Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Αναγκαία η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος

Τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας
Τονίστηκε στη χθεσινή εκδήλωση της ΔΗΜΑΡ Μαγνησίας

Περισσότερο αναγκαία από κάθε άλλη φορά θεωρείται η εξυγίανση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές στη χθεσινή εκδήλωση που διοργάνωσε στο Δημαρχείο Βόλου η Νομαρχιακή Επιτροπή Μαγνησίας της ΔΗΜΑΡ. «Τον Ιούνιο που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της Συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο και η πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων πρέπει να γίνει νωρίτερα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής της ΔΗΜΑΡ κ. Γ. Πανούσης. Στη συγκρότηση επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος προσανατολίζεται η Ν.Δ., σύμφωνα με την ενημέρωση που είχε από τον πρωθυπουργό ο Γ.Γ. Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλας.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Πανούσης μεταξύ άλλων τόνισε: «Η Δημοκρατική Αριστερά είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη στα ζητήματα εξυγίανσης του πολιτικού συστήματος. Όσα οικονομικά μέτρα να πάρεις, αν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη των πολιτών στο πολιτικό σύστημα, που αν έχει φθαρεί ή ενδεχομένως και διαφθαρεί και είναι αναξιόπιστο, δύσκολα θα βρεθεί μια ευτυχής λύση στην κρίση που περνά σήμερα η χώρα και κυρίως οι πολίτες.

Δεν πρέπει να ταυτίσουμε την εξυγίανση με την αναθεώρηση του Συντάγματος, που είναι μια τυπική διαδικασία και προβλέπει να ψηφίσουν 180 βουλευτές στην πρώτη ή στη δεύτερη φάση, αλλά και να συμφωνήσουν τα κόμματα στο τι ακριβώς πρέπει ν’ αλλάξει στον καταστατικό χάρτη της χώρας. Το θέμα είναι όμως να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα πολιτικό κλίμα, ώστε ο πολίτης και ο νομοθέτης να πιστέψουν το νόμο και να λειτουργήσουν οι θεσμοί της χώρας.

Τον Ιούνιο που θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες της Συνταγματικής αναθεώρησης πρέπει να είμαστε έτοιμοι για ένα πολιτικό και κοινωνικό συμβόλαιο και η πολιτική συμφωνία μεταξύ των κομμάτων πρέπει να γίνει νωρίτερα».

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. Διαφάνειας κ. Γ. Σούρλας μεταξύ άλλων επισήμανε:

«Θεωρώ πολύ σημαντική την εκδήλωση αυτή για την εξυγίανση του πολιτικού συστήματος, γιατί πέρα από την προσπάθεια που καταβάλλεται για την ανάταξη της οικονομικής κρίσης, επιτακτική προβάλλει η ανάγκη δημιουργίας ενός νέου πολιτικού συστήματος, πάνω στο οποίο θα ακουμπήσουν όλες αυτές οι προσπάθειες. Η εξυγίανση είναι πολύ δύσκολη υπόθεση, χρειάζεται Συνταγματική αναθεώρηση, αλλά και ταυτόχρονα να αναζητήσουμε τα αίτια που μας οδήγησαν στην κρίση και στην εθνική ταπείνωση και να κάνουμε μεταρρυθμίσεις που μπορούν να εξασφαλίσουν προοπτικές για την Ελλάδα.

Όλα τα κόμματα άμεσα πρέπει να κάνουν προσπάθειες και εσωτερικής εξυγίανσης, να γίνουν κόμματα αρχών και να ασχοληθούν πως θα αντιμετωπιστεί το μαύρο χρήμα και η εξάρτηση από τους οικονομικούς παράγοντες.

Η  Ν.Δ., όπως με ενημέρωσε ο πρωθυπουργός με τον οποίο επικοινώνησα, μου είπε ότι θα συγκροτήσει μια επιτροπή για την αναθεώρηση του Συντάγματος και για να μελετήσει τις προϋποθέσεις που χρειάζονται για ένα νέο πολιτικό σύστημα».

Ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κ. Απ. Παπατόλιας, επισήμανε ότι «oι μεταρρυθμιστικές προτάσεις για το ριζικό μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, πρέπει να έχουν προοδευτικό χαρακτήρα, να είναι ρηξικέλευθες και να καταλήγουν σε στοχευμένες συγκρούσεις με το κρατικό – οικονομικό κατεστημένο του παρασιτισμού, της διαπλοκής και των ποικίλων προκλητικών προνομίων του πολιτικού προσωπικού και το κοινωνικο – πολιτικό κατεστημένο συντεχνιασμού, λαϊκισμού, και του κρατικοδίκαιου πελατειασμού.

Η ΔΗΜΑΡ οφείλει να υιοθετήσει μια λογική διμέτωπης ρήξης και με τα δύο αυτά κατεστημένα, συγκροτώντας, συμβολικά και ουσιαστικά, έναν ριζοσπαστικό και συνάμα ρεαλιστικό δημοκρατικό πόλο για τη διαμόρφωση νέων ευρύτερων πολιτικών και κοινωνικών συμμαχιών.

Σ’ αυτή τη λογική η κατάργηση των πάσης φύσεως προνομίων βουλευτών και υπουργών (από τη βουλευτική ασυλία, μέχρι τη μισθολογική ή φορολογική μεταχείριση), η αλλαγή της σύνθεσης των προανακριτικών και εξεταστικών επιτροπών, η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των κομμάτων και ο έλεγχος του «μαύρου χρήματος», η εκβάθρων αναρρύθμιση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου, η θέσπιση του Επιτελικού Κράτους και η καθιέρωση της απλής αναλογικής στον εκλογικό νόμο, αποτελούν καίριας σημασίας, μεταρρυθμίσεις, ικανές να γκρεμίσουν πολλά από τα καθεστωτικά τείχη του κρατικο-οικονομικού κατεστημένου, που γεννούν τη διαφθορά, την αδιαφάνεια, την ανομία και τη συναλλαγή”.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το