Πολιτική

Έρευνα ΥΠΟΙΚ: «Ναι» στο άνοιγμα επαγγελμάτων από το 78% των πολιτών

Ενώ κατατέθηκε χθες στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου

Συνεχίζουν τις αντιδράσεις δικηγόροι, μηχανικοί και φαρμακοποιοί

ΑΘΗΝΑ, 27.

Υπέρ της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων τάσσεται η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σύμφωνα με πανελλήνια δημοσκόπηση της Metron Analysis για λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών.

Σημαντικό ποσοστό των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων θα λειτουργήσει υπέρ της οικονομίας, ωστόσο, όπως αναφέρουν, δεν πρέπει να επιτραπεί στα super markets να πωλούν βενζίνη ή φάρμακα.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, σε ποσοστό 82% του δείγματος, οι πολίτες δηλώνουν ότι γνωρίζουν τι εννοείται με τον όρο «κλειστά» επαγγέλματα, ενώ σε ποσοστό 78% τάσσονται υπέρ του «ανοίγματός» τους και σε ποσοστό 15% κατά. Το 75% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το «άνοιγμα» των «κλειστών» επαγγελμάτων θα ωφελήσει την ελληνική οικονομία και το 16% ότι θα την βλάψει.

Ειδικότερα, το 84% θεωρεί ότι με το «άνοιγμα» θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, το 82% ότι ο καταναλωτής θα έχει καλύτερες υπηρεσίες λόγω ενίσχυσης του ανταγωνισμού και το 77% ότι ο καταναλωτής θα πληρώνει λιγότερα χρήματα.

Το 78% τάσσεται υπέρ της άρσης των γεωγραφικών περιορισμών στην άσκηση του επαγγέλματος του δικηγόρου και το 76% συμφωνεί με το να μην υπάρχουν ελάχιστες προκαθορισμένες αμοιβές για τους δικηγόρους, το 76% για τους συμβολαιογράφους και το 75% για τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.

Όσον αφορά στους φαρμακοποιούς, το 72% των ερωτηθέντων δηλώνει θετικό στο να απελευθερωθεί το ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, και το 70% πιστεύει ότι πρέπει να μπορεί ένας φαρμακοποιός να ανοίξει φαρμακείο χωρίς γεωγραφικούς περιορισμούς.

Την ίδια ώρα, το 63% των ερωτηθέντων συμφωνεί να μην υπάρχει προκαθορισμένο ποσοστό κέρδους στις τιμές φαρμάκων, αλλά να προσδιορίζεται αυτό από το κάθε φαρμακείο και ποσοστό 73% δεν θέλει τα super markets να πωλούν μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Σε ποσοστό 57% οι ερωτηθέντες διαφωνούν επίσης με την πώληση βενζίνης από τα σούπερ μάρκετ.

Με βάση το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, αίρονται οριζόντια όλοι ανεξαιρέτως οι περιορισμοί στο σύνολο των επαγγελμάτων, ενώ ανοίγουν με συγκεκριμένες διατάξεις τα επαγγέλματα των δικηγόρων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών, αρχιτεκτόνων και συμβολαιογράφων.

Κατατέθηκε το νομοσχέδιο

Τη δυνατότητα απαλλαγής ορισμένων επαγγελμάτων από την πλήρη απελευθέρωσή τους, αλλά και την άρση περιορισμών που δεν έχουν ληφθεί υπόψη μέχρι σήμερα, προβλέπει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων που κατατέθηκε στη Βουλή σήμερα.

Όπως προβλέπεται από τις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου και με Προεδρικό Διάταγμα που θα πρέπει να έχει εκδοθεί το αργότερο 4 μήνες μετά την υπερψήφιση του νόμου, θα μπορεί να αρθούν επιπλέον περιορισμοί (για παράδειγμα, γεωγραφικοί, πληθυσμιακοί, οικονομικοί κ.λπ.) ή, αντίθετα, να «κλείσουν» με τη θέσπιση προϋποθέσεων ορισμένα επαγγέλματα, εφόσον υπάρχει «επιτακτικός λόγος δημοσίου συμφέροντος» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Tα σχόλια που έγιναν στη δημόσια διαβούλευση ήταν 924 με τα περισσότερα να αφορούν στο άρθρο για τους μηχανικούς, αλλά και στο πρώτο που καθορίζει τις αρχές της επαγγελματικής ελευθερίας.

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις

Να συνεχίσουν την αποχή από τα καθήκοντά τους μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου αποφάσισαν 41 δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Ολομέλειας των συλλόγων. Από τη συνεδρίαση απείχαν οι υπόλοιποι 22 δικηγορικοί σύλλογοι, μεταξύ των οποίων και της Αθήνας.
Στην κινητοποίηση μετέχουν οι δικηγορικοί σύλλογοι: Αιγίου, Αλεξανδρούπολης, Άρτας, Βέροιας, Βόλου, Γιαννιτσών, Γρεβενών, Γυθείου, Δράμας, Έδεσσας, Ευρυτανίας, Θεσσαλονίκης, Θηβών, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καλαμάτας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κατερίνης, Κιλκίς, Κορίνθου, Κω, Λαμίας, Λάρισας, Λασιθίου, Λευκάδας, Μυτιλήνης, Νάξου, Ξάνθης, Ορεστιάδας, Πατρών, Ρεθύμνου, Ροδόπης, Σερρών, Σπάρτης, Σύρου, Τρικάλων, Φλώρινας, Χαλκίδας, Χαλκιδικής και Χίου.

Σε κατάληψη έξι πολεοδομικών γραφείων προχωρούν το πρωί της Πέμπτης οι μηχανικοί σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση των ελάχιστων αμοιβών και για το άνοιγμα του επαγγέλματος. Η αρχή θα γίνει με την Πολεοδομία του Πειραιά, όπου θα παραβρεθεί και το προεδρείο του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Καταλήψεις θα γίνουν επίσης στις πολεοδομίες Νέας Ιωνίας, Αργυρούπολης, Αθηνών (Λ. Συγγρού), Δήμου Αθηναίων και Αγίας Παρασκευής.
Ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Χ. Σπίρτζης, πρόκειται να ενημερώσει τη Βουλή για τις θέσεις του Επιμελητηρίου στο θέμα των αμοιβών των μηχανικών και θα στείλει επιστολή τόσο στον πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου, όσο και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια.

Οι φαρμακοποιοί

«Ο αγώνας συνεχίζεται με την ίδια ένταση», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Θεόδωρος Αμπατζόγλου, ενώ τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, συνεδριάζει το ΔΣ του ΠΦΣ, προκειμένου να «χαράξει το πλάνο των απεργιακών κινητοποιήσεων του κλάδου».
Σε ανακοίνωση του ΠΦΣ επισημαίνεται ότι οι φαρμακοποιοί θεωρούν ότι πέτυχαν μια πρώτη νίκη στην ακρόαση των φορέων στη Βουλή, ωστόσο τα υπόλοιπα μέτωπα παραμένουν ανοικτά.
«Τα πρώτα αποτελέσματα του αγώνα μας άρχισαν να διαφαίνονται», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου και πρόσθεσε: «Πρέπει, όμως, τα λόγια να αποτυπωθούν και στο νομοσχέδιο και κυρίως να αποσυρθούν οι διατάξεις που αφορούν τη μείωση της αναλογίας των πληθυσμιακών, το άνοιγμα φαρμακείων σε ακτίνα 200 μέτρων από συνταγογραφικά κέντρα, που θα έχουν ως αποτέλεσμα το άνοιγμα χιλιάδων νέων φαρμακείων, την εξοντωτική λειτουργία Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο (75 ώρες την εβδομάδα) και την έκπτωση προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Σημεία για τα οποία ο υπουργός φάνηκε να επιμένει».
Σημειώνεται ότι από 1η Φεβρουαρίου, οι φαρμακοποιοί της Αττικής δε θα εκτελούν συνταγές με πίστωση των ασφαλισμένων των Ταμείων ΟΠΑΔ, ΤΣΑΥ, ΤΑΣ, Δικηγόρων και ΗΣΑΠ.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Δεν θεωρείται ανοιγμα του επαγγέλματος του συμβολαιογράφου μόνο η ελεύθερη διαπραγματευση της αμοιβής υπό προυποθέσεις.Επιβάλλεται να ανοίξει το επάγγελμα και ωςπρος τοναριθμό των εισερχομένων στο κλάδο.

Μοιραστείτε το