Photo Gallery, Πολιτική

Ανεβάζει τους τόνους η ΝΔ

Αύριο η παρουσίαση του  οικονομικού της προγράμματος «Ζάππειο 2»

 

Ο Κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα παραστεί στην εκδήλωση

 

Το ενδεχόμενο ο Αντώνης Σαμαράς να ζητήσει πρόωρες εκλογές την Πέμπτη (αύριο) κατά την παρουσίαση του αναθεωρημένου οικονομικού προγράμματος «Ζάππειο 2» της Ν.Δ., συζητείται έντονα στη Συγγρού. Τους 18 μήνες που είναι πρόεδρος της Ν.Δ. δεν το έκανε, συνειδητά, στη λογική ότι δεν ζητάει κάτι για το οποίο μόνο η κυβέρνηση μπορεί να αποφασίσει.

Εναυσμα για τις δεύτερες σκέψεις έδωσε και η «μυστική» σύσκεψη του Λουξεμβούργου, που αν μη τι άλλο κατέδειξε το μείζον πρόβλημα ότι η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να βγει στις αγορές το 2012 και το 2013 και αναζητούνται από τώρα λύσεις για τη διαχείριση του χρέους (επιμήκυνση, επαναγορά ομολόγων κ.λπ.), οι οποίες βέβαια στην ουσία θα οδηγήσουν σε ένα νέο Μνημόνιο.

«Απεδείχθη καταστροφική η πολιτική του πρώτου Μνημονίου», είπε στενός συνεργάτης του προέδρου της Ν.Δ. «Η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο μπροστά της, η Ν.Δ. δεν την εμπόδισε να κυβερνήσει, αλλά απέτυχε. Δεν θα δεχτούμε κι άλλο Μνημόνιο. Οι πρόωρες εκλογές είναι πλέον μονόδρομος».

Το στίγμα της σκληρής γραμμής που θα ακολουθήσει η Ν.Δ. έδωσε ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γιάννης Μιχελάκης. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ερώτηση αν η Ν.Δ. δέχεται πιέσεις από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα της Μέρκελ, τη Γερμανία κ.λπ., να συναινέσει στα νέα μέτρα, απάντησε: «Αυτά είναι γνωστά, φθαρμένα, προπαγανδιστικά κόλπα της κυβέρνησης, που θέλει να αποπροσανατολίσει τον κόσμο από το Ζάππειο 2». Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει την έγκριση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, ύψους 26 δισεκατομμυρίων ευρώ, με 180 ψήφους, ο Γ. Μιχελάκης απάντησε ότι «με 180 ψήφους δεν πέρασε ούτε το Μνημόνιο». «Αν η κυβέρνηση σκεφτεί να εκβιάσει τη Ν.Δ., θα καταλάβει ότι η παράταξή μας δεν εκβιάζεται», πρόσθεσε και παρέπεμψε στη συνέντευξη Σαμαρά στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία».

Υπάρχουν, πάντως, και στελέχη της Ν.Δ. που δεν αποκλείουν τη συναίνεση, αν και θεωρούν ότι την πρωτοβουλία θα πρέπει να πάρει η κυβέρνηση (Κ. Χατζηδάκης, Ολγα Κεφαλογιάννη κ.ά.).

 

Απών ο Καραμανλής από το Ζάππειο ΙΙ

 

 

 

 

Απών από την μεθαυριανή (αυριανή) εκδήλωση της Ν. Δ. στο Ζάππειο θα είναι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο τέως Πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

 

Ο κ. Καραμανλής, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστοποίησε σε τακτικούς συνομιλητές του, ότι δεν θα παραστεί τελικά στην εκδήλωση της Ν. Δ., το λεγόμενο και Ζάππειο ΙΙ, όπου και θα παρουσιαστεί το επικαιροποιημένο «γαλάζιο» οικονομικό πρόγραμμα.

 

Παρά τα όσα κυκλοφορούσαν τις προηγούμενες ημέρες και τις διαρροές ότι ο τέως Πρωθυπουργός θα ήταν παρών στο Ζάππειο, ο κ. Καραμανλής δεν άλλαξε άποψη, αφού εξ αρχής είχε αναφέρει σε συνομιλητές του, ότι δεν είχε σκοπό να παραστεί.

 

Αν και η εκδήλωση θεωρείται κομβική για τον πρόεδρο της Ν. Δ. κ. Αντ. Σαμαρά, αφού όπως λένε στην ηγετική ομάδα, από αυτή ξεκινάει η «γαλάζια» επιχείρηση με τον κωδικό: «επιστροφή σε τροχιά εξουσίας», ο κ. Καραμανλής φαίνεται ότι αδιαφορεί για τα ποικίλα σχόλια που αναμένεται να προκαλέσει η απουσία του.

 

Εξάλλου, ο ίδιος το τελευταίο διάστημα είδε από μέλη της ηγετικής ομάδας της Ν. Δ. να αποκηρύσσεται η δημοσιονομική απογραφή του 2004, μια κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης του, παρά την προσπάθεια που έγινε να τον διαχωρίσουν από τον τότε υπουργό Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το