Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αντιπρόσωποι από τη Μαγνησία στο 9ο Συνέδριο της ΝΔ

 

Θα εκλεγούν 20-22 άτομα στις 16 Ιουνίου από τη Νομαρχιακή Οργάνωση
Θα εκλεγούν 20-22 άτομα στις 16 Ιουνίου από τη Νομαρχιακή Οργάνωση

 

Εκλογές για την ανάδειξη αντιπροσώπων στο 9ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθούν σε ένα περίπου μήνα (16 Ιουνίου) στη Μαγνησία, ενώ μετά το Συνέδριο που θα συγκληθεί 28-30 Ιουνίου στην Αθήνα, θα γίνουν οι εκλογές για τη νέα Νομαρχιακή Οργάνωση της ΝΔ (ΝΟΔΕ) στη Μαγνησία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έφτασε στα γραφεία της ΝΟΔΕ στο Βόλο, η κομματική οργάνωση της ΝΔ στη Μαγνησία, θα εκπροσωπηθεί στο Συνέδριο με 20-22 αντιπροσώπους.

Για την προετοιμασία των προσυνεδριακών διαδικασιών, ώστε οι εκλογές αντιπροσώπων να γίνουν με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή, θα συγκληθεί πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας με τη συμμετοχή του αρμόδιου τομεάρχη Οργανωτικού για τη Μαγνησία κ. Ευάγ. Κολώνια, δημοσιογράφου από τη Λαμία.

Αμέσως μετά το επικείμενο συνέδριο της ΝΔ, το οποίο διοργανώνεται το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, φαίνεται να τοποθετείται ο αναμενόμενος ανασχηματισμός της κυβέρνησης και οι εκλογές στις Νομαρχιακές Οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η ΝΟΔΕ Μαγνησίας.

Συνέδριο επανίδρυσης της ΝΔ

Σε επανίδρυση της ΝΔ σχεδιάζει να προχωρήσει ο Αντ. Σαμαράς, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο το συνέδριο του κόμματός του, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στα τέλη Ιουνίου.

Ο πρωθυπουργός, ο οποίος μετά την επιστροφή του από την Κίνα, στις 19 Μαΐου, θα συμμετάσχει πιο ενεργά στις προσυνεδριακές διαδικασίες, θεωρεί ως μια πρώτης τάξεως ευκαιρία το συνέδριο, προκειμένου να προχωρήσει σε ιδεολογική και πολιτική διεύρυνση, να εκπέμψει το μήνυμα της ανανέωσης και παράλληλα να καθιερώσει μια νέα οργανωτική δομή.

Ουσιαστικά, όπως τονίζουν τακτικοί του συνομιλητές, θα είναι μια αποφασιστική κίνηση, που θα οδηγήσει τη ΝΔ στο να παραμείνει στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, εδραιώνοντας τη δική της παρουσία με υψηλά ποσοστά αποδοχής από την κοινή γνώμη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος διατυπώνονται και απόψεις περί αλλαγής ακόμη και του ονόματος, έτσι ώστε να σηματοδοτηθεί το νέο ξεκίνημα της παράταξης που ηγείται του συντηρητικού χώρου στην Ελλάδα.

Ένα ευρωπαϊκό χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, με φιλελεύθερες αρχές, αλλά και με κοινωνικό πρόσωπο, είναι τα στοιχεία που θέλει να προσδώσει ο κ. Σαμαράς στο κόμμα του.

Ωστόσο, η αλλαγή του ονόματος, που έχει και συμβολικό χαρακτήρα, βρίσκεται ακόμη στο πεδίο των συζητήσεων, καθώς είναι βέβαιο ότι μια τέτοια ιδέα έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και «σκληρούς» πολέμιους.

Σε επίπεδο κορυφής, πάντως, δύσκολα θα υπάρξουν αντιρρήσεις, καθώς κάτι τέτοιο σχεδίαζε – χωρίς ωστόσο να το πραγματοποιήσει ποτέ – και ο κ. Κ. Καραμανλής, όταν κυριάρχησε στο συνέδριο του ’97.

Ο κ. Σαμαράς πάντως επενδύει – πολιτικά και επικοινωνιακά – στο συνέδριο, καθώς πιστεύει ότι θα μπορέσει να σηματοδοτήσει την ιδεολογική αντεπίθεση της Κεντροδεξιάς απέναντι στην Κεντροαριστερά και παράλληλα να απομονώσει ακραίες φωνές ένθεν κακείθεν.

Σε ό,τι αφορά στα πρόσωπα, οι δύο πρώτοι υποψήφιοι προς… επιστροφή φαίνεται ότι είναι πρώην βουλευτές της ΝΔ στην Εύβοια και τη Λευκάδα αντίστοιχα, κ.κ. Μαρκόπουλος και Σολδάτος.

Τα δύο στελέχη υπερψήφισαν το τελευταίο διάστημα όλες τις κυβερνητικές επιλογές, με τελευταία πράξη τους τη στήριξη του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου. Την πόρτα της επιστροφής τους στο κόμμα «άνοιξε» αμέσως μετά τη θετική τους ψήφο ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος ερωτηθείς από τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες σχετικά με τη στάση των δύο ανεξάρτητων βουλευτών είπε: «Κάτι σημαίνει αυτό», ενώ σε ερώτηση για το εάν αναμένονται εξελίξεις είπε χαρακτηριστικά «οψόμεθα».

Κομματικοί παράγοντες της ΝΔ πιστεύουν ότι το δρόμο της επιστροφής θα ακολουθήσουν και άλλα στελέχη (μεσαία ή μεγάλα), που ενώ είχαν ακολουθήσει κατά το παρελθόν τούς Ανεξάρτητους Έλληνες, βρίσκονται αυτή την ώρα χωρίς πολιτική στέγη.

Το ενδιαφέρον των «γαλάζιων παραγόντων» δεν θα περιοριστεί στα λεγόμενα επώνυμα στελέχη, αλλά και σε πρόσωπα που ξεχωρίζουν σε τοπικό επίπεδο και τα οποία παλαιότερα είχαν στηρίξει τη ΝΔ. Προσέγγιση θα υπάρξει επίσης και με στελέχη που είχαν στηρίξει τη Δημοκρατική Συμμαχία, αλλά δεν ακολούθησαν την Ντ. Μπακογιάννη, όταν εκείνη αποφάσισε να επιστρέψει πριν από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

Ξεχωριστό μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί το ΛΑΟΣ και ο Γ. Καρατζαφέρης, ο οποίος έχει επιλέξει να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία αν και νέα σενάρια τον εμπλέκουν στην ονοματολογία της ΝΔ για τις υποψηφιότητες στο Δήμο Αθηναίων.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το