Τοπικά

Αδυναμία κάλυψης εξόδων φοιτητών

Π.Θ. 

Ούτε χρήματα για τη μετακίνησή τους με το λεωφορείο, αλλά και για να βγάλουν φωτοτυπίες, προκειμένου να συνεχίσουν την παρακολούθηση της πρακτικής άσκησης, δεν έχουν αρκετοί φοιτητές από τα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οι οποίοι ζήτησαν τη συνδρομή της Πρυτανικής Αρχής πραγματοποιώντας μάλιστα παράσταση διαμαρτυρίας.

Στην πρακτική άσκηση συμμετέχουν 250 περίπου φοιτητές από τα Παιδαγωγικά Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Δημοτικής Εκπαίδευσης. Η κινητοποίηση με την παράσταση διαμαρτυρίας διοργανώθηκε από τους φοιτητές του Τμήματος Ειδικής Αγωγής, με τη συνδρομή και κάποιων φοιτητών της Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Το αποτέλεσμα είναι πως λόγω της οικονομικής κρίσης αρκετοί φοιτητές δυσκολεύονται να διαθέσουν ακόμη και το ποσό των 100 ευρώ, που απαιτείται για την κάλυψη της μετακίνησης με το λεωφορείο, την αγορά των φωτοτυπιών, την προμήθεια αναλώσιμων υλικών. Την ίδια στιγμή, άλλωστε, υπάρχουν φοιτητές οι οποίοι διακόπτουν τις σπουδές τους, γιατί οι γονείς τους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους καλύψουν τα έξοδα.

Η πρακτική άσκηση των φοιτητών διεξάγεται στα σχολεία του Βόλου και της περιφέρειας για δύο εξάμηνα, ενώ διδάσκουν στους μαθητές παράλληλα. Για να μεταβούν όμως στα σχολεία, πληρώνουν από την τσέπη τους το λεωφορείο ή το ταξί, βγάζουν φωτοτυπίες για τις εργασίες, αγοράζουν αναλώσιμα υλικά που διευκολύνουν το έργο της διδασκαλίας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα οικονομικό κόστος, που άλλες εποχές δεν απασχολούσε τους φοιτητές. Όμως, πλέον, τους αγγίζει σε μεγάλο βαθμό, λόγω των γενικότερων δυσκολιών.

Το μέλος του Διοικητικού συμβουλίου του Φοιτητικού Συλλόγου του τμήματος Ειδικής Αγωγής Δημήτρης Βεργάκης σημείωσε πως «η κατάσταση με την πρακτική άσκηση έχει φτάσει στο απροχώρητο και οι φοιτητές είναι αγανακτισμένοι, καθώς δεν μπορούν να καλύψουν τα έξοδα. Γι’ αυτό και πήγαμε στον πρύτανη και του τονίσαμε το πρόβλημα, λέγοντας πως καλούμαστε να πληρώσουμε φωτοτυπίες, αναλώσιμα υλικά, για μια πρακτική άσκηση που είναι απλήρωτη. Γι’ αυτό και ζητήσαμε να βγάζουμε τις φωτοτυπίες μέσα στο Πανεπιστήμιο, ώστε να μην πληρώνουμε και επιπλέον να έχουμε δωρεάν μετακίνηση. Από την Πρυτανική Αρχή μάς είπαν ότι το ζήτημα θα λυθεί άμεσα και τα αιτήματά μας θα ικανοποιηθούν».

Ο ίδιος πρόσθεσε πως τα έξοδα για την πρακτική άσκηση είναι αρκετά, ιδίως για τους φοιτητές που μετακινούνται εκτός πολεοδομικού συγκροτήματος. Παράλληλα, υπάρχουν εργασίες μαθημάτων που είναι απαιτητικές, όπως να αγοραστούν μακέτες, παιχνίδια, οπότε το κόστος αυξάνεται.

Σε δύσκολη θέση βρίσκονται επίσης και οι φοιτητές που διαμένουν στην Εστία και οι οποίοι σε λίγους μήνες θα αποχωρήσουν, αφού θα φοιτούν στο δεύτερο έτος. Οι φοιτητές στοχεύουν σε μια συνάντηση με τον πρύτανη, ώστε να δοθεί μια λύση στο πρόβλημα της στέγασης.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το