Photo Gallery, Πολιτική

Ανατροπές στα επιδόματα

Νέες αλλαγές στη φορολογική κλίμακα, πριν την οριστικοποίησή της

Ανατροπές για χιλιάδες δικαιούχους φέρνει το νέο σύστημα απόδοσης οικογενειακών επιδομάτων που οριστικοποιήθηκε με υπουργική απόφαση και θα τεθεί σε εφαρμογή από τις αρχές του 2013, βάσει του οποίου η επιδότηση που προβλέπεται για το πρώτο παιδί φτάνει τα 40 ευρώ, ωστόσο θα καταβάλλεται ολόκληρο μόνο σε δικαιούχους των οποίων τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 9.000 ευρώ ετησίως.

Για το δεύτερο παιδί το επίδομα φτάνει τα 80 ευρώ και καταβάλλεται ολόκληρο μόνο στις περιπτώσεις που τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ, για το τρίτο παιδί 130 ευρώ, μέχρι τις 11.000 ευρώ και για το τέταρτο 180 ευρώ μέχρι 12.000 ευρώ. Ωστόσο, τα επιδόματα δεν προβλέπεται να φτάσουν στους δικαιούχους νωρίτερα από τον Ιούνιο, καθώς στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να καταβληθούν με βάση τα εισοδήματα του 2012 κι έτσι θα δίνονται στους δικαιούχους μετά την υποβολή φορολογικών δηλώσεων.

Ειδικότερα, τα επιδόματα θα πιστώνονται στους λογαριαμούς των δικαιούχων κάθε τρεις μήνες την τελευταία εργάσιμη μέρα, τα απαραίτητα δικαιολογητικά θα κατατίθενται στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΟΓΑ ενώ απαραίτητη προυπόθεση θα είναι η ηλεκτρονική υποβολή φορολογικής δήλωσης, ακόμη και για εκείνους των οποίων τα εισοδήματα δεν ξεπερνούν τις 6.000 ευρώ, στην οποία εκτός από το ΑΦΜ θα καταγράφεται και ο ΑΜΚΑ των παιδιών για τις απαραίτητες διασταυρώσεις. Τέλος, οι δικαιούχοι θα πρέπει να προσκομίσουν δικαιολογητικά που θα αποδεικνύουν τη μόνιμη διαμονή στη χώρα του ιδίου και των παιδιών την τελευταία δεκαετία.

Πιο συγκεκριμένα, οι ετήσιες απώλειες από την επιβολή των νέων εισοδηματικών κριτηρίων θα φτάσουν για κάποιους δικαιούχους ακόμη και τα 1.300 ευρώ. Ενδεικτικά, μια οικογένεια με 4 παιδιά με ετήσιο εισόδημα 25.000 ευρώ, με το παλαιό σύστημα ελάμβανε ετήσια επιδότηση 2.112 ευρώ, ενώ με τα νέα κριτήρια η επιδότηση μειώνεται στα 720 ευρώ το χρόνο. Έτσι, οι συνολικές ετήσιες απώλειες φτάνουν τα 1.392 ευρώ.

Την ίδια ώρα, αλλαγές προβλέπονται από τις αρχές του 2013 και στην καταβολή των επιδομάτων ανεργίας, αφού από τις αρχές του χρόνου καταργούνται ειδικές επιδοτήσεις και οικονομικές ενισχύσεις για επιχειρήσεις όπως τα Ελληνικά Λιπάσματα, η Ενωμένη Κλωστοϋφαντουργία και η Πίνδος. Σε εφαρμογή τίθεται και το νέο σύστημα, βάσει του οποίου θα υπολογίζονται οι μέρες επιδότησης των δικαιούχων. Προβλέπεται πλαφόν 450 ημερών επιδότησης την τετραετία πριν την υποβολή της νέας αίτησης.

«Ράβε ξήλωνε» στο Φορολογικό

Νέα αλλαγή στην καινούργια φορολογική κλίμακα, πριν αυτή φτάσει στη Βουλή, έκανε το υπουργείο Οικονομικών, ώστε να διορθώσει στρεβλώσεις στην κατανομή των φορολογικών βαρών. Ωστόσο, υπάρχουν τριβές μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, αφού οι παρεμβάσεις αυτές δεν αλλάζουν την εικόνα των επιβαρύνσεων που φέρνει το νέο σχέδιο, ειδικά στους φορολογούμενους με παιδιά. Η τελική μορφή της κλίμακας προβλέπει: Για εισόδημα έως 18.000 ευρώ, συντελεστή 21%. Από 18.001 έως 26.000 ευρώ, συντελεστή 26%. Από από 26.001 ευρώ και άνω, συντελεστή 45%.

Προκειμένου να αποφευχθούν επιβαρύνσεις – μαμούθ, λόγω της εφαρμογής του ανώτατου συντελεστή από τόσο χαμηλά, η έκπτωση φόρου των 1.950 ευρώ, που αντικαθιστά το γενικό αφορολόγητο των 5.000 ευρώ, θα ισχύει για όλα τα εισοδήματα, χωρίς απομείωση, όπως προέβλεπε το σχέδιο που είχε δοθεί στα κόμματα της κυβέρνησης.

Με την εφαρμογή της νέας κλίμακας, για 26.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει ελάφρυνση 150 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Σε σχέση με τα ισχύοντα, για φορολογούμενο χωρίς παιδιά προκύπτει ελάφρυνση 10 ευρώ, για υπόχρεο με ένα παιδί αύξηση φόρου 190 ευρώ και με 2 παιδιά 690 ευρώ.

Αντιθέτως, για 50.000 ευρώ εισόδημα προκύπτει επιβάρυνση κατά 280 ευρώ σε σχέση με το αρχικό σχέδιο. Όσον αφορά, δε, στη σύγκριση με τα ισχύοντα, προκύπτει αύξηση φόρου 2.090 ευρώ για φορολογούμενο χωρίς παιδιά, 2.290 ευρώ για υπόχρεο με ένα παιδί και 2.490 ευρώ για φορολογούμενο με 2 παιδιά.

Η εικόνα των μεγάλων επιβαρύνσεων στους φορολογούμενους με παιδιά, που δεν καλύπτεται από τα νέα Οικογενειακά Επιδόματα ειδικά σε τρίτεκνους και πολύτεκνους, αποτελεί το βασικό πεδίο διαφωνιών μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση. ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ ζητούν είτε να υπάρξει προσαύξηση στην έκπτωση των 1.950 ευρώ είτε να αυξηθούν τα Επιδόματα.

Την ίδια ώρα, από το υπουργείο Οικονομικών τονίζουν ότι δεν μπορεί να ασκείται κοινωνική πολιτική μέσω της φορολογίας κι ότι είναι προβληματική η προσαύξηση της έκπτωσης των 1.950 ευρώ λόγω διαφορετικής αντιμετώπισης των ελευθέρων επαγγελματιών που δεν τη δικαιούνται. Ορθότερη ωστόσο χαρακτηρίζεται η ενίσχυση των νέων Επιδομάτων κυρίως με εσωτερική ανακατανομή τους, ενώ σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι προαπαιτούμενο των όποιων αλλαγών είναι η εξασφάλιση ισοδύναμων μέτρων 450 εκατ. ευρώ – εκ των οποίων περίπου 100 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το κόστος ενίσχυσης για τρίτεκνους – πολύτεκνους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το