Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Ίχνη αρκούδας και στη Μακρινίτσα

Τα νωπά ίχνη αρκούδας, πάνω στο βρεγμένο χώμα, διαπίστωσαν και φωτογράφισαν κάτοικοι της Μακρινίτσας σε περιπολία που έκαναν την Κυριακή, στη δασώδη περιοχή Ελατόρεμα και ενημέρωσαν τον «Αρκτούρο»
Τα νωπά ίχνη αρκούδας, πάνω στο βρεγμένο χώμα, διαπίστωσαν και φωτογράφισαν κάτοικοι της Μακρινίτσας σε περιπολία που έκαναν την Κυριακή, στη δασώδη περιοχή Ελατόρεμα και ενημέρωσαν τον «Αρκτούρο»

Τα νωπά ίχνη αρκούδας, πάνω στο βρεγμένο χώμα, διαπίστωσαν και φωτογράφισαν κάτοικοι της Μακρινίτσας σε περιπολία που έκαναν την Κυριακή, στη δασώδη περιοχή Ελατόρεμα και ήδη ενημέρωσαν την εταιρία Προστασίας Αρκούδας «Αρκτούρος», κλιμάκιο της οποίας αναμένεται την ερχόμενη Τετάρτη ή Πέμπτη.

Στους κατοίκους της Μακρινίτσας υπάρχει ανησυχία, καθώς όπως ανέφερε ο τοπικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Πέτσης είναι καλλιεργητική περίοδος και πολλοί βρίσκονται στα κτήματά τους. Στην περιοχή υπάρχουν επίσης πολλά ποιμνιοστάσια και φοβούνται για ενδεχόμενη επίθεση αρκούδας στα ζώα. Ήδη έχουν αναφερθεί ζημιές σε κυψέλες μελισσών, στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου.

«Είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται ίχνη από παρουσία αρκούδας στο Πήλιο και ειδικά τη Μακρινίτσα» υπογραμμίζει ο κ. Πέτσης. Προσθέτει ότι δεν υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων μεγαλύτερης ηλικίας για την εμφάνιση αρκούδας και επισημαίνει ότι τα ίχνη που είδαν φαίνεται να δείχνουν πως το ζώο είναι μεγάλο.

«Αν το ζώο είναι πεινασμένο, υπάρχει φόβος επίθεσης σε μαντριά. Επειδή τα ίχνη βρέθηκαν και σε διαδρομή περιπατητών μάς ανησυχεί. Από την ενημέρωση που είχαμε από τους υπεύθυνους του «Αρκτούρου» αν πρόκειται για αρκούδα με μωράκι τότε το ζώο είναι επιθετικό. Αν μάλιστα είναι και πεινασμένο, ίσως να υπάρξουν και επιθέσεις σε μαντριά» προσθέτει.

Οι αρκούδες, συνήθως, την ημέρα παραμένουν κρυμμένες στο λημέρι τους και κυκλοφορούν την νύχτα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το πιθανότερο είναι να ήρθε από άλλη περιοχή και να περιπλανιέται στο Πήλιο. «Είναι επιθετική μόνο αν έχει μωρό» τονίζουν οι υπεύθυνοι της εταιρίας «Αρκτούρος».

Υπάρχουν μαρτυρίες, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Ζαγοράς-Μουρεσίου κ. Αντώνογλου, για παρουσία μίας μεγάλης και μίας μικρής αρκούδας. Ενδεχομένως να πρόκειται για μητέρα με το παιδί της, στην περιοχή μεταξύ Βυζίτσας και Ξουριχτίου.

«Οι κτηνοτρόφοι πάντως της Μακρινίτσας είναι ανάστατοι» επισημαίνει ο κ. Πέτσης. Ένα σενάριο αναφέρει πως δεν αποκλείεται η αρκούδα να έφτασε στο Πήλιο από τα ορεινά των Γρεβενών (εκεί υπάρχουν αρκετές αρκούδες) για να γεννήσει. Σημειώνεται ότι η εγκυμοσύνη της αρκούδας διαρκεί έξι εβδομάδες.

Εκτός από τον «Αρκτούρο» έχει ενημερωθεί και το Δασαρχείο Βόλου. Σε επαγρύπνηση βρίσκονται οι υπεύθυνοι της Αυτοδιοίκησης και σε αναμονή της έλευσης του κλιμακίου από την εταιρία «Αρκτούρος». Σε κάθε περίπτωση εφιστάται η προσοχή αγροτών ή περιπατητών του Πηλίου.

Τα πρώτα ίχνη της αρκούδας εντοπίστηκαν στην περιοχή του Ανατολικού Πηλίου. Υπήρξαν μαρτυρίες από μελισσοκόμους και κατοίκους, οι οποίοι ανέφεραν ζημιές σε κυψέλες μελισσών στο Μούρεσι και την Τσαγκαράδα. Κάτοικος της Ζαγοράς προσκόμισε στο Δήμο φωτογραφία από χνάρι αρκούδας σε δασώδη έκταση.

Άλλος κάτοικος στο Ανατολικό Πήλιο ανέφερε πως είδε χθες δύο αρκούδες, μία μεγάλη και μία μικρή, κοντά στο Ξουρίχτι.

Και από το Δήμο Ζαγοράς αναφέρουν πως υπάρχει αναστάτωση και φόβος στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους αγρότες.

Το κλιμάκιο της εταιρίας «Αρκτούρος», που αναμένεται εντός της εβδομάδας, θα πραγματοποιήσει αυτοψία και θα αποφανθεί αν οι καταστροφές στα μελίσσια αποδίδονται σε αρκούδες ή όχι, καθώς επίσης και να εξετάσει τα χνάρια που εντοπίστηκαν κοντά στα μελίσσια, αλλά και σε δάση τόσο στο Ανατολικό Πήλιο, όσο και στη Μακρινίτσα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το