Photo Gallery, Τοπικά

Ανακαλείται απόφαση του Νοσοκομείου για ορθοπεδικό υλικό αξίας 500.000 ευρώ

Έγινε δεκτή ένσταση του Πανελλήνιου Συλλόγου Προμηθευτών κατά του ΔΣ του «Αχιλλοπούλειου»


 

 

Σοβαρά ζητήματα για τη νομιμότητα απόφασης του Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, αλλά και για την αντίληψη περί διαφάνειας, εγείρει με ένστασή του ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.).

Στην ένσταση που δημοσιοποιήθηκε σε ΜΜΕ, τονίζεται, μεταξύ άλλων ότι σε διαδικασία διαπραγμάτευσης, το νομικό πλαίσιο ρητά αναφέρει πως η αξία των προς προμήθεια ειδών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, πλέον ΦΠΑ ετησίως ανά ΚΑΕ.

Η απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου που προκάλεσε τις αντιδράσεις, αναφέρεται σε ποσό 500.000 ευρώ.

Όπως δήλωσε χθες στη «Θ» ο πρόεδρος του ΔΣ και διοικητής του Νοσοκομείου κ. Αριστ. Ζαχαρόπουλος, το περιεχόμενο της ένστασης έγινε δεκτό και θα υπάρξει νέα απόφαση σε προσεχή συνεδρίαση του ΔΣ.

 


«Αντιβαίνει το νόμο η σύμβαση του Νοσοκομείου Βόλου και δεδομένου ότι η εν λόγω πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν τηρεί τις κατά το νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις, παραλείποντας σημαντικά προαπαιτούμενα δεδομένα είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί παράνομη από τους αρμόδιους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι και κατά συνέπεια δε θα θεωρήσουν κανένα ένταλμα πληρωμής των προμηθευτών».

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), με ένστασή του κατά της από 13-4-2011 απόφασης του

Διοικητικού Συμβουλίου του Γενικού Νοσοκομείου Βόλου, εγείρει σοβαρά ζητήματα για τη νομιμότητα της απόφασης, αλλά και την αντίληψη περί διαφάνειας.

Αναφέρουν συγκεκριμένα ότι «υπάρχουν αυστηρές προϋποθέσεις προκειμένου να θεωρηθεί νόμιμη η διαδικασία διαπραγμάτευσης, με την οποία οι φορείς προσφεύγουν στους προμηθευτές της επιλογής τους και διαπραγματεύονται τους όρους των υπό σύναψη συμβάσεων μεταξύ των οποίων είναι:

1. Η αξία των προς προμήθεια ειδών να μην υπερβαίνει το ποσό των €20,000 πλέον ΦΠΑ ετησίως ανά Κ.Α.Ε.

2. Να υπάρχει έγγραφη παραγγελία υλικών από το Νοσοκομείο, αλλά και υποχρεωτικά σύμβαση για τιμολόγια άνω των €2.500.

3. Η παραγγελία του Νοσοκομείου πρέπει να αναφέρει 1) τα είδη και την ποσότητά τους, 2) την τιμή και το ύψος της δαπάνης, 3) την αιτία για την οποία γίνεται η απευθείας ανάθεση, 4) την απόφαση έγκρισης της προμήθειας από τον Διοικητή του Νοσοκομείου, 5) την απόφαση ανάληψης υποχρέωσης, 6) τον αριθμό καταχώρησης της ανάληψης υποχρέωσης στο βιβλίο εγκρίσεων και εντολών πληρωμής και 7) την υπογραφή του δ/ντή της Υπηρεσίας.

Δεδομένου ότι η εν λόγω πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, δεν τηρεί τις κατά το νόμο απαιτούμενες προϋποθέσεις, παραλείποντας σημαντικά προαπαιτούμενα δεδομένα, είναι βέβαιο ότι θα θεωρηθεί παράνομη από τους αρμόδιους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οι οποίοι και κατά συνέπεια δε θα θεωρήσουν κανένα ένταλμα πληρωμής των προμηθευτών.

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ. καλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, για την αποφυγή αντίστοιχων φαινομένων παράνομης συλλογής προσφορών από προμηθευτές, με την ολοκλήρωση του εκ του νόμου επιβαλλόμενου Μητρώου Υλικών και Προμηθευτών και τη θέσπιση νομοθετικής ρύθμισης, η οποία θα απεγκλωβίσει τους προμηθευτές, μέχρι την ολοκλήρωση των κεντρικών διαγωνισμών, από την τελματώδη αυτή κατάσταση, διασφαλίζοντας έτσι την αποτελεσματική προστασία της δημόσιας υγείας, σε συνδυασμό με την αποτελεσματική και ουσιαστική εξοικονόμηση δημοσίων δαπανών.»

 

«Έχουν δίκιο»

Στην αποδοχή του περιεχομένου της έντασης, φαίνεται να καταλήγει η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου με τον πρόεδρο του ΔΣ και διοικητή του, κ. Αριστ. Ζαχαρόπουλου να αναφέρει στη «Θ» για το θέμα: «Έχουν δίκιο. Το περιεχόμενο της ένστασης έγινε αποδεκτό. Θα υπάρξει τροποποίηση των όρων με νέα απόφαση και δεν θα υπάρχει ζήτημα».

Φυσικά με τη δημόσια αναφορά του ΠΑΣΥΠΟΥ κατά του Νοσοκομείου Βόλου υπάρχει ζήτημα καθώς η διοίκηση του Νοσοκομείου φαίνεται να υιοθέτησε την υπ’ αριθμ. πρωτ. 7339/8-4-2011 εισήγηση της Διοικητικής – Οικονομικής Υπηρεσίας του Νοσοκομείου. Υπήρχαν ελλείψεις στην υπηρεσιακή εισήγηση;

Γιατί ο ΠΑΣΥΠΟΥ επικαλείται στο θέμα της αξίας των προς προμήθεια ειδών (να μην υπερβαίνει το ποσό των €20.000 πλέον ΦΠΑ ετησίως ανά Κ.Α.Ε) την Υπουργική Απόφαση 35130/739 και ΦΕΚ Β 1291/11-8-2010, στοιχεία που δεν περιλαμβάνονται στα σχετικά έγγραφα της υπηρεσιακής εισήγησης;

Στην ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του Νοσοκομείου, κατά της οποίας υποβλήθηκε η ένταση, αναφέρονται τα εξής: «λόγω: Α) μη ύπαρξης ενεργών συμβάσεων και

Β) δεδομένου ότι ο διαγωνισμός Προμήθειας «Ορθοπεδικών Υλικών και υλικών οστεοσύνθεσης» στον οποίο περιλαμβάνονται τα ανωτέρω υλικά διενεργείται από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας δεν έχει ολοκληρωθεί

Γ) για την κάλυψη άμεσων και επιτακτικών αναγκών του Νοσοκομείου για την προμήθεια των ανωτέρω υλικών προκειμένου να πραγματοποιούνται ορθοπεδικές χειρουργικές επεμβάσεις και σε εφαρμογή της με 1/25-5-2010 (ορθή επανάληψη) εγκυκλίου της Ε.Π.Υ και του Ν. άρθρου 27 του 3867/2010 παρακαλούμε όπως ληφθεί σχετική Απόφαση προμήθειας «Ορθοπεδικών Υλικών και υλικών

οστεοσύνθεσης» με τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με ανοιχτή διαδικασία, προϋπολογιζόμενης δαπάνης 500.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α. και το αποτέλεσμα να ισχύει για χρονικό διάστημα 4 μηνών.

Η δαπάνη θα βαρύνει τον ΚΑΕ του προϋπολογισμού 1313 «Προμήθεια Ορθοπεδικού Υλικού» στον οποίο υπάρχουν εγγεγραμμένες πιστώσεις.

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το