Photo Gallery, Κόσμος

Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ “βλέπουν” τα διεθνή ΜΜΕ

Έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης


«Καρφωμένα» στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με έκτακτες μεταδόσεις, αναλύσεις και ρεπορτάζ για το αποτέλεσμα της κάλπης, στο οποίο «διαβάζουν» επικράτηση του ευρώ σε μία διχασμένη Ελλάδα και δυνατότητα συγκρότησης κυβέρνησης συνασπισμού με ευρωπαϊκή κατεύθυνση -που αποτελεί και το νέο στοίχημα για το ελληνικό μέλλον στο ενιαίο νόμισμα.

Το σχηματισμό κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προτάσσουν ως πιθανότερο σενάριο τα ξένα μέσα ενημέρωσης, μετά τη δημοσιοποίηση και του δεύτερου exit poll.

Το Reuters επiσημαίνει ότι τα δύο μνημονιακά κόμματα μπορούν να σχηματίσουν συνασπισμό με μικρή πλειοψηφία, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και το Bloomberg.

Οι Έλληνες με την ψήφο τους την Κυριακή αποφασίζουν εάν η χώρα τους θα παραμείνει στο ευρώ ή εάν θα οδηγηθεί προς την έξοδο, προκαλώντας σοκ που θα μπορούσε να διαλύσει το ενιαίο νόμισμα της Ευρώπης, έγραφε το Reutes.

Πρώτο θέμα και στην ιστοσελίδα του Bloomberg οι ελληνικές εκλογές, όπου αναφέρεται επίσης ότι την ίδια ώρα μαίνονται στην Ελλάδα πλήθος δασικών πυρκαγιών, που ανάγκασαν τις ελληνικές υπηρεσίες έκτακτης να ζητήσουν βοήθεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι υποστηρικτές του ευρώ μπορούν να αναπνεύσουν» γράφει το Spiegel. «Η χώρα βγαίνει από τις κάλπες κομμένη στα δύο» λέει η ιταλική Repubblica. «Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν στην Ελλάδα» γράφει η ισπανική El Pais.

Τα πρώτα exit poll και η ακόλουθη ροή αποτελεσμάτων που έδωσε προβάδισμα στη Νέα Δημοκρατία έκαναν με αστραπιαία ταχύτητα το γύρο του κόσμου. Πρώτη είδηση στις ηλεκτρονικές πύλες των μεγαλύτερων διεθνών μέσων στην Ευρώπη και την Αμερική, ακόμη και στο αραβόφωνο Al Jazeera. Απευθείας ανταποκρίσεις και συνδέσεις με την Ελλάδα για την εκλογική αναμέτρηση, στην οποία τα διεθνή μέσα ενημέρωσης «είδαν» την καθοριστική στιγμή για το μέλλον της Ελλάδας στους κόλπους της Ευρωζώνης.

Τώρα το μέλλον της χώρας στο ευρώ ενδέχεται να εξαρτάται από τις διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμού, αναφέρει το BBC επισημαίνοντας ότι η ελληνική δεξιά θα επιχειρήσει τη συγκρότηση κυβέρνησης. Το δίκτυο μεταφέρει τις δηλώσεις του Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα ψήφισε υπέρ της παραμονής στο ενιαίο νόμισμα.

Και στη δήλωσή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας ότι η Ελλάδα «θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις», ο ανταποκριτής του BBC στην Αθήνα, Μάρκ Λόουεν, αναφέρει πως αυτό υποδεικνύει ότι ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να προχωρήσει με τις περικοπές δαπανών που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας.

Η έκβαση των ελληνικών εκλογών δίνουν μία σύντομη ανάσα, λέει το γερμανικό Spiegel, αναφέροντας πως είναι πιθανή η συγκρότηση ενός φιλοευρωπαϊκού συνασπισμού. «Η χώρα είναι βαθιά διχασμένη, η νέα κυβέρνηση ξεκινά υπό δύσκολες συνθήκες και παραμένει η απειλή του χάους εάν οι Έλληνες δεν καταφέρουν τελικά να συννενοηθούν» σημειώνει το γερμανικό περιοδικό.

«Οι Έλληνες ψήφισαν υπέρ του ευρώ» είναι ο τίτλος στο ηλεκτρονικό πρωτοσέλιδο του Sky News επάνω από τη φωτογραφία του Αντώνη Σαμαρά. Πρώτη είδηση η Ελλάδα και στον Guardian, που παρακολουθεί με ζωντανή ροή της εξελίξεις επισημαίνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έχασε, αλλά θα είναι μία σκληρή αντιπολίτευση.

«Η χώρα βγήκε από τις κάλπες κομμένη στα δύο. Η Ελλάδα διχασμένη, νίκη της δεξιάς υπέρ του ευρώ» λέει στο δικτυακό της τόπο η ιταλική εφημερίδα La Repubblica, αναφέροντας ότι η συντηρητικοί απηύθυναν έκκληση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, αλλά από την Αριστερά ήλθε «όχι» και οδηγούνται σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας με το ΠΑΣΟΚ. «Ανάσα ανακούφισης για την Ευρώπη» με τη νίκη των κομμάτων υπέρ του ευρώ, γράφει η εφημερίδα που καλύπτει με μπαράζ από ρεπορτάζ και βίντεο τις ελληνικές κάλπες.

«Δυνατή η πλειοψηφία. Οι νεοναζί στο Κοινοβούλιο» λέει επίσης στο πρωτοσέλιδό της η Stampa. H Corriere della Sera σημειώνει πως η δεξιά με τους Σοσιαλιστές συγκροτούν πλειοψηφία υπέρ του ευρώ και σε άρθρο της μιλά για «νίκη του ευρώ έναντι της δραχμής».

«Τα κόμματα υπέρ της διάσωσης κερδίζουν τις εκλογές στην Ελλάδα» είναι ο πρωτοσέλιδος τίτλος στο δικτυακό τόπο της ισπανικής El Pais, επισημαίνοντας ότι μία κυβέρνηση συνασπισμού δίνει «ανάσα» στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκτενής η κάλυψη του γαλλικού Monde για τις εκλογές στην Ελλάδα: στην δικτυακή της έκδοση η εφημερίδα είχε συνεχή ροή ειδήσεων ώρες πριν κλείσουν οι κάλπες και μέχρι αργά το βράδυ. Οι αναγνώστες απηύθυναν αρκετά ερωτήματα για το πώς εξελίχτηκαν τα πράγματα, άλλοι (όπως και ο Monde) έδωσαν έμφαση στην παγίωση της παρουσίας της Χρυσής Αυγής στο Κοινοβούλιο.

Τη δήλωση υποστηρικτή της ΝΔ ότι το μεγάλο νέο είναι ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ προβάλλει σαν τίτλο της η Liberation. Το ρεπορτάζ καλύπτει και την συγκέντρωση των υποστηρικτών του ΣΥΡΙΖΑ και καταγράφει την ικανοποίησή τους για το αποτέλεσμα όπως και τις εκτιμήσεις ότι νέες εκλογές δεν θα αργήσουν.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το CNN μεταφέρει τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά ότι πρόκειται για «νίκη για όλη την Ευρώπη». Το αμερικανικό δίκτυο φιλοξενεί πλήθος θεμάτων για την Ελλάδα και ρεπορτάζ για την «οικονομική και πολιτική κρίση που έχει δραματικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».

“Οι εκλογές στην Ελλάδα κρίνουν την εκλογή Ομπάμα”

Οι εκλογές στην Ελλάδα και στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών θα καθορίσουν την επανεκλογή ή όχι του προέδρου Ομπάμα.

Η παραπάνω άποψη διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια κυριακάτικης πολιτικής εκπομπής στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, ενώ στους περισσότερους ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας και στις σημερινές εκδόσεις των εφημερίδων υπογραμμίζεται η κρισιμότητα των ελληνικών εκλογών.

Μεταξύ άλλων, σημειώνονται οι ευρύτερες επιπτώσεις που είναι πολύ πιθανό να έχει το αποτέλεσμά τους στην ευρωζώνη, στις ΗΠΑ και την παγκόσμια οικονομία.

Όπως εκτιμάται, στις επικείμενες αμερικανικές εκλογές του Νοεμβρίου, η πολιτεία Οχάιο θα συντείνει σε μεγάλο βαθμό για την εκλογή του επόμενου ένοικου στο Λευκό Οίκο, ενώ η Ελλάδα θεωρείται η χώρα που ενδέχεται να κάνει την Ευρώπη άνω-κάτω.

Η New York Times, καθώς και άλλες μεγάλες εφημερίδες, επισημαίνουν ότι οι Έλληνες ψηφίζουν σήμερα για δεύτερη φορά μέσα σε δύο μήνες, “με διάχυτη την αίσθηση του φόβου” και με την εκτίμηση ότι “όποια κυβέρνηση και να εκλεγεί, δεν θα μπορέσει να αποτρέψει την πολιτική και οικονομική αναταραχή που απειλεί το μέλλον της χώρας και την οικονομική σταθερότητα της Ευρώπης”.

Ένα στοιχείο που αναδεικνύεται μέσα απ’ όλα σχεδόν τα δημοσιεύματα και τις αναλύσεις είναι ότι οι όροι του προγράμματος λιτότητας είναι “εξαιρετικά επαχθείς”.

Σύμφωνα με τις σχετικές αναφορές, αν επικρατήσει στις εκλογές η Νέα Δημοκρατία μπορεί να ακολουθήσουν εβδομάδες ή μήνες διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, ενώ αν κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξει έντονη αντιπαράθεση, κυρίως με τη Γερμανία, για το πώς και αν η Ελλάδα μείνει εντός της ευρωζώνης.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το