Photo Gallery, Πολιτική

«Παράθυρο» για νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους

Κριστίν Λαγκάρντ και Β. Σόιμπλε

«Παράθυρο» στην περαιτέρω απομείωση χρέους που διακρατεί ο επίσημος τομέας, αφού ολοκληρωθεί η πορεία του τρέχοντος προγράμματος, αφήνει ανοικτό η γερμανική κυβέρνηση.

«Όταν η Ελλάδα μπορεί να καλύπτει της δαπάνες με τα έσοδά της, χωρίς να αναλαμβάνει νέα χρέη, θα πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση και να την αξιολογήσουμε» απαντά η Άνγκελα Μέρκελ σε ερώτηση για την απαίτηση του ΔΝΤ για κούρεμα σε συνέντευξή της στην Bild.

«Αυτό δεν προβλέπεται πριν το 2014/15, σύμφωνα με το τρέχον χρονοδιάγραμμα» είπε η καγκελάριος. Το τωρινό πρόγραμμα στήριξης, επισημαίνει, διαρκεί μέχρι το 2014 και στην Ελλάδα δόθηκαν δύο επιπλέον χρόνια για την επίτευξη των δημοσιονομικών της στόχων. Η εφημερίδα ρώτησε την καγκελάριο εάν πρόθεσή της είναι ουσιαστικά να περιμένει τις επόμενες εκλογές, όπως την έχει κατηγορήσει ανοικτά η αντιπολίτευση, για να αποδεχθεί περαιτέρω απομείωση.

Η καγκελάριος απέρριψε τις κατηγορίες αυτές ως συνήθη «αντιπολιτευτικό λόγο».

Η Μέρκελ επανέλαβε επίσης πως «η ιδέα ότι η Ελλάδα μπορεί να εκδιωχθεί, παρά τη θέλησή της, έξω από την Ευρωζώνη θα κόστιζε στη Γερμανία πολύ περισσότερο από ό,τι ο δρόμος που ακολουθούμε και θα επέφερε τεράστια ζημιά στη γερμανική οικονομία. Πρέπει να αποφύγουμε κάθε αβεβαιότητα», τόνισε.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ δεν πρόκειται να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, καθώς στόχος του Ταμείου και των Ευρωπαίων είναι «να στηρίξουμε την Ελλάδα» και «να την επαναφέρουμε σε αναπτυξιακή τροχιά», τονίζουν πηγές του διεθνούς οργανισμού από την Ουάσινγκτον, σύμφωνα με «Το Βήμα», επισημαίνοντας παράλληλα ότι δεν πετύχει το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων, θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι και άλλα ενδεχόμενα, όπως το «κούρεμα» των δανείων του επίσημου τομέα.

Όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, η υλοποίηση της συμφωνίας του Eurogroup της περασμένης Δευτέρας δεν συνδέεται με την εκταμίευση της δόσης, αλλά με το αποτέλεσμα της επαναγοράς χρέους (buypack) που θα επιχειρήσει η κυβέρνηση ώς τις 13 Δεκεμβρίου.

Το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους που παραμένει άλυτο και υπονομεύει τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας, σημειώνεται.

Το ΔΝΤ, πάντως, που πιέζει για οριστική λύση, δεν ανησυχεί καθώς θεωρεί ότι αν η επαναγορά δεν αποδώσει τα αναμενόμενα, θα οδηγήσει σε «κούρεμα» των δανείων που μας έχουν χορηγήσει οι Ευρωπαίοι, ο επίσημος τομέας όπως αποκαλείται, κάτι που όμως η Γερμανία δεν επιθυμεί να συμβεί πριν από τις γερμανικές εκλογές, στις αρχές του φθινοπώρου του 2013.

Σύμφωνα με κορυφαίες πηγές του Ταμείου από την Ουάσινγκτον, που επικαλείται η εφημερίδα, «αν δεν πετύχει το buypack, θα επεξεργαστούμε κάτι άλλο, ένα άλλο σχέδιο. Ένα «κούρεμα» του επίσημου τομέα, ώστε να γίνει βιώσιμο το χρέος».

Οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως «αυτή είναι η θέση όλων των εμπλεκομένων, Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Δεν μπορούμε να πάμε στο διοικητικό συμβούλιο χωρίς μελέτη βιωσιμότητας του χρέους. Αυτοί είναι οι κανόνες του Ταμείου. Και οι Ευρωπαίοι το γνωρίζουν».

Σόιμπλε: Στο 126,6% του ΑΕΠ το ελληνικό χρέος το 2020

Την ίδια ώρα, αίσθηση προκαλούν δύο επιστολές του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε προς τον πρόεδρο του γερμανικού κοινοβουλίου Νόρμπερτ Λάμερτ και τους επικεφαλής των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων, σε απάντηση ερωτήσεων του SPD, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Real News».

Στη δισέλιδη επιστολή του, ο κ. Σόιμπλε λέει ότι ο στόχος για τη μείωση του ελλληνικού χρέους είναι το 126,6% του ΑΕΠ για το 2020, διαφορά που ισοδυναμεί με απόκλιση περίπου 5 δισ. ευρώ από τον επίσημο στόχο που συμφωνήθηκε στο Eurogroup 124%. Επιπλέον, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι η μείωση κάτω από το 110% του ΑΕΠ, ο Γερμανός υπουργός αναφέρεται σε άλλο μέγεθος και συγκεκριμένα στο 115%. Επίσης, δηλώνεται κατηγορηματικά ότι «μια παράταση του προγράμματος για δύο χρόνια δεν ισχύει», αλλά ότι η παράταση αφορά «στους στόχους υλοποίησης, προκειμένου να δοθεί στην Ελλάδα περισσότερος χρόνος για την οικονομική αναπροσαρμογή της μεγαλύτερης -από την αναμενόμενη- ύφεση».

Το μίνιμουμ πλεόνασμα, σημειώνεται, θα πρέπει να επιτευχθεί έως το 2016 αντί για το 2014 και τονίζεται ότι «η επιμήκυνση του προγράμματος δεν προκύπτει απ’ όλα αυτά», κάτι που εκτιμάται ότι κλείνει το δρόμο σε ενδεχόμενη χαλάρωση της λιτότητας τα προσεχή χρόνια.

Το ίδιο φέρεται να υποστηρίζει και η τρόικα

Πάντως, ο στόχος για μείωση του ελληνικού χρέους στο 126,6% για το 2020 δεν είναι η πρώτη φορά που ακούγεται. Την επόμενη του Eurogroup, η Wall Street Journal δημοσίευσε έγγραφο που αναφερόταν στις εκτιμήσεις της τρόικας για τα μέτρα που αποφασίστηκαν στο Εurogroup.

Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, η εκτίμηση της τρόικας ήταν ότι τα μέτρα που αποφασίστηκαν από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης θα φέρουν το δημόσιο χρέος της Ελλάδας στο 126,6% του ΑΕΠ το 2020, δηλαδή 2,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από το επιθυμητό ποσοστό.

Ακόμη, σημειωνόταν ότι θα υπάρξει απόκλιση και από το δεύτερο στόχο, δηλαδή τη μείωση του ελληνικού χρέους κάτω από το 110% του ΑΕΠ έως το 2022, με την τρόικα να εκτιμά ότι θα διαμορφωθεί στο 115%.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, η τρόικα φέρεται να τονίζει πως ακόμα και η επίτευξη του 126,6% θα εξαρτηθεί από την επιτυχημένη επαναγορά ελληνικών ομολόγων.

Στουρνάρας: Λάθος πίνακας

Το εν λόγω δημοσίευμα σχολίασε, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, λέγοντας ότι επρόκειτο για «παλαιό πίνακα».

Συγκεκριμένα είχε δηλώσει: «Είδα ότι σχολιάζουν πολλά μέσα ενημέρωσης ένα άρθρο σε ξένη εφημερίδα που αναφέρει ότι «τελικά υπάρχει ένα χαρτί που λέει ότι δεν είναι 124 το χρέος αλλά 126%». Εδώ υπάρχει ένα λάθος, αυτός είναι ένας παλαιός πίνακας, δεν είναι ο τελευταίος πίνακας του Eurogroup.

Ο τελευταίος πίνακας έχει συμπληρωθεί με ένα ποσό 2,7% του ΑΕΠ που έχει να κάνει με την πρόσθετη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας, σε σχέση με το σενάριο baseline. Άρα αυτός ο πίνακας, που προφανώς οι εφημερίδες είχαν, δεν ήταν ο τελευταίος, δηλαδή δεν είχε μέσα τη συμβολή των διαρθρωτικών ταμείων της Κοινότητας και του co-financing, που αποφασίστηκε στο τελευταίο Eurogroup ότι θα συμβάλλει και αυτό στη μείωση του χρέους στο 124%».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το