Πολιτική

Αντ. Σαμαράς: Η κρίση αγγίζει πλέον την καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κατά της πολιτικής των δύο ταχυτήτων ο πρόεδρος της ΝΔ


ΑΘΗΝΑ, 20.


Κατά της πολιτικής των δύο ταχυτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση τάχθηκε ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος παρουσιάζοντας το βιβλίο του πρώην πρωθυπουργού του Βελγίου και προέδρου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Βίλφριντ Μαρτένς, επεσήμανε πως «η πολιτική ενοποίηση πρέπει να κυριαρχήσει των οικονομικών διαχωρισμών σε «ζώνες διαφορετικών ταχυτήτων».
Στην ομιλία του κατά την παρουσίαση του βιβλίου που έχει τον τίτλο Ευρώπη: Αγωνίζομαι Υπερνικώ, ο πρόεδρος της ΝΔ υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη της ενότητας και της αλληλεγγύης πρέπει να νικήσει την Ευρώπη της αμοιβαίας καχυποψίας» και δίνοντας έμφαση στην οικονομική κρίση τόνισε:
«Η κρίση δεν είναι μόνο ελληνική, πια. Αγγίζει όλο και περισσότερες χώρες. Κι αγγίζει ήδη την καρδιά της Ευρώπης. Όμως υπάρχουν κρίσεις που σκοτώνουν. Και υπάρχουν κρίσεις που δυναμώνουν… Υπάρχουν κρίσεις που δείχνουν τα αδιέξοδα μιας ολόκληρης πορείας. Και υπάρχουν κρίσεις που φωτίζουν τις διεξόδους για να βγούμε δυνατότεροι. Σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, χρειάζονται θαρραλέα πνεύματα, όπως αυτό του Γουίλφριντ Μαρτένς».
Στην εκδήλωση απηύθυνε χαιρετισμό και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος έκανε λόγο για ένα κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη. Ο κ. Αβραμόπουλος μάλιστα ξεκαθάρισε πως η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί λύση στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
«Οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου χώρας από το ευρώ, δημιουργεί πολλά περισσότερα προβλήματα, από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει, στο ίδιο το κράτος και στην Ένωση. Είτε πρόκειται για αποπομπή κράτους-μέλους, που ούτως ή άλλως δεν προβλέπεται, είτε για εθελούσια έξοδο (π.χ. Γερμανία), είτε για αυτοδιάλυση της οικονομικής ένωσης. Όλα αυτά τα σενάρια είναι εξίσου καταστροφικά. Η Ευρώπη στη φάση αυτή, για να σταθεί στα πόδια της χρειάζεται ηγέτες και ηγετικότητα, πρωταγωνιστές-στυλοβάτες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.
Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής σε συνεργασία με το Κέντρο Ευρωπαϊκών Μελετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης προλογίζοντας τον κ. Μαρτένς τον χαρακτήρισε μεγάλο δάσκαλο που δίπλα του έμαθαν όλοι πολλά.
Ο κ. Μαρτένς απευθυνόμενος στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε πως είναι εντυπωσιασμένος από το γεγονός ότι η ΝΔ κάτω από τη δική του ηγεσία έχει αναζωογονηθεί και έχει πάρει τη δυναμική της στην ελληνική κοινωνία. Όπως τόνισε ο συγγραφέας, το βιβλίο εξετάζει όλες τις εξελίξεις της πρόσφατης ευρωπαϊκής ιστορίας. «Το κοινό έχει το δικαίωμα να λάβει όλες τις αποφάσεις που καθόρισαν το μέλλον του. Θα ήθελα να είναι ένα παιδαγωγικό βιβλίο κυρίως για τους νέους και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε όλοι ότι είμαστε υπηρέτες του λαού» δήλωσε ο κ. Μαρτένς.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το