Photo Gallery, Πολιτική

Πιο “μαύρα” από όλους τα βλέπουν οι νέοι…

8 στους 10 Έλληνες είναι απαισιόδοξοι για την οικονομία

Στοιχεία έρευνας το Μάρτιο-Απρίλιο του 2011, από το «Οικονομικό Βαρόμετρο»

 

 

Οι 8 στους 10 Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να είναι απαισιόδοξοι για την πορεία της εθνικής μας οικονομίας, αλλά και των οικονομικών των δικών τους νοικοκυριών. Και εξακολουθούν να κρίνουν σε ποσοστό 77% αρνητικά το έργο της κυβέρνησης στην οικονομία.

Αυτά προκύπτουν από την επικαιροποιημένη ποσοτική έρευνα με τίτλο «Οικονομικό Βαρόμετρο» η οποία πραγματοποιείται ανά δίμηνο κατ’ εντολή του ΕΒΕΑ από την εταιρία ALCO, ενώ τα ευρήματα της επεξεργάζονται από το Κέντρο Μελετών και Έρευνας του Επιμελητηρίου. Σημειώνεται ότι η επικαιροποιημένη έρευνα πραγματοποιήθηκε το δεύτερο δίμηνο του 2011, Μαρτίου-Απριλίου, διεξήχθη το διάστημα 28 Απριλίου-5 Μαΐου και τα αποτελέσματα της αποτυπώνουν παρόμοια εικόνα με εκείνη του πρώτου διμήνου.

Όπως αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας κ. Κ. Μίχαλος με αφορμή τα συμπεράσματα της έρευνας: ”η κυβέρνηση οφείλει να αφήσει κατά μέρος τις εγωιστικές εμμονές για την εφαρμογή μέτρων που είναι αλλά και κρίνονται αναποτελεσματικά από την ίδια την κοινωνία. Να κάνει στην πράξη και όχι στα λόγια τη συναίνεση και τη συνεργασία, προκειμένου να επιλεγεί το κατάλληλο μείγμα πολιτικής που θα βγάλει την ελληνική οικονομία από την ύφεση και την κοινωνία από το μαρασμό».

Στο οικονομικό βαρόμετρο του ΕΒΕΑ αυτού του διμήνου συμπεριλήφθηκαν ερωτήσεις για επίκαιρα ζητήματα, και συγκεκριμένα για το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης του Ελληνικού χρέους, που βρίσκει την πλειοψηφία των ερωτηθέντων αντίθετους, σε ποσοστό 45% και για τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων όπου η πλειοψηφία τάχθηκε υπέρ σε ποσοστό 47%.

Τα κύρια ευρήματα της έρευνας είναι:

1. Αναφορικά με την πορεία της ελληνικής οικονομίας, το 81% των ερωτηθέντων εμφανίζεται απαισιόδοξο και μόλις το 15% δηλώνει αισιόδοξο. Ο δείκτης απαισιοδοξίας μεταξύ ανδρών και γυναικών βρίσκεται σε παρόμοια ποσοστά, 81% και 82%, ενώ η απαισιοδοξία διακατέχει περισσότερο τις ηλικίες μεταξύ 25 και 44 ετών. Ο δείκτης απαισιοδοξίας στην περιφέρεια είναι μεγαλύτερος από ότι στην Αθήνα, με ποσοστά 83% και 79% αντίστοιχα, ενώ λιγότερο απαισιόδοξοι σε ποσοστό 63% εμφανίζονται οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ και ακολουθούν οι ψηφοφόροι της Νέας Δημοκρατίας αλλά και των άλλων κομμάτων με ποσοστό 95%.

2. Οι ερωτώμενοι σε ποσοστό 77% δηλώνουν απαισιόδοξοι για την πορεία των προσωπικών οικονομικών ή και της οικογένειάς τους, ενώ μόλις το 17% αυτών δηλώνουν αισιόδοξοι. Στον προσωπικό δείκτη οι γυναίκες εμφανίζονται πιο απαισιόδοξες από τους άντρες σε ποσοστό 79%, ενώ ηλικιακά οι πλέον απαισιόδοξοι εμφανίζονται στις ηλικίες 18-24 ετών και 45-64 ετών. Οι πολίτες της περιφέρειας εμφανίζονται και πάλι πιο απαισιόδοξοι από τους πολίτες της Αθήνας, ενώ και στον προσωπικό δείκτη διατηρείται η ίδια διαμόρφωση ποσοστών σε ότι αφορά τους ψηφοφόρους των κομμάτων.

3. Το 77% των ερωτηθέντων κρίνουν αρνητικά την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενώ μόλις το 15% την κρίνει θετικά. Και σε αυτό το ερώτημα, μεγαλύτερο είναι το ποσοστό των γυναικών το οποίο κρίνει αρνητικά την οικονομική διακυβέρνηση της χώρας απ’ ότι το ποσοστό των αντρών, ενώ τα ποσοστά των ηλικιών που διατηρούν την αρνητική αυτή στάση ανέρχονται στο 80% για τις ηλικίες μεταξύ 25 και 64 ετών, ενώ οι ηλικίες μεταξύ 18-24 ετών και 65+ κυμαίνονται μεταξύ 70%-77%. Χαρακτηριστικό της έντασης των αρνητικών τάσεων είναι ασφαλώς το γεγονός ότι αρνητικά κρίνει την οικονομική πολιτική και το 57% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, ενώ η αντιπολίτευση διατηρεί αρνητική στάση σε ποσοστό 91%και τα υπόλοιπα κόμματα ακολουθούν πολύ κοντά, με ποσοστό 89%.

4. Το 45% των πολιτών διαφωνεί με μια απόφαση της κυβέρνησης για αναδιάρθρωση του Ελληνικού χρέους, όταν μόλις το 20% την κρίνει ως αποτελεσματική. Ενδεικτικό είναι ότι και οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ διαφωνούν με το ενδεχόμενο της αναδιάρθρωσης σε ποσοστό 45%, ενώ μη σύμφωνοι με την αναδιάρθρωση είναι και το 65% των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ. Επιπλέον, οι ψηφοφόροι των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστά 49% και 47% αντίστοιχα, θεωρούν την αναδιάρθρωση του χρέους ως αναποτελεσματική λύση του προβλήματος.

5. Σε ό,τι αφορά στη συμβολή της ιδιωτικοποίησης δημοσίων οργανισμών και επιχειρήσεων στην μείωση του δημοσίου χρέους, οι ερωτηθέντες συμφώνησαν σε ποσοστό 47%, ενώ οι διαφωνούντες στην ερώτηση αυτή άγγιξαν το 30%. Το 56% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ απάντησαν θετικά στην ερώτηση αυτή, με το 19% να διαφωνεί, ενώ οι ψηφοφόροι των υπολοίπων κομμάτων είναι οριακά σύμφωνοι με τις ιδιωτικοποιήσεις. Αντίθεση τάση παρουσίασαν οι ψηφοφόροι του ΚΚΕ, με το 73% να απαντάει αρνητικά.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το