Πολιτική, Πρώτο Θέμα (old)

Προσδοκίες Σαμαρά για επενδύσεις

Στο επίκεντρο των επαφών και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών
Στο επίκεντρο των επαφών και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών

ΠΕΚΙΝΟ, 15.

Οι επενδύσεις βρίσκονται στο επίκεντρο του ταξιδιού Σαμαρά στην Κίνα, για τον οποία αναχώρησε σήμερα (χθες) το πρωί.

Την Πέμπτη (σήμερα) ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ασιατικής υπερδύναμης, Λι Κεκιάνγκ, ενώ, την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ξι Γιν Πινγκ.

Ειδικότερα με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων που θα δώσουν ώθηση στην ελληνική οικονομία αλλά και την ευρύτερη τόνωση των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μετέβη στο Πεκίνο ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο επίκεντρο των επαφών αναμένεται να βρεθεί και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων λιμανιών της χώρας.

Η λίστα των επιχειρηματιών που θα συνοδεύσουν τον κ. Σαμαρά στην Κίνα περιλαμβάνει 73 ονόματα.

Στο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη Βουλή. Όπως είπε «η χώρα περνάει πια σε μια καινούργια φάση ανάπτυξης, της ανάκαμψης και της προσέλκυσης επενδύσεων» προσθέτοντας οτι αυτό το σκοπό υπηρετεί και το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα.

Την Πέμπτη, ο έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της ασιατικής υπερδύναμης, Λι Κεκιάνγκ, ενώ, την Παρασκευή θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, Ξι Γιν Πινγκ.

Ο κ. Σαμαράς θα έχει παράλληλα σειρά συναντήσεων με αξιωματούχους της χώρας και επιχειρηματίες, ενώ το Σάββατο θα εκφωνήσει ομιλία στο Ελληνοκινεζικό Business Forum στη Σαγκάη.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής θα πραγματοποιηθούν δύο επιχειρηματικά φόρουμ, ένα στη Σαγκάη και ένα στο Πεκίνο.

Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, όπου θα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Επί τάπητος αναμένεται να τεθεί το θέμα του αγωγού TAP, για την υλοποίηση του οποίου αναμένεται απόφαση από την κοινοπραξία εκμετάλλευσης του κοιτάσματος στις αρχές Ιουνίου.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος το περασμένο διάστημα έκανε πάρα πολλές επαφές με τους υπουργούς και αρμόδιους παράγοντες για την προετοιμασία του ταξιδιού στην Κίνα, αναμένει να επιστρέψει με θετικές ειδήσεις.

Η επίσκεψη του κ. Σαμαρά, που είναι ο δεύτερος δυτικός ηγέτης μετά τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ που θα συναντηθεί στο Πεκίνο με τη νέα κινεζική ηγεσία, θεωρείται κομβικής σημασίας και για τις δύο χώρες.

Η Κίνα βλέπει την Ελλάδα ως γέφυρα για την Ευρώπη για τη διείσδυση της οικονομίας της στις ευρωπαϊκές χώρες, παράλληλα με επενδύσεις όπως π.χ. παλαιότερα της Cosco στον ΟΛΠ. Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα επιθυμεί επιτυχή έκβαση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, αύξηση των επενδύσεων και της τουριστικής ροής και ενίσχυση της συνεργασίας και των εμπορικών δεσμών.

Ο κ. Σαμαράς κυρίως θα επιδιώξει να υπογραφούν συμφωνίες με την Κίνα ζωτικής σημασίας για την ελληνική οικονομία. Από το είδος των συμφωνιών θα φανεί και κατά πόσο υπήρξε ουσιαστική προεργασία για αυτό το σημαντικό ταξίδι, αν και από την κινεζική πλευρά, παρά το γεγονός ότι δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην επίσκεψη του κ. Σαμαρά, είναι συγκρατημένοι.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το