Photo Gallery, Τοπικά

«Αδειάζουν» από προσωπικό τα Κέντρα Υγείας

Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη διοικητική υπηρεσία και τα πληρώματα ασθενοφόρου

 

Μεγαλώνει η ταλαιπωρία των κατοίκων της περιφέρειας Μαγνησίας από τη μείωση των υπηρεσιών Υγείας, λόγω της έλλειψης προσωπικού στα Κέντρα Υγείας. Είναι ενδεικτικό ότι οι κάτοικοι αναγκάζονται για μια ακτινογραφία ή μια πιο σύνθετη μικροβιολογική εξέταση να μεταβαίνουν στο Νοσοκομείο Βόλου, κατάσταση που προκαλεί οικονομικό κόστος, αλλά και απώλεια πολύτιμου χρόνου. Σε αρκετές περιπτώσεις οι συγγενείς θα πρέπει να μεταφέρουν τους ηλικιωμένους στην πόλη από το Πήλιο για να εξεταστούν.
Προ μνημονίου τα πράγματα ήταν πολύ καλύτερα. Με το «πάγωμα» των προσλήψεων στο ΕΣΥ, το Νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να προχωρεί στις μετακινήσεις γιατρών και εργαζομένων από τα Κέντρα Υγείας, ώστε να παραμείνουν ανέπαφες οι υπηρεσίες που προσφέρονται από το Νοσοκομείο.
Έτσι, όμως «απογυμνώνονται» σταδιακά τα Κέντρα Υγείας, όπου οι υπάλληλοι επιφορτίζονται με επιπλέον αντικείμενα. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι ταλαιπωρούνται από την έλλειψη υπηρεσιών. Σε άλλες περιοχές δεν λειτουργεί το μικροβιολογικό εργαστήριο και σε άλλες το ακτινολογικό. Επίσης, οι παιδίατροι δεν βρίσκονται όλες τις ημέρες στο Κέντρο Υγείας. Ακόμη και τα ασθενοφόρα δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό οδηγών.
Η διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου είχε ζητήσει πριν μερικές ημέρες από τη Διοίκηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας την πρόσληψη εργαζομένων στο πλαίσιο του επικουρικού προσωπικού. Αλλά ακόμη δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας Μαγνησίας οι ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας έχουν ως εξής: Στο Κέντρο Υγείας Αργαλαστής υπάρχει έλλειψη προσωπικού στη διοικητική υπηρεσία και τα πληρώματα ασθενοφόρου. Επίσης, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα και χωρίς γιατρό, επομένως δεν μπορούν να γίνουν όλες οι εξετάσεις.
Στο Κέντρο Υγείας Ζαγοράς λείπει παιδίατρος και προσωπικό για το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Στο Κέντρο Υγείας Βελεστίνου το κυριότερο πρόβλημα είναι η μη λειτουργία του ακτινολογικού εργαστηρίου, ενώ το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτουργεί μία ή δύο φορές την εβδομάδα ανάλογα με το πρόγραμμα του Νοσοκομείου. Επίσης καθαρίστρια υπάρχει μία με δύο φορές την εβδομάδα.
Ακόμη, οι παιδίατροι στα Κέντρα Υγείας κάνουν και εφημερίες στο Νοσοκομείο.
Επίσης, αρκετά περιφερειακά ιατρεία αντιμετωπίζουν πρόβλημα καθαριότητας.
Ακόμη προσωπικό που μετακινήθηκε από τα Κέντρα Υγείας, όπως Ζαγοράς και Αργαλαστής, στο Νοσοκομείο, ακόμη δεν έχει επιστρέψει, παρόλο που έχει περάσει αρκετό χρονικό διάστημα.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας κ. Νέλη Χονδρογιάννη υπογράμμισε πως «η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας σε μια περίοδο κρίσης, όπως αυτή που ζούμε, περνά πολύ δύσκολη καμπή. Λόγω του φόβου που υπάρχει για τη βιωσιμότητα των Κέντρων Υγείας ή λόγω του μεγάλου κόστους μεταφοράς στους χώρους εργασίας τους στην περιφέρεια, αρκετοί υπάλληλοι των Κέντρων Υγείας δείχνουν ενδιαφέρον να τοποθετηθούν στο Νοσοκομείο οριστικά. Βέβαια αυτό δημιουργεί πρόβλημα στην παροχή υπηρεσιών από τα Κέντρα Υγείας, αφού οι υπάλληλοι που μένουν πίσω φορτώνονται με περισσότερες υπηρεσίες». Μέχρι στιγμής έχουν μετακινηθεί από τα Κέντρα Υγείας στο «Αχιλλοπούλειο» γύρω στα 15 άτομα.
Στο μεταξύ δεν υπάρχει κάποια αναφορά το τελευταίο διάστημα για συγχωνεύσεις των Κέντρων Υγείας ή ένταξη των Κέντρων Υγείας στους Δήμους.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το