Photo Gallery, Τοπικά

Αιτήσεις για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ

Από σήμερα στους τομείς μεταποίησης, Εμπορίου, Τουρισμού, Υπηρεσιών
Από σήμερα στους τομείς μεταποίησης, Εμπορίου, Τουρισμού, Υπηρεσιών

 

Αρχίζει σήμερα η υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΜΕ ΣΤΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ ΤΗΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΕΜΠΟΡΙΟΥ – ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ», το οποίο συγχρηματοδοτείται για τη Θεσσαλία από το ΠΕΠ Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας – Ηπείρου.

To πρόγραμμα εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΠΑΝ ΙΙ) του ΕΣΠΑ 2007-2013 και αποσκοπεί στην ενίσχυση υφιστάμενων και νέων/υπό σύσταση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για την υλοποίηση επενδύσεων προσανατολισμένων στην καινοτομία, το περιβάλλον και τις τεχνολογίες πληροφορικής και η απευθείας τόνωση του επιχειρείν σε συνθήκες κρίσης. Επιπλέον με τη συγκεκριμένη χρηματοδότηση επιδιώκεται και η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, καθώς η ενίσχυση απευθύνεται και σε υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν:

– Υφιστάμενες επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που, μέχρι τις 31.12.2011, έχουν δύο ή περισσότερες κλεισμένες διαχειριστικές χρήσεις τουλάχιστον δωδεκάμηνης διάρκειας και που θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης.

– Νέες – υπό σύσταση επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις που δεν εμπίπτουν στην ως άνω κατηγορία των υφιστάμενων. Οι νέες επιχειρήσεις θα πρέπει, μεταξύ άλλων προϋποθέσεων, να διαθέτουν τον/τους δηλούμενο/νους ΚΑΔ πριν την υποβολή της πρότασης, ενώ οι υπό σύσταση πριν την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος ανέρχεται σε 456 εκ. ευρώ και συγκεκριμένα για την Περιφέρεια Θεσσαλίας σε 22,5 εκ. ευρώ.

Η Δημόσια Δαπάνη του προγράμματος συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και το Εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενισχύονται έργα επιλέξιμου προϋπολογισμού από €30.000,00 έως €300.000,00 για τη θεματική ενότητα «Μεταποίηση», από €20.000,00 έως €300.000,00 για τη θεματική ενότητα «Τουρισμός» και από €20.000,00 έως €100.000,00 για τη θεματική ενότητα «Εμπόριο – Υπηρεσίες». Το ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης (επιχορήγηση) του προγράμματος ποικίλει ανάλογα με το καθεστώς και τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης και για τη Θεσσαλία ανέρχεται σε 50% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις και 40% για τις μεσαίες.

Το πρόγραμμα ενισχύει δαπάνες προμήθειας εξοπλισμού – μηχανημάτων, κτιριακών – εγκαταστάσεων και περιβάλλοντος χώρου, μεταφορικών μέσων, εξοπλισμού και εγκαταστάσεων Προστασίας Περιβάλλοντος και Εξοικονόμησης Ενέργειας, δικαιωμάτων τεχνογνωσίας, πιστοποίησης συστημάτων διασφάλισης ποιότητας, λογισμικού, προβολής – προώθησης, υπηρεσιών συμβούλων καθώς και λειτουργικές δαπάνες μόνο για τις νέες- υπό σύσταση μικρές επιχειρήσεις (ποσοστό ενίσχυσης 25%).

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από σήμερα 25.02.2013 και μέχρι τις 25.04.2013 στο Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων (www.ependyseis.gr, www.ependyseis.gr/mis), ενώ ο φυσικός φάκελος κατατίθεται σε διάστημα δέκα ημερών από την καταληκτική ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής των προτάσεων σε έναν από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ, ανάλογα με τον τόπο υλοποίησης της επένδυσης, καθώς και στα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα και Αναπτυξιακούς Φορείς.

Για όλα τα έργα που θα ενταχθούν υπάρχει η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής μέχρι το 100% της δημόσιας χρηματοδότησης με την προσκόμιση ισόποσης εγγυητικής επιστολής προκαταβολής.

Για τον Οδηγό του Προγράμματος, τις προϋποθέσεις συμμετοχής, τα απαιτούμενα έντυπα υποβολής, τους τόπους υποβολής των προτάσεων καθώς και για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν:

α) Από τους κατωτέρω διαδικτυακούς τόπους www.ypoian.gr, www.antagonistikotita.gr, www.espa.gr, www.efepae.gr και www.aedep.gr.

β) Από τους εταίρους του ΕΦΕΠΑΕ και συγκεκριμένα για τη Θεσσαλία, από την ΑΕΔΕΠ Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδος, Ελ. Βενιζέλου 4, ΤΚ 382 21, Βόλος. Τηλ. 24210/76894-8. Φαξ. 24210/29320 (υπεύθυνη προγράμματος Παπαθανασίου Κατερίνα, e-mail [email protected]) καθώς και από τα συνεργαζόμενα Τραπεζικά Ιδρύματα και τους Αναπτυξιακούς Φορείς, τα στοιχεία επικοινωνίας των οποίων, αναφέρονται αναλυτικά στον Οδηγό του Προγράμματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το