Photo Gallery, Πολιτική

Αναδρομικά οι φορο-αλλαγές

Νέες επώδυνες ανατροπές σύμφωνα με τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών

Μείωση του αφορολόγητου, διαφοροποίηση επί τα χείρω για αποδείξεις κ.ά.

ΑΘΗΝΑ 27.-

Αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011 θα ισχύσουν οι αλλαγές στη φορολόγηση σύμφωνα με τις σημερινές (χθεσινές) δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Ευάγγελου Βενιζέλου. Έτσι οι πολίτες θα φορολογηθούν με βάση το μειωμένο αφορολόγητο των 5.000 ευρώ κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι όλοι οι φορολογούμενοι ξεκινούν με μια επιβάρυνση 700 ευρώ, που προκύπτει από τη διαφορά των 7.000 ευρώ μεταξύ του νέου και του παλιού αφορολόγητου ορίου.

 

Την ίδια στιγμή όμως μειώνεται και το αφορολόγητο για τους συνταξιούχους άνω των 65 ετών και τους νέους κάτω των 30, ενώ ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε χαρακτηριστικά: “Εκεί που είχαν μείνει οι νέοι μέχρι 30 ετών και οι συνταξιούχοι άνω των 65 στις 12.000 ευρώ θα τοποθετηθούν ανάλογα με την επεξεργασία που κάνουμε σε ένα επίπεδο μεταξύ 9.000 και 10.000 ευρώ, ας πούμε 9.500 ευρώ θα είναι το αφορολόγητο όριο για αυτούς και θα γίνουν ανάλογες προσαρμογές για όλες τις φοροαπαλλαγές”.

 

Αλλαγές όμως έρχονται από φέτος και στο κομμάτι των αποδείξεων όπου το ποσοστό που ζητάει ο νόμος – 25% του εισοδήματος μέχρι σήμερα – αλλάζει και σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών ενδέχεται να φτάσει έως και το 50% του εισοδήματος.

 

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος δήλωσε χαρακτηριστικά για το θέμα: “Αν λοιπόν δηλώσεις 50.000 ή 60.000 πρέπει να έχει αποδείξεις οι οποίες είναι 30.000. Όχι 5.000. Αυτές οι αποδείξεις θα είναι συγκεντρωμένες με ηλεκτρονικό τρόπο. Δεν θα παίρνεις καμία επιστροφή θα πρέπει να οικοδομήσεις το επίπεδο του δικού σου εισοδήματος με αποδείξεις οι οποίες θα είναι ηλεκτρονικές. Τώρα πότε θα αρχίσει να ισχύει το μέτρο αυτό. Το μέτρο θα ισχύσει με τη φορολογική δήλωση του 2012 για τα εισοδήματα του 2011”.

 

Με νέο τρόπο όμως θα κρίνεται και το ποιοι πολίτες δικαιούνται επίδομα θέρμανσης. Ο υπουργός Οικονομικών προανήγγειλε τη δημιουργία μιας νέας βάσης δεδομένων στην οποία οι πολίτες περιοχών με ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες θα υποβάλλουν παραστατικά δαπάνης για το χειμώνα της περιόδου 2011 – 2012 και με βάση αυτά θα υπολογιστεί το επίδομα της επόμενης χρονιάς και πρόσθεσε: “Θα εκδοθεί σε λίγες μέρες από το υπουργείο Οικονομικών μια εγκύκλιος που θα ορίζει πως ο κάθε ενδιαφερόμενος, η κάθε οικογένεια, το κάθε σπίτι στους νομούς όπου έχουμε ειδικές κλιματολογικές συνθήκες και όπου δικαιολογείται να υπάρχει ενίσχυση γιατί η δαπάνη είναι μεγαλύτερη από τον εθνικό μέσο όρο θα συγκεντρώσει τα παραστατικά για τη δαπάνη που θα κάνει τώρα, το χειμώνα του 2011 – 2012 και θα τα παρουσιάσει αυτά με έναν πολύ απλό τρόπο στη γγ πληροφοριακών συστημάτων. Αυτό θα γίνει πολύ απλά μέσω του διαδικτύου ή μέσω των ΚΕΠ και έτσι θα διαμορφώσουμε μια βάση δεδομένων για τους δικαιούχους, την δαπάνη που έκαναν το χειμώνα του 2011 – 2012 και τα παραστατικά τους, φυσικά και για τον φόρο που πλήρωσαν τον μειωμένο. Επί τη βάσει αυτού του συστήματος που θα διαμορφωθεί, που έτσι θα μας έχει επιτρέψει να συλλάβουμε και την ύλη τη φορολογική με την υπάρχουσα επιβάρυνση την φορολογική του 2011 να ξέρουμε τι γίνεται. Θα κάνουμε την εξίσωση το χειμώνα του 2012 – 2013 από τις 15 Οκτωβρίου του 2012 και μετά και ταυτόχρονα θα δώσουμε την επιδότηση που πρέπει σε αυτούς που πρέπει στις περιοχές που πρέπει”.

 

Εξάλλου ανάλογες περικοπές με το αφορολόγητο, θα γίνουν σε όλες τις φοροαπαλλαγές (π.χ. τόκοι στεγαστικών δανείων, ιατρικές δαπάνες, ασφάλιστρα ζωής, κ.λπ.). Το όφελος για το Δημόσιο θα είναι 0,6% του ΑΕΠ

Ως προς τις αντικειμενικές τιμές με το νέο φορολογικό σύστημα, θα υπάρξει συνολικός τρόπος αντιμετώπισης των ακινήτων.

 

Με αποκλειστική ευθύνη των υπουργών, θα καταρτισθούν οι κατάλογοι για την εργασιακή εφεδρεία, μετά την απροθυμία πολλών οργανισμών και φορέων να στείλουν λίστες με το 10% ανά φορέα. Ο υπουργός είπε χαρακτηριστικά “στους 900.000 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν υπάρχει ένα 3% που πλεονάζει;”. Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, τόνισε δε, ότι “εάν δεν συμπληρωθεί το 10% της εργασιακής εφεδρείας, μπορεί να γίνουν και απολύσεις”. Η εφεδρεία, θα γίνει υπό την ευθύνη του ΑΣΕΠ, με βασικά κριτήρια, την εγγύτητα προς τη σύνταξη, τις σπουδές, το αντικείμενο εργασίας, κ.λπ.

 

Το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ θα εφαρμοσθεί από την 1η Νοεμβρίου και η μείωση του μισθολογικού κόστους θα ανέλθει σε 20% συνολικά. Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, το νέο μισθολόγιο δεν θα θίξει το 80% των υπαλλήλων, ενώ θα ευνοηθεί ένα περίπου 10% και θα υπάρξει πρόβλεψη για πριμ παραγωγικότητας.

 

Τέλος από τις ιδιωτικοποιήσεις, ζητούνται εφέτος έσοδα 4 δισ. ευρώ (έναντι αρχικού στόχου 5 δις. ευρώ). Ο υπουργός, είπε ότι το ποσό αυτό θα αναπληρωθεί από το 2012, όταν το “πακέτο” θα αφορά κυρίως σε ακίνητα, ενέργεια και τουρισμό.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το