Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού) και ενώ ήδη είχαν αποφανθεί τελεσίδικα τα ποδοσφαιρικά δικαιοδοτικά όργανα ».

Η άνω ρητή παραδοχή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας , η οποία είναι σε απόλυτη σύμπνοια με το περιεχόμενο της οδηγίας-σύστασης της FIFA στην ΕΠΟ την 6η Οκτωβρίου 2011, έρχεται όχι μόνο να δικαιώσει νομικά και ηθικά την ομάδα του Βόλου, αλλά επιβεβαιώνει με τον πιο επίσημο τρόπο και μάλιστα από την καθ΄ύλιν αρμόδια αθλητική αρχή ότι ο αγώνας που εδόθη δεν ήταν ούτε μάταιος, αλλά ούτε και αβάσιμος.

Η ίδια απόφαση ρητά αναφέρει ότι η ΕΠΟ ζητά από την Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής Κατηγορίας (Football League & Football League-2) και για την αποκατάσταση της ποδοσφαιρικής νομιμότητας και την επιβεβαίωση της αποκλειστικής αρμοδιότητας των διορισμένων ποδοσφαιρικών οργάνων στην επιβολή πειθαρχικών ποινών απέναντι στην ακραία κρατική παρέμβαση, όπως αυτή εκδηλώθηκε, στις υποθέσεις των ως άνω ΠΑΕ, να τοποθετήσει τις ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής στο πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής κατηγορίας περιόδου 2012/2013, και
κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να προχωρήσουν άμεσα στις αναγκαίες προς τούτο ενέργειες.

Επ΄ αυτού, το άρθρο 35 παρα. 6 Καταστατικό ΕΠΟ ορίζει ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται από το Δ.Σ. της ΕΠΟ τίθενται σε ισχύ άμεσα, εκτός εάν αυτό αποφασίσει διαφορετικά.

Όπερ και εγένετο και μάλιστα την ίδια ημέρα.

Συγκεκριμένα, η Football League ανακοίνωσε αυθημερών επισήμως ότι: «Σε εκτέλεση της από 12/09/2012 απόφασης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το Διοικητικό Συμβούλιο της Football League ΟΠΑΠ-Football League 2 ΟΠΑΠ ενέταξε τις ομάδες ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΒΟΛΟΥ, ΚΑΒΑΛΑ και ΗΡΑΚΛΗ στο πρωτάθλημα της Β´ Εθνικής κατηγορίας, τροποποιώντας την Προκήρυξη Πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2012-2013, εις τρόπον ώστε το πρωτάθλημα να διεξαχθεί με 21 ομάδες και στο τέλος του πρωταθλήματος να προβιβασθούν στη Super League τέσσερις (4) ΠΑΕ».

Από την ανάγνωση της άνω απόφασης γίνεται αμέσως αντιληπτό, ότι το Δ.Σ. της Football League ενέταξε τον Ολυμπιακό Βόλου στην προκείμενη κατηγορία και μάλιστα σε εκτέλεση απόφασης της ΕΠΟ και επ΄ουδενί το κείμενο της απόφασης αυτής θέτει υπό αίρεση ή υπό οποιαδήποτε άλλη προϋπόθεση την ένταξη της ομάδας του Βόλου στην κατηγορία που όρισε η ΕΠΟ. Άλλωστε, ο αόριστος του ρήματος (ενέταξε και όχι π.χ εντάσσει ή θα εντάξει) είναι ενδεικτικό στοιχείο ότι η ένταξη της ομάδος έλαβε ήδη χώρα και δεν προϋποθέτει κάτι περισσότερο, ώστε να τεθεί άμεσα σε εφαρμογή. Η δεύτερη φράση της παραγράφου αυτής περί τροποποίησης Προκήρυξης Πρωταθλήματος με 21 ομάδες είναι διαπιστωτικού χαρακτήρα, η φράση δε «στο τέλος του πρωταθλήματος να προβιβασθούν στη Super League τέσσερις (4) ΠΑΕ» είναι άνευ (νομικής) σημασίας και συνέπειας, διότι δεν εμπεριέχεται ούτε ρητά ούτε εμμέσως στην άμεσα εκτελεστέα απόφαση της ΕΠΟ της 12 Σεπτεμβρίου 2012.

Επίσης, η ίδια απόφαση της Football League, σε άλλη όμως παράγραφο, αναφέρει ότι «η έναρξη του πρωταθλήματος μετατίθεται για τις 30/09/2012, υπό την προϋπόθεση ότι θα επιλυθούν-διευθετηθούν τα αγωνιστικά και οικονομικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι ΠΑΕ και τα ΤΑΠ της Β´ και Γ´ Εθνικής κατηγορίας». Πράγματι, σ΄ αυτό το σημείο τίθεται υπό προϋποθέσεις η έναρξη του πρωταθλήματος και μόνο. Δηλαδή, η επίλυση/διευθέτηση των αγωνιστικών και οικονομικών θεμάτων των ΠΑΕ/TAΠ Β΄ και Γ΄κατηγορίας είναι πράγματι προϋποθέσεις αλλά αφορούν μόνο την ημερομηνία έναρξης του πρωταθλήματος και δεν έχει επ΄ουδενί πλέον σχέση και αναφορά με την ένταξη της ομάδας του Βόλου στη συγκεκριμένη. Αυτή καθορίστηκε οριστικώς και χωρίς όρους βάσει την πρώτη παράγραφο της ίδιας απόφασης και σε εκτέλεση απόφασης ΔΣ ΕΠΟ της ιδίας ημέρας.

Το τελευταίο πρέπει να γίνει εν τέλει κατανοητό από παράγοντες ομάδων που προσπαθούν, με τη βοήθεια ορισμένων ΜΜΕ, είτε να διαστρεβλώνουν δημοσίως το ακριβές περιεχόμενο των άνω αποφάσεων είτε να τις ερμηνεύουν κατά το δοκούν με μοναδικό – όπως τελικά αποδεικνύεται σκοπό – να εμποδίσουν με κάθε τρόπο, την συμμετοχή του Ολυμπιακού Βόλου στην συγκεκριμένη κατηγορία. Και μάλιστα αποτελεί τραγέλαφο το γεγονός ότι οι δυναμικές ενστάσεις ενάντια στην εν μέρει αποκατάσταση της ομάδας του Βόλου να προέρχονται από ομάδες που σύμφωνα με δημοσιεύματα δεν εκπληρούν οι ίδιες τις προϋποθέσεις συμμετοχής των στο εν λόγω πρωτάθλημα.

Σημειωτέον, βάσει του άρθρου 7 παρα. 2 Καταστατικό ΕΠΟ, η Football League έχει κάνει δήλωση συμφωνίας και δέσμευσης προς τις αποφάσεις της Ε.Π.Ο. και ότι θα διασφαλίσει την αποδοχή των και από οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο, φυσικό ή νομικό, με το οποίο θα έχει σχέσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο.

Επίσης, σύμφωνα με το άρθρο 5 παρα. 1 εδάφιο β ΚΑΠ, τα πρωταθλήματα διέπονται και διεξάγονται σύμφωνα, μεταξύ άλλων, με τις αποφάσεις της ΕΠΟ.

Τέλος, αλλά και το πλέον σημαντικότερο για τη προκείμενη περίπτωση, είναι η διάταξη του άρθρου 49 ΚΑΠ, η οποία αναφέρει ρητά ότι «η αυθεντική ερμηνεία του ΚΑΠ, καθώς και ότιδήποτε άλλο προβλέπεται από τις διατάξεις του, ανήκει στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΠΟ, νομότυπα δε γενόμενη, δεσμεύει τα αρμόδια δικαιοδοτικά και πειθαρχικά όργανα».

Εν προκειμένω, η απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ της 12 Σεπτεμβρίου 2012, πάρθηκε ομοφώνως – και όχι μόνο κατά απλήν πλειοψηφίαν, όπως απαιτεί το Καταστατικό – , άρα είναι καθ΄όλα νομότυπη και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 49 ΚΑΠ. Πρακτικά σημαίνει ότι το διατακτικό της απόφασης είναι δεσμευτικό για το Δ.Σ. της Football League και οτιδήποτε άλλο που αντίκειται στο διατακτικό της παραπάνω απόφασης της ΕΠΟ είναι μη σύννομο και δύναται να επισύρει τις κυρώσεις του άρθρου 40 Καταστατικού ΕΠΟ λόγω μη τήρησης ή παραβίασης αποφάσεων της ΕΠΟ.

Είναι παράδοξο και μάλιστα οξύμωρο να διαλαλείται από ορισμένα (δυστυχώς κατευθυνόμενα) ΜΜΕ ότι η τοποθέτηση της ομάδας του Βόλου στην Β΄ Εθνική κατηγορία είναι σήμερα δήθεν παράνομη ενώ τα ίδια ακριβώς ΜΜΕ διατυμπάνιζαν ηχηρά το περασμένο έτος ότι ο νόμος προβλέπει οπωσδήποτε την ένταξη του Ολυμπιακού Βόλου στην Β΄ Εθνική κατηγορία.

Επίσης είναι απορίας άξιον πως δεν έχει γίνει γνωστό και κατανοητό από δημοσιογράφους, οι οποίοι περιτριγυρίζονται από επιφανείς νομικούς ομάδων, ότι αποτελεί βασικό νομικό κανόνα και αρχή ότι όποιος έχει δικαιώμα στο περισσότερο έχει αυτομάτως δικαίωμα και στο λιγότερο. Η αρχή a maiori ad minus, δηλαδή στο μείζον περιλαμβάνεται και το έλασσον, διέπει όλες τις εκφάνσεις και τομείς του δικαίου και του αθλητικού μηδέ εξαιρουμένου.

Αξιοπρόσεχτο είναι επίσης το γεγονός, ότι πέρα από δημόσιες δηλώσεις επί δηλώσεων ορισμένων παραγόντων ομάδων περί δήθεν παράνομων αποφάσεων, καμία ομάδα της Football League, απ΄ότι γνωρίζουμε τουλάχιστον, δεν έχει προσβάλλει μέχρι σήμερα (σημ. 24/9) την απόφαση του ΔΣ της Football League της 12ης Σεπτεμβρίου 2012 σε κάποιο αρμόδιο δικαιοδοτικό όργανο. Η προθεσμία δύο (2) ημερών που προβλέπει το άρθρο 41 παρα. ΣΤ εδ. 3 Καταστικό ΕΠΟ για άσκηση έφεσης κατά απόφασης του ΔΣ της Ένωσης Football League (άρθρο 41 παρα. ΣΤ εδ. 1, γράμμα δ Καταστατικό ΕΠΟ), έχει ήδη παρέλθει. Σ΄αυτό προστίθεται και η διάταξη του άρθρου 41 παρα. ΣΤ εδ. 4 Καταστατικό ΕΠΟ η οποία αναφέρει ρητά ότι η Επιτροπή Εφέσεων δεν έχει αρμοδιότητα να ελέγχει με οποιοδήποτε τρόπο αποφάσεις του ΔΣ της ΕΠΟ.

Άρα συνάγεται το συμπέρασμα ότι η παραπάνω απόφαση του Δ.Σ. της Football League είναι πλέον τελεσίδικη και οποιαδήποτε έφεση στην Επιτροπή Εφέσεων θα κριθεί απαράδεκτη. Σε περίπτωση προσφυγής ΠΑΕ στα πολιτικά δικαστήρια, τότε εφαρμόζεται το άρθρο 35 ΚΑΠ το οποίο προβλέπει ποινή αποκλεισμού από το εν λόγω πρωτάθλημα.

Πέρα από εδάφια και κανονισμούς, η ΕΠΟ έδειξε παρρησία και θάρρος αναγνωρίζοντας το λάθος της απέναντι στην ομάδα και την πόλη του Βόλου και προχώρησε στην εν μέρει αποκατάσταση του Ολυμπιακού Βόλου στην Β΄ Εθνική κατηγορία. Η διοργανώτρια αρχή της Β΄ Εθνικής κατηγορίας έχει αναμφισβήτητη νομική υποχρέωση να εφαρμόσει άμεσα και χωρίς όρους και προϋποθέσεις την ξεκάθαρη απόφαση της ΕΠΟ της 12ης Σεπτεμβρίου 2012.

Τόσο η ομάδα – η οποία χτίστηκε εκ του μηδενός και έπειτα από επίμονες προσπάθειες της διοίκησης – όσο και η πόλη του Βόλου αναμένουν επιτέλους οι τελεσίδικες αποφάσεις να εφαρμοστούν από τις αρμόδιες  ποδοσφαιρικές αρχές. Είναι κατανοητό ότι η ομάδα του Βόλου φοβίζει μερικούς, αλλά αυτή είναι η δύναμη της ιστορικής ομάδας της πόλης του Βόλου, η οποία αδημονεί να διαπρέψει και πάλι αγωνιστικά και να καταλάβει επάξια τη θέση που της αρμόζει στην ανώτερη κατηγορία του ελληνικού πρωταθλήματος, αλλά και να συνεχίσει την ευρωπαϊκή της πορεία που έχει χαράξει ως απώτερο στόχο και σκοπό”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το