Photo Gallery, Τοπικά

Ανέβηκε 20 φορές στην κορυφή του Ολύμπου

Μέλη του ΕΟΣ Βόλου στην κορυφή του Ολύμπου
Μέλη του ΕΟΣ Βόλου στην κορυφή του Ολύμπου

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την πρώτη ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή του Ολύμπου. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντική επέτειο, όχι μόνο για το χρονολόγιο της ελληνικής ορειβασίας, αλλά και για την παγκόσμια ορειβατική κοινότητα, λόγω της συμβολικής θέσης του βουνού του δωδεκαθέου στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Ο κ. Νίκος Κοντός, έφορος Καταφυγίων Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης Ελλάδος, έχει κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου πάνω από 20 φορές.

Στις 2 Αυγούστου 1913, δύο Ελβετοί και ένας Έλληνας από το Λιτόχωρο έβαλαν αίσιο τέλος στο μακροχρόνιο αγώνα των περίπου 25 ανεπιτυχών προσπαθειών, που είχαν ξεκινήσει από το 1780. Ήταν ο φωτογράφος και εκδότης Frederic Boissonnas, ο συγγραφέας και τεχνοκριτικός Daniel Baud-Bovy και ο… κυνηγός αγριοκάτσικων Χρήστος Κάκαλος, που κατέκτησαν το βουνό των θεών, δίνοντας στο σημερινό Μύτικα το όνομα «κορυφή Βενιζέλος».

Ο κ. Νίκος Κοντός, έφορος Καταφυγίων Ομοσπονδίας Ορειβασίας-Αναρρίχησης Ελλάδος, από το Βόλο, θυμάται την πρώτη φορά που κατέκτησε την κορυφή του Ολύμπου: «Ξεκίνησα να ασχολούμαι με την ορειβασία το 1984 σε ηλικία 22 ετών. Αφορμή στάθηκε η αγάπη μου για τη φύση, το έβλεπα ως μια διέξοδο από την καθημερινότητα». Ο ίδιος ανέβαινε με φίλους στον Όλυμπο και την πρώτη του ανάβαση μέχρι την κορυφή την έκανε «παρέα με έναν καλό φίλο, το Γιώργο Ραγκούση. Ανεβήκαμε στα 2.917 μ. και δεν το πιστεύαμε!», λέει χαρακτηριστικά.

Ως εξήγηση δίνει το γεγονός πως πρόκειται για ένα βουνό «μαγικό και στο μυαλό όλων όσοι ανεβαίνουν, έρχονται οι Ολύμπιοι θεοί, το οροπέδιο των Μουσών».

Στις τάξεις του Ορειβατικού Συλλόγου εντάχθηκε το 1989 και όταν δυνάμωσαν αρκετά τα πόδια και οι αντοχές του, αποφάσισε να ανεβεί στην κορυφή. «Αυτό που θυμάμαι και μου έκανε τρομερή εντύπωση, ήταν πως παρά το γεγονός πως ήταν αρχές Ιουλίου, σε κάποια σημεία βρήκαμε χιόνι. Αυτό δεν θα το ξεχάσω, πως μέσα στο κατακαλόκαιρο βρήκαμε χιόνι».

Τότε έκαναν περίπου έξι ώρες για να κατακτήσουν την κορυφή, διότι δεν την ήξεραν καλά και παρόλο που ζήτησαν οδηγίες, ακολούθησαν έναν δρόμο, που δεν ενδείκνυται. «Όταν τελικά φθάσαμε πάνω, εντυπωσιαστήκαμε από τη θέα. Δεν είναι τυχαίο πως χιλιάδες αναβάτες από όλο τον κόσμο καταφθάνουν, για να δουν αυτό το υπέροχο θέαμα. Όλοι θέλουν να γνωρίσουν το μυθικό βουνό των Ελλήνων. Πιο παλιά ερχόντουσαν μόνο Ευρωπαίοι, τώρα έρχονται πολλοί Βαλκάνιοι, Ρώσοι, αλλά και από την Αμερική, την Αυστραλία».

Ως έφορος μπορεί με σιγουριά να πει, πως όσοι μία φορά κατακτούν την κορυφή, το κάνουν σίγουρα άλλες πέντε ή έξι. «Πολύς κόσμος το κάνει επετειακά, κάθε χρόνο ή κάθε δύο, ακόμη και πέντε χρόνια», σημειώνει ο κ. Κοντός.

Στο σύνολο ο ίδιος έχει κατακτήσει την κορυφή πάνω από 20 φορές. «Φέτος μόνο ανέβηκα 3 φορές», αναφέρει.

Μέχρι το πρώτο καταφύγιο, στα 2.100 μ., η απόσταση διανύεται σε περίπου τρεις ώρες με χαλαρό περπάτημα. Για τα επόμενα καταφύγια απαιτούνται άλλες δύο ώρες, ενώ η κορυφή κατακτάται σε περίπου 6,5, με τις απαιτούμενες στάσεις.

Αυτό που χρειάζεται κάποιος, για να το καταφέρει είναι, σύμφωνα με τον κ. Κοντό, καλή υγεία. «Πρέπει κάποιος να έχει καλή υγεία και όχι ιδιαίτερα καλή φυσική κατάσταση, διότι και καλή φυσική κατάσταση να μην έχει, απλώς θα αργήσει να φτάσει στην κορυφή, ίσως χρειαστεί να κάνει 8 ή 9 ώρες. Έπειτα, πρέπει να έχει καλές καιρικές συνθήκες. Ούτε καύσωνα, ούτε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, αφού το μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής είναι σκιασμένο», συμβουλεύει ο κ. Κοντός.

Να σημειωθεί πως σήμερα ο ΕΟΣ Βόλου αριθμεί 400 μέλη και εκατοντάδες είναι οι Μαγνησιώτες που μέχρι σήμερα έχουν κατακτήσει την κορυφή του Ολύμπου. Τα μέλη του Συλλόγου κάθε χρόνο πραγματοποιούν τρεις αναβάσεις στον Όλυμπο, μία χειμερινή και δύο καλοκαιρινές.

Η ιστορία

Μετά την πρώτη ανάβαση οι δύο Ελβετοί εξέδωσαν βιβλία, που τοποθέτησαν μια και καλή τον Όλυμπο στο χάρτη του διεθνούς ορειβατικού ενδιαφέροντος. Στον «ορίζοντα» αναδυόταν αργά το μείζον θέμα του ορεινού τουρισμού, που παραμένει στο προσκήνιο και στις ημέρες μας… Τα χρόνια πέρασαν. Σήμερα στον Όλυμπο έχουν ανέβει περισσότεροι από 150.000 ορειβάτες, από περίπου 115 χώρες.

Όταν οι τρεις πρωτοπόροι έφτασαν στην κορυφή, έγραψαν λίγα λόγια σε μια κάρτα και την έβαλαν σ’ ένα μπουκάλι, που τοποθέτησαν κάτω από έναν σωρό πέτρες. Το μπουκάλι βρέθηκε ύστερα από 14 χρόνια και στάλθηκε στην Ελβετία. Σήμερα βρίσκεται στις προθήκες της βιβλιοθήκης-μουσείου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας Αναρρίχησης (ΕΟΟΑ) στην οδό Μηλιώνη 5 στο Κολωνάκι. Το αρχικό όνομα που είχαν δώσει οι τολμηροί ορειβάτες στο υψηλότερο σημείο της χώρας, ήταν «κορυφή Βενιζέλος». Η ονομασία «Μύτικας» δόθηκε αργότερα, ενώ το χρονικό της ανάβασης έγινε ευρύτερα γνωστό το 1919, με την έκδοση του βιβλίου «La Grece immortelle» («Αθάνατη Ελλάδα»).

Οι απόπειρες του ανθρώπου να ανέβει στην κορυφή της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, πιθανόν να μη διαθέτουν την αίγλη των αντίστοιχων προσπαθειών στις Άλπεις. Η συμβολική διάσταση παραμένει, ωστόσο, ανυπολόγιστη, αφού η ανάβαση προς τις ψηλές κορυφές του Ολύμπου παραμένει ένα ταξίδι στις απαρχές του δυτικού πολιτισμού.

Εκδηλώσεις

Για την επέτειο κατάκτησης του Ολύμπου διοργανώνονται εκδηλώσεις, που περιλαμβάνουν: Έκδοση σειρά επετειακών γραμματοσήμων από τα ΕΛΤΑ, έκδοση επετειακού λευκώματος, συνάντηση Ένωσης Βαλκανικών Ορειβατικών Ομοσπονδιών (24-26/05/2013), αναρριχητική συνάντηση στον Όλυμπο (20-21/07/2013), 73η Πανελλήνια Ορειβατική Συγκέντρωση στον Όλυμπο στις 20-21/07/2013, διεθνής open αγώνας ορειβατικού σκι στη θέση Βρυσοπούλες Ολύμπου στις 17/03/2013.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το