Photo Gallery, Τοπικά

Απάτη 300.000 ευρώ με φωτοβολταϊκά και στη Μαγνησία

Θύματα εταιρείας-«φάντασμα» με φωτοβολταϊκά έπεσαν και κάτοικοι από τη Μαγνησία

 

Περισσότερα στοιχεία βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας καθημερινά, αναφορικά με την απάτη με θύματα αγρότες και άλλους επενδυτές, που ήθελαν να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκά συστήματα σε εκτάσεις τους και οι οποίοι έπεσαν θύματα εταιρείας-«φάντασμα». Όπως έγινε γνωστό χθες από παραγωγό και έμπορο φωτοβολταϊκών συστημάτων του Βόλου, η απάτη μόνο για τους ενδιαφερόμενους από τη Μαγνησία, ξεπερνά τις 300.000 ευρώ, ενώ για όλη τη Θεσσαλία ξεπερνά το 1.000.000 ευρώ…

Καθημερινά περισσότερα στοιχεία για τη δράση της εταιρείας-«φάντασμα» με έδρα την Αθήνα, που εξαπάτησε ενδιαφερόμενους να επενδύσουν σε φωτοβολταϊκά, έρχονται στη δημοσιότητα.

Οι έρευνες του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής συνεχίζονται και όπως έγινε γνωστό, θύματα της απάτης έπεσαν και κάτοικοι περιοχών του Δήμου Ρήγα Φεραίου, από τους οποίους οι εμφανιζόμενοι ως αντιπρόσωποι στην Ελλάδα της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας «KfW Bankengruppe», φέρονται να πήραν ως προκαταβολές τα ποσά των 300.000 ευρώ συνολικά. Σύμφωνα με τις ίδιες έγκυρες πηγές από το χώρο των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά, συνολικά από υποψήφιους επενδυτές σε όλη τη Θεσσαλία οι εμφανιζόμενοι ως αντιπρόσωποι της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας φέρονται να έχουν αποσπάσει ποσά συνολικά 1.000.000 ευρώ…

Σημειώνεται ότι θύματα των εν λόγω φερομένων αντιπροσώπων της εταιρείας- «φάντασμα» έπεσαν και υποψήφιοι επενδυτές από τη Φθιώτιδα και τη Μεσσηνία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στις 25 Οκτωβρίου συνελήφθησαν από το Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας Αττικής, δύο άντρες, 50 και 51 ετών, οι οποίοι παρίσταναν τους συνεργάτες στην Ελλάδα της γερμανικής επενδυτικής τράπεζας που δήθεν αναλάμβανε τη χρηματοδότηση της κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων. Για την ίδια υπόθεση εκκρεμούν εντάλματα σύλληψης σε βάρος δύο ακόμα συνεργών τους, μια 33χρονη γυναίκα και έναν 53χρονο άντρα.

Σύμφωνα με μηνυτήρια αναφορά που έχουν καταθέσει έξι από τα θύματα της εταιρείας, που εμφανίζεται να διατηρεί γραφεία στην οδό Βασ. Σοφίας, ο πρόεδρός της εισέπραττε ως προκαταβολή ποσά από 20.000 – 50.000 ευρώ για την κατασκευή πάρκων ισχύος 100 Kwh συνολικής αξίας 200.000 ευρώ. Ο «εγκέφαλος» του κυκλώματος, όπως προκύπτει από τις εναντίον του μηνύσεις, κατασκεύαζε την περίφραξη και τις βάσεις για τα «πάνελ» των φωτοβολταϊκών, ώστε να μην κινεί υποψίες και στη συνέχεια εξαφανιζόταν σβήνοντας τα ίχνη του.

Η εν λόγω εταιρεία δέχθηκε, σε μία μόνο περίπτωση, να επιστρέψει 55.000 ευρώ σε γυναίκα, κάτοικο Δομοκού, που είχε εξαπατήσει. Εξέδωσε δύο επιταγές της τράπεζας HSBC, αξίας 21.000 και 20.000 λιρών Αγγλίας αντίστοιχα, που όμως αποδείχθηκαν πλαστές.

Η εταιρεία-«φάντασμα» εμφανίζεται επίσης ως συνεργάτης στην Ελλάδα μεγάλης εταιρείας παραγωγής ενέργειας με έδρα τη Μ. Βρετανία, ισχυρισμός που επιβεβαιώνεται από έρευνα στο καταστατικό της επιχείρησης.

Σε μια περίπτωση, το κύκλωμα φέρεται με την ίδια μεθοδολογία να απέσπασε από απόστρατο της Πολεμικής Αεροπορίας 190.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στις 130.000 της εφάπαξ αποζημίωσης και 60.000 ευρώ από προσωπικό του δάνειο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο φερόμενος ως πρόεδρος της εταιρείας-«φάντασμα», είναι παλαιός γνώριμος των διωκτικών αρχών, καθώς έχει και στο παρελθόν κατηγορηθεί για απάτες. Η μηνυτήρια αναφορά υπεβλήθη τον Ιούλιο στον εισαγγελέα και ταυτόχρονα κοινοποιήθηκε στο Τμήμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος της Ασφάλειας. Σε βάρος του προέδρου της εταιρείας, πέραν του αδικήματος της απάτης, στοιχειοθετείται και το αδίκημα της υπεξαίρεσης, καθώς φέρεται να εισέπραξε παράνομα χρήματα που κατατέθηκαν από τα θύματα στους λογαριασμούς της επιχείρησης.

Οι συλληφθέντες φέρεται να εισέπρατταν ποσά από 1.500 – 5.000 ως έξοδα «φακέλου», ενώ διέθεταν πλαστές σφραγίδες, επαγγελματικές κάρτες, μπλοκ αποδείξεων και συμβάσεις, που έφεραν τα λογότυπα της γερμανικής τράπεζας. Προκειμένου μάλιστα να πείθουν τα θύματά τους, πραγματοποιούσαν τα ραντεβού τους σε πολυτελή ξενοδοχεία (Hilton, Intercontinental), ενώ στη συνέχεια νοίκιασαν γραφεία στη λεωφόρο Θηβών στο Περιστέρι. Επιπλέον είχαν επιστρατεύσει Γερμανό υπήκοο, ο οποίος παρίστανε τον «απεσταλμένο» της τράπεζας στην Ελλάδα. Σε βάρος του φερόμενου ως «εγκεφάλου» (αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση από τον ανακριτή), εκκρεμεί μήνυση για υπεξαίρεση 70.000, που κατέθεσε παλαιός εργοδότης του, τον Οκτώβριο του 2011. Από την έρευνα προέκυψε ότι εξαπάτησαν τρεις αγρότες στο Άστρος Κυνουρίας. Τέλος φέρονται να είχαν επιδιώξει επαφή με αγροτικούς συνεταιρισμούς της Βορείου Ελλάδας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το