Photo Gallery, Τοπικά

Δράσεις για παιδιά και γυναίκες Ρομά

Σύσκεψη αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη

 

Η αξιοποίηση του δημοτικού κτιρίου  στο Αλιβέρι, που μετατράπηκε από ομάδες Ρομά σε «μπουζουξίδικο», για τη λειτουργία κέντρου σίτισης και μελέτης παιδιών και οικογενειών Ρομά, εξετάζεται από το Δήμο Βόλου.

Τη δυνατότητα χρηματοδότησης δράσεων για τους Ρομά της περιοχής, στo πλαίσιο του σχεδίου Ευρωπαϊκής και Εθνικής Στρατηγικής για την ενσωμάτωση των Ρομά 2013-2020+, διερευνά ο Δήμος Βόλου. Η Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσει την αξιοποίηση διαθέσιμων πόρων για την υλοποίηση δράσεων που αφορούν συγκεκριμένα στις γυναίκες και τα παιδιά, με κεντρικό στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας.

Το θέμα συζητήθηκε σε σύσκεψη αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε χθες στο γραφείο του δημάρχου Βόλου Πάνου Σκοτινιώτη και συμφωνήθηκε η Δημοτική Αρχή να διερευνήσει τις προοπτικές αξιοποίησης αδιάθετων πόρων για την οργάνωση συσσιτίων για παιδιά Ρομά που πηγαίνουν στο σχολείο, τη φροντιστηριακή ενίσχυση μαθητών, την επιδότηση ενοικίου για τη διασπορά οικογενειών στον αστικό ιστό κ.τ.λ. Ο κ. Σκοτινιώτης τόνισε ότι στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι να προωθηθεί συνολική παρέμβαση, η οποία θα συμβάλει στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φτώχειας ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων, όπως είναι οι Ρομά, και στην άρση κοινωνικών ανισοτήτων στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό θα συνεργαστεί με τους ίδιους τους Ρομά, τη Μητρόπολη Δημητριάδος και οποιονδήποτε φορέα επιθυμεί να στηρίξει τις δράσεις και πρωτοβουλίες του Δήμου.

Υποδομές

Πιο αναλυτικά, θα εξεταστεί καταρχάς η δυνατότητα ένταξης σε πιλοτικό σχέδιο δράσεων για τα παιδιά Ρομά. Η βασική ιδέα είναι – με συντονιστή το Δημοτικό Κέντρο Στήριξης Ρομά – να οργανωθούν δράσεις για την προετοιμασία της ένταξης των Ρομά, όπως εγκατάσταση δημόσιων πλυντηρίων / λουτρών στον οικισμό Αλιβέρι, συσσίτια σε παιδιά Ρομά που πηγαίνουν στο σχολείο ή πρόκειται να πάνε, σε χώρο της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ (Αλιβέρι, Αγία Παρασκευή), η οργάνωση δραστηριοτήτων δημιουργικής απασχόλησης μαζί με τις μητέρες των παιδιών ως ενταξιακή προετοιμασία (Αλιβέρι, Αγία Παρασκευή), η δυνατότητα επιδότησης ενοικίου 50-50 για τους Ρομά της Νεάπολης κ.λπ.

Σύμφωνα με τα στελέχη της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου, οι δράσεις αυτές μπορούν να χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος 2013-2015 και να ενταχθούν στη συνέχεια στην τακτική χρηματοδότηση του νέου ΕΣΠΑ ως έργο «γέφυρα» για την περίοδο 2014-2020. Ο συντονισμός των δράσεων θα γίνει από τα Γραφεία Στήριξης Ρομά, αλλά η κάθε δράση θα χρηματοδοτηθεί ξεχωριστά/επιπρόσθετα.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίστηκε στη σύσκεψη, εξετάζεται και η αξιοποίηση του δημοτικού κτιρίου  στο Αλιβέρι για τη λειτουργία κέντρου σίτισης και μελέτης παιδιών και οικογενειών Ρομά. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο αντιδήμαρχος των Δημοτικών Ενοτήτων Βόλου, Νέας Ιωνίας και Αισωνίας Χ. Τσαμπάζης, ο πρόεδρος και η αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Β. Κοντορίζος και Κ. Μπαρμπουδάκη αντίστοιχα, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝΕΒΟ Γ. Καουνάς, ο διευθυντής Προγραμματισμού, Βιώσιμης Ανάπτυξης και Νέων Τεχνολογιών του Δήμου Στ. Νικηφόρου, ο διευθυντής της ΚΕΚΠΑ-ΔΙΕΚ Γ. Γρηγορίου και ο υπεύθυνος Τομέα Προγραμματισμού Ν. Αντωνάκης, καθώς επίσης ο προϊστάμενος του Τμήματος Δημοτικής Περιουσίας Ν. Μαρίτσης. Αποφασίστηκε οι κ.κ. Νικηφόρου και Αντωνάκης να επισκεφθούν άμεσα το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να έχουν σχετικές συζητήσεις με τα αρμόδια στελέχη για την προώθηση του θέματος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το