Photo Gallery, Τοπικά

Αντί για χιόνια, σκόνη της Σαχάρας στο Βόλο

Με θερμοκρασίες ανοιξιάτικες συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη ο φετινός Φεβρουάριος ( Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης Βόλος πανέμορφη πόλις)

Με θερμοκρασίες ανοιξιάτικες συνεχίζεται μέχρι και την Πέμπτη ο φετινός Φεβρουάριος, συμβάλλοντας έτσι στην εξοικονόμηση ενέργειας από τα νοικοκυριά που πλήττονται από την οικονομική κρίση. Αντί μάλιστα για χιονοπτώσεις, ακόμη και στα ορεινά, ο ουρανός της Θεσσαλίας σκεπάστηκε το τελευταίο 48ωρο από σκόνη, που προήλθε από τη Β. Αφρική…

Αντί για χιόνια ο φετινός Φεβρουάριος μας έφερε υψηλές θερμοκρασίες και σκόνη από την Σαχάρα, που εδώ και ένα 48ωρο κάλυψε και τον ουρανό του Βόλου. Πάντως οι ποσότητες της σκόνης που ήρθε δεν είναι μεγάλες, όπως άλλες εποχές του έτους και σιγά-σιγά αναμένεται από σήμερα να εξαφανιστεί.

Τις ημέρες αυτές θα μπορούσαμε να τις χαρακτηρίσουμε αλκυονίδες, λόγω του ότι οι μέγιστες θερμοκρασίες ξεπερνούν τους 16-17 βαθμούς Κελσίου και οι ελάχιστες τους 6, ωστόσο οι αλκυονίδες προϋποθέτουν αίθριο καιρό, που όμως δεν έχουμε, καθώς κατά διαστήματα και λόγω των ισχυρών νοτιοδυτικών ανέμων, μαζί με την σκόνη έρχονται και νεφώσεις.

Ο καιρός θα αλλάξει και θα γίνει χειμωνιάτικος από την Πέμπτη και κυρίως την Παρασκευή και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, με χιονοπτώσεις και στα ορεινά, αρχικά πάνω από τα 1.000 μέτρα και σταδιακά την Κυριακή και την ερχόμενη  Δευτέρα από τα 500, ωστόσο μέχρι εκεί. Από την Τρίτη 12 του μήνα ο καιρός βελτιώνεται, οι νοτιάδες επιστρέφουν και το θερμόμετρο ξαναπαίρνει την ανιούσα και όπως προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, δεν διαφαίνεται άλλη κακοκαιρία μέχρι τέλος Φεβρουαρίου…

Βέβαια αυτό κάθε άλλο παρά καλό είναι για τις αγροτικές καλλιέργειες, αφού τον Ιανουάριο η βροχή που έπεσε στον κάμπο, ήταν ελάχιστη, ενώ ένα πενθήμερο κακοκαιρίας από την Πέμπτη μέχρι τη Δευτέρα δεν αναμένεται να βελτιώσει τα αποθέματα νερού στον κάμπο, αφού λείπουν και τα χιόνια από τα βουνά. Όσον αφορά στα χειμερινά σπορ, αυτά τουλάχιστον στη Θεσσαλία, θα πρέπει να τα ξεχάσουν μέχρι την Παρασκευή οι λάτρεις τους. Ωστόσο το Σαββατοκύριακο θα χιονίσει στο Χιονοδρομικό Κέντρο Πηλίου.

Μια ψυχρή εισβολή προβλέπεται για το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, ωστόσο οι μετεωρολόγοι δεν μπορούν να προβλέψουν, αν το κρύο που δεν ήρθε τον φετινό χειμώνα, ίσως έρθει την άνοιξη…

Χειμώνα πάντως είχε φέτος η Βορειοδυτική Ελλάδα (Ήπειρος και Δυτική Μακεδονία).

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους φέτος παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας στη Βόρεια Αφρική, η οποία λόγω της διάταξης των συστημάτων στην Ευρώπη, καταφέρνει και αγγίζει και την χώρα μας, εμποδίζοντας με αρκετά ενισχυμένους νότιους, νοτιοδυτικούς ανέμους, τις ψυχρές αέριες μάζες να κατέβουν προς την περιοχή μας. Η διάταξη αυτή, θα αλλάξει μετά τις 7-8 και μέχρι 11 Φεβρουαρίου, με αποτέλεσμα οι θερμές αέριες μάζες να εκτοπιστούν και πάλι πιο νότια, στην Αφρική.

Να υπενθυμίσουμε, πως και στο παρελθόν η χώρα μας είχε Αλκυονίδες ημέρες και παρουσιάστηκε μία μετατόπιση του χειμώνα μέχρι και το πρώτο μισό της άνοιξης, με κρύο ακόμα και ως τις πρώτες ημέρες του Απριλίου.

Σήμερα και αύριο ο καιρός στη Μαγνησία θα είναι σχεδόν αίθριος και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 3 μέχρι 16 βαθμούς Κελσίου.

Την Πέμπτη αναμένονται αραιές συννεφιές, που γρήγορα στις δυτικές περιοχές θα πυκνώσουν και θα σημειωθούν βροχές. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα επεκταθούν στις περισσότερες περιοχές της Θεσσαλίας και θα σημειωθούν χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές προς το τέλος της ημέρας. Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς και στο Αιγαίο έως μέτριοι, με τάση ενίσχυσης.  Η  θερμοκρασία  σε μικρή πτώση (μέγιστη τιμή 12 βαθμοί). Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένονται συννεφιές κατά περιόδους και πιθανό να σημειωθούν βροχές στα πεδινά και λίγα χιόνια στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα είναι βόρειοι ασθενείς έως μέτριοι και στο Αιγαίο έως ισχυροί.

Η  θερμοκρασία  σε περαιτέρω πτώση (μέγιστη τιμή 9 βαθμοί την Παρασκευή και 8 το Σάββατο).

Ο βροχερός καιρός θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού την Κυριακή και τη Δευτέρα, 10 και 11 του μήνα. Η θερμοκρασία σε χειμερινές τιμές (μέγιστες τιμές στα πεδινά 6-7 βαθμοί), που γενικά θα επιτρέψουν χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά, ενώ είναι αρκετά πιθανές οι χιονοπτώσεις και σε χαμηλότερα υψόμετρα τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα (πάνω από τα 400-500 μέτρα). Οι άνεμοι θα πνέουν κατά διαστήματα ισχυροί ή πολύ ισχυροί.

Η κακοκαιρία θα συνεχιστεί και τη Δευτέρα, ενώ από την Τρίτη προβλέπεται βελτίωση του καιρού και άνοδος της θερμοκρασίας.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το