Αθλητισμός

«Έσβησε» ο Γ. Αμερικάνος

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΣ

Η οικογένεια της ΑΕΚ και του ελληνικού μπάσκετ, θρηνεί από τα ξημερώματα της Δευτέρας, τον χαμό του μυθικού αρχηγού της «Ένωσης». Ο Γιώργος Αμερικάνος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 71 ετών. Σήμερα Τρίτη η κηδεία του «Παγκόσμιου».

 Το ξημέρωμα της Δευτέρας (7/10) βρήκε το ελληνικό μπάσκετ και τον ελληνικό αθλητισμό, πιο φτωχούς. Μετά από τρία χρόνια σοβαρών προβλημάτων με την υγεία του, εξαιτίας διπλού εγκεφαλικού επεισοδίου, ο εμβληματικός ηγέτης της «Ένωσης», άφησε την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 71 ετών. Τις τελευταίες ημέρες, βρισκόταν στην μονάδα αναζωογόνησης του ΚΑΤ, καθώς είχαν παρουσιαστεί νέες επιπλοκές στην υγεία του.

Κατέκτησε έξι πρωταθλήματα Ελλάδος με την ΑΕΚ (1963, 1964, 1965, 1966, 1968, 1970), ενώ αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος (1965, 1968). Ήταν ο ηγέτης της ομάδας όταν αγωνίστηκε στο Φάιναλ Φορ του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1965-1966 στην Ιταλία και όταν κατέκτησε το Κύπελλο Κυπελλούχων το 1968. Στον τελικό του Κύπελλο Κυπελλούχων στις 4 Απριλίου 1968 απέναντι στη Σλάβια Πράγας σημείωσε 29 πόντους, ενώ έπαιξε και στην Μεικτή Κόσμου.

Με τη φανέλα του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, αγωνίστηκε σε 68 αναμετρήσεις, σημειώνοντας 1076 πόντους. Ήταν πρώτος σκόρερ της Εθνικής μας ομάδας, στο Ευρωμπάσκετ του 1961 και του 1965, ενώ αγωνίστηκε ακόμα στους Μεσογειακούς Αγώνες το 1967, στα Προολυμπιακά Τουρνουά του 1960 και του 1964 και στα Βαλκανικά Πρωταθλήματα των 1962, 1964, 1967 και 1969.

Η επίσημη ΑΕΚ αποχαιρέτησε τον Γιώργο Αμερικάνο, που άφησε το δικό του στίγμα στην ιστορία της ομάδας με τα κατορθώματα και τους τίτλους με το τμήμα μπάσκετ. «Η ΑΕΚ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένεια του Γιώργου Αμερικάνου που «έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών ύστερα από χρόνια ταλαιπωρία αφού αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα με την υγεία του.
Ο Γιώργος Αμερικάνος υπήρξε ο κορυφαίος αθλητής της ομάδας μας στο
μπάσκετ. Κατέκτησε 6 πρωταθλήματα (1963,1964,1965,1966,1968,1970) και αναδείχθηκε 2 φορές πρώτος σκόρερ του ελληνικού πρωταθλήματος.
Ήταν ο ηγέτης της ΑΕΚ στο Final Four του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης τη σεζόν 1965-66.
Η σημαντικότερή του στιγμή στην ομάδα ήταν το 1968 ως Αρχηγός στον μεγάλο Τελικό απέναντι στη Σλάβια Πράγας, όταν ο Σύλλογος έγραψε μια από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ιστορία του με την κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο μπάσκετ, του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου από ελληνική ομάδα».

 

Πανελλήνια συγκίνηση

για τον Αμερικάνο

Το δικό του αντίο στον Γιώργο Αμερικάνο είπε ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιάννης Ανδριανός. Η δήλωση του Γιάννη Ανδριανού αναφέρει τα εξής:
«Από τις εμβληματικές φυσιογνωμίες του ελληνικού μπάσκετ, ο παγκόσμιος Γιώργος Αμερικάνος άνοιξε σε δύσκολες εποχές με το ταλέντο και το ήθος του νέους δρόμους για το άθλημα, προσφέροντας όσο λίγοι στον ελληνικό συλλογικό αθλητισμό. Οι συγκλονιστικές του εμφανίσεις, με αποκορύφωμα τον τελικό του Κυπέλλου Κυπελλούχων μέσα στο κατάμεστο Καλλιμάρμαρο το 1968, όταν με 29 πόντους οδήγησε στην ΑΕΚ στην πρώτη, και για πολλά χρόνια μοναδική, τέτοια διεθνή διάκριση για ελληνική ομάδα, θα μείνουν ανεξίτηλα τεκμήρια της σπουδαίας του πορείας.
Στην κόρη του Χριστίνα, στην οικογένεια και τους οικείους του, καθώς και στην αθλητική οικογένεια της ΑΕΚ, εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ εκφράζουν τη θλίψη τους για το θάνατο του Γιώργου Αμερικάνου. Ο Γιώργος Αμερικάνος ήταν κεφάλαιο για το ελληνικό μπάσκετ. ΕΟΚ και ΕΣΑΚΕ με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για το θάνατο του θρύλου της ΑΕΚ.
«Ο πρόεδρος και το ΔΣ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης μόλις πληροφορήθηκαν τον θάνατο του παλαίμαχου μπασκετμπολίστα, Γιώργου Αμερικάνου, εξέφρασαν την βαθιά τους οδύνη και τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Ο «Παγκόσμιος» θα συναντήσει στην «γειτονιά των αγγέλων», τον Γιώργο Κολοκυθά, και άλλους παλιούς φίλους και συμπαίκτες μιας σπουδαίας γενιάς μπασκετμπολιστών. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 16.30 στον Ιερό Ναό των Αγίων Ταξιαρχών, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου», αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΟΚ.
Αυτή του ΕΣΑΚΕ τονίζει: «Ο Πρόεδρος Γιώργος Χαλβατζάκης και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Σ.Α.Κ.Ε., με την αναγγελία θανάτου του Γιώργου Αμερικάνου, ενός από τους αθλητές – θρύλους που έγραψαν χρυσές σελίδες στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ, εκφράζει τη βαθιά λύπη και θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.
Ο Αμερικάνος μεγαλούργησε με τα χρώματα της ΑΕΚ (με την οποία πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα Ελλάδος) με κορυφαία στιγμή τον θρίαμβο του 1968, όταν οδήγησε τους κιτρινόμαυρους στην κατάκτηση του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης στο κατάμεστο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ήταν το πρώτο ευρωπαϊκό τρόπαιο που είχε σηκώσει ποτέ ελληνική ομάδα.
Ο Γιώργος Αμερικάνος είναι από εκείνους που με το απαράμιλλο πάθος και το ταλέντο τους, έδειξαν τον δρόμο στους νεότερους και τους οδήγησαν στις μεγάλες επιτυχίες που ακολούθησαν τόσο σε συλλογικό επίπεδο, όσο και με την Εθνική ομάδα. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το