Photo Gallery, Οικονομία

Ανοιχτοί για επιμήκυνση οι Γερμανοί

Προειδοποίηση ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων

Σαφή προειδοποίηση ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

Σε δηλώσεις του σε πολιτική εκπομπή του κρατικού γερμανικού τηλεοπτικού σταθμού «ARD», λίγο μετά την ανακοίνωση των πρώτων exit poll από την Αθήνα, ανέφερε ότι ζητούμενο τώρα είναι να σχηματιστεί μια φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση που δεν θα αμφισβητήσει όλα τα συμφωνηθέντα.

“Η νέα κυβέρνηση δεν θα πρέπει να ακυρώσει τα συμφωνηθέντα. Ουσιαστικές αλλαγές δεν πρόκειται να υπάρξουν” τόνισε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μπορεί να φανταστεί επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων.

“Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της και δεν μπορούμε να κρατήσουμε κάποιον που θέλει να φύγει” επισήμανε.

Δεν θέλησε να σχολιάσει τις εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος, καθώς, όπως είπε, η διαφορά είναι «όπως το περιμέναμε, πολύ μικρή». Ωστόσο, επισήμανε ότι το βασικό είναι η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Διαφορετικά και εγώ ως υπουργός Εξωτερικών θα έχω πρόβλημα με τις άλλες χώρες, οι οποίες τηρούν τις δεσμεύσεις τους με συνέπεια» πρόσθεσε, για να διευκρινίσει ότι αυτό που μπορεί να συζητηθεί είναι ο «παράγων χρόνος» και όχι η ουσία των συμφωνιών.

«Η Γερμανία επέδειξε και θα συνεχίσει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός, αλλά απέκλεισε το ενδεχόμενο η χώρα του να αναλάβει τα βάρη των άλλων χωρών. «Η Γερμανία ούτε μπορεί ούτε θέλει», είπε χαρακτηριστικά.

Εν τω μεταξύ ως «ψήφο υπέρ των μεταρρυθμίσεων», αποτιμά το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε γραπτή ανακοίνωσή του.

Όπως επισημαίνεται, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς ήδη τον Φεβρουάριο συμφώνησε με το Eurogroup για τους στόχους και τα πιο σημαντικά μέτρα του προγράμματος προσαρμογής.

«Το πρόγραμμα το οποίο επεξεργαστήκαμε μαζί με την Ελλάδα έχει μόνο έναν στόχο, να οδηγήσει την Ελλάδα πίσω στον δρόμο οικονομικής ευημερίας και σταθερότητας. Αυτός ο δρόμος δεν είναι ούτε σύντομος ούτε εύκολος, αλλά είναι αναπόφευκτος και ανοίγει στον ελληνικό λαό την προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ διευκρινίζεται ότι προϋπόθεση είναι η Ελλάδα να βρει και πάλι τον δρόμο προς σταθερές συνθήκες.

«Η Ευρωζώνη εμμένει στις δικές της υποχρεώσεις απέναντι στην Ελλάδα», υπογραμμίζεται και τονίζεται ότι η τρόικα είναι έτοιμη μετά τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης να διαβουλευτεί άμεσα μαζί της για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το πρόγραμμα.

Σαφή προειδοποίηση ότι η μελλοντική κυβέρνηση στην Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει την πολιτική των μεταρρυθμίσεων διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γκίντο Βεστερβέλε, αφήνοντας ωστόσο ένα παράθυρο για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των μέτρων του μνημονίου.

-«Ο ελληνικός λαός μίλησε. Σεβόμαστε απόλυτα τη δημοκρατική του επιλογή και εκφράζουμε την ελπίδα ότι τα αποτελέσματα των εκλογών θα οδηγήσουν στο σχηματισμό κυβέρνησης άμεσα». Αυτό ανέφεραν, μεταξύ άλλων, σε κοινή γραπτή ανακοίνωσή τους οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπέϊ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, οι οποίοι χαιρέτισαν το θάρρος και την αποφασιστικότητα των Ελλήνων πολιτών.

Δηλώνοντας ότι έχουν επίγνωση των θυσιών που ζητούνται από τους Έλληνες για την ανασύνταξη της οικονομίας και την επιστροφή στην ανάπτυξη οι κ.κ. Ρομπεϊ και Μπαρόζο υπογράμμισαν ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό της Ελλάδα «ως μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και της ευρωζώνης».

Οι δύο ανώτατοι κοινοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ακόμη ότι προσβλέπουν στη συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση, υποστηρίζοντας τις προσπάθειες της Ελλάδας για επάνοδο της οικονομίας σε βιώσιμο δρόμο.

Σουλτς: Στη βάση συμφωνιών η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις ές εκλογές στην Ελλάδα θα πρέπει να βρει λύση στο αδιέξοδο που έχει προκύψει, προειδοποίησε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

“Η νέα κυβέρνηση στην Αθήνα πρέπει να ξεπεράσει το αδιέξοδο”, τόνισε, προσθέτοντας: “Πρέπει να βοηθήσουμε τους Έλληνες να σταθούν στα πόδια τους με μια συνθήκη για την απασχόληση και την ανάπτυξη και λίγο περισσότερο χρόνο για να πετύχουν την εξοικονόμηση. Τότε (οι Έλληνες) θα είναι σε θέση να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους”.

Ο Σουλτς επισήμανε ότι μια τέτοια λύση είναι “προς το συμφέρον της Γερμανίας”, εξηγώντας ότι “θα είναι σκοτεινές οι ώρες αν η ευρωζώνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση διαλυθούν”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το