Photo Gallery, Πολιτική

«Υπό προετοιμασία» νέο σχέδιο για την Ελλάδα

Τις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις δηλώνει ο επίτροπος Οικονομικών Όλι Ρεν

Μέρκελ: Ας περιμένουμε το πόρισμα της τρόικας  σχετικά με το ελληνικό χρέος

 

 

Στο στάδιο της προετοιμασίας βρίσκεται ένα νέο σχέδιο για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας το 2012, σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Όλι Ρεν, ο οποίος σημειώνει ότι οι σχετικές αποφάσεις θα συζητηθούν και καθοριστούν τις επόμενες εβδομάδες.

«Είναι πολύ νωρίς να εξειδικεύσουμε οποιοδήποτε ποσό αφορά στις ανάγκες χρηματοδότησης ή αναχρηματοδότησης της Ελλάδας το 2012» δήλωσε ο κ. Ρεν.

«Για την ακρίβεια, είναι ακριβώς το καθήκον της αποστολής της ΕΕ που βρίσκεται αυτήν την στιγμή στην Αθήνα να εξειδικεύσει και να καθορίσει τις ανάγκες του επόμενου έτους.

»Εμείς θα επιστρέψουμε σε αυτό το θέμα και θα έχουμε μία εμπεριστατωμένη συζήτηση -και πιστεύω τις σχετικές αποφάσεις- για αυτό το ζήτημα τις επόμενες εβδομάδες», πρόσθεσε ο Φινλανδός επίτροπος.

«Όλα αυτά είναι τώρα στο στάδιο της προετοιμασίας από την Κομισιόν και τα μέλη της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα επιστρέψουμε σε αυτό τις επόμενες εβδομάδες στο Ecofin» επανέλαβε ο Όλι Ρεν μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το αντικείμενο των εκπροσώπων της τρόικας, υποστήριξε ο Όλι Ρεν, είναι διπλό: «Να αξιολογήσει αφ’ ενός την εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και να εξεταστεί ποιες προσπάθειες πρέπει να ενισχυθούν και αφ’ ετέρου να διεξαχθεί μία επικαιροποιημένη αξιολόγηση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μαζί με τις ανάγκες επαναχρηματοδότησής του».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «πρόωρη» τη συζήτηση για το τι είδους πρόσθετη ενίσχυση θα χρειαστεί η Ελλάδα, συμπληρώνοντας πως μετά την αξιολόγηση της τρόικας «θα μπορούμε σε μερικές εβδομάδες να κάνουμε μία συζήτηση με γνώση των δεδομένων για τα επόμενα βήματα».

Εν τω μεταξύ στην πάγια θέση της να μην παίρνει «βιαστικές αποφάσεις χωρίς πλήρη γνώση των λεπτομερειών» επέμεινε η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ αναφορικά με το ελληνικό πρόβλημα του χρέους.

«Θα αποφασίσω για το αν χρειάζεται να γίνει κάτι όταν θα γνωρίζω την πραγματική εικόνα» δήλωσε η Μέρκελ σε δημοσιογράφους στο Βερολίνο.

«Είμαι άτομο που εξάγει συμπεράσματα μόνο αφού έχει δει και έχει αναλύσει τα αποτελέσματα και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι «είναι προφανές» ότι η ελληνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει δυσκολίες στην εφαρμογή των υπεσχημένων μεταρρυθμίσεων.

Πάντως, εξέφρασε την εκτίμηση ότι παρά τις δυσκολίες η Ελλάδα θα βγει ενισχυμένη από την υλοποίηση του προγράμματος που ακολουθεί.

«Γνωρίζαμε ότι ο δρόμος θα είναι δύσκολος και ότι δεν θα κρατήσει μόνον μερικούς μήνες. Αλλά στο τέλος η Ελλάδα θα είναι ισχυρότερη από ό,τι ήταν στην αρχή του προγράμματος» είπε η κ. Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ.

Όπως εκτιμά το Blοomberg, η δήλωση αυτή της καγκελαρίου ενδεχομένως να αντανακλά την αλλαγή στάσης εντός του κυβερνητικού συνασπισμού και τις πιέσεις για αναδιάρθρωση.

«Η αναδιάρθρωση δεν είναι και καταστροφή» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Βέρνερ Χόιερ.

Ωστόσο, ο Γερμανός εκπρόσωπος του κόμματος της Μέρκελ σε θέματα προϋπολογισμού Μίκαελ Μάιστερ σημείωσε ότι η Γερμανία μελετά το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα, για να αποφύγει την αναδιάρθρωση: «η αναδιάρθωση θα μας έβαζε σε μεγαλύτερους μπελάδες από αυτούς που έχουμε ήδη» εξήγησε.

«Δεν υπάρχει εναλλακτική από το να κρατάμε ζωντανή την ιδέα ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα» συμπλήρωσε ένα ακόμα στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών.

«Η ελληνική κυβέρνηση έκανε θαρραλέα βήματα» είπε η κ. Μέρκελ για της μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί στο διάστημα ενός χρόνου λειτουργίας του προγράμματος βοήθειας.

Η καγκελάριος σημείωσε ότι μένει η υλοποίηση των αποφάσεων που έχουν ληφθεί στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου και υπενθύμισε τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δις ευρώ.

«Όλα αυτά χρειάζονται χρόνο και η συμβουλή μου είναι να κάνουμε το ένα βήμα μετά το άλλο».

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το