Πολιτική

Παπανδρέου: Δεν κινούμαστε προς αναδιάρθρωση

«Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους» δήλωσε στο Νταβός ο πρωθυπουργός



Το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου στην εισαγωγική του τοποθέτηση στη συζήτηση που γίνεται στο Νταβός με θέμα τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην ΕΕ.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε πάνελ του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ επισήμανε ότι «ασφαλώς το ερώτημα της αναδιάρθρωσης πλανάται. Μπορώ να πω ότι δεν θα χρεοκοπήσουμε. Επίσης λέω ότι δεν θα κινηθούμε προς την αναδιάρθρωση».

«Έχουμε οδικό χάρτη για να βγούμε από το πρόβλημα του χρέους» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο όπως για παράδειγμα πολύ δύσκολες και επώδυνες αλλαγές. Ανέφερε χαρακτηριστικά την προσπάθεια μείωσης του ελλείμματος, το οποίο μειώθηκε περισσότερο από ό,τι είχε αρχικά υπολογιστεί, ενώ το επόμενο έτος θα μειωθεί άλλες δύο μονάδες.
«Είμαστε στο δρόμο της ανάπτυξης» ανέφερε επίσης ο πρωθυπουργός σε σχέση με το 2012 όπως και για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στις αγορές, στις οποίες δεν απέκλεισε η Ελλάδα να απευθυνθεί στο τέλος του 2011. «Είμαστε σε ένα πολύ σημαντικό δρόμο αλλαγών, συμπλήρωσε, και ο μηχανισμός στήριξης μας βοήθησε, αλλά δεν αρκεί. Χρειαζόμαστε ένα δυνατό και ευέλικτο μηχανισμό».
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι υπάρχουν πολλά εργαλεία, όπως τα ευρωομόλογα για τα οποία γίνεται συζήτηση ή η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. για να μετριαστούν οι φόβοι των αγορών.
Πρόσθεσε επίσης ότι «θα υπάρξει επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής του χρέους που έχουμε από το ΔΝΤ και την ΕΕ, και έχουν υπάρξει συζητήσεις για τους όρους των δανείων. Πιστεύω ότι αυτά δρομολογούνται», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι πιο ευνοϊκοί όροι θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αποφύγει δανειακή στενωπό το 2014.

«Εμείς πήραμε όλα τα μέτρα και με υπευθυνότητα κάναμε το καθήκον μας. Στην Ελλάδα δώσαμε μεγάλη έμφαση στην πλήρη διαφάνεια και ήδη σήμερα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στον κόσμο. Μειώσαμε το έλλειμμα κατά 6%, επιλύσαμε το ασφαλιστικό και ανοίξαμε τα κλειστά επαγγέλματα. Σε αυτά, όπως είπε, οι αγορές δεν έχουν αντιδράσει ακόμα».
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα τονίζοντας ότι πρέπει να είναι πιο διαφανές και πρόσθεσε ότι χρειαζόμαστε τα κατάλληλα εργαλεία προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η κυβέρνηση, ελπίζει ότι η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και φέτος. Επισήμανε επίσης ότι το χρέος είναι το σύμπτωμα και ανέφερε τις μεταρρυθμίσεις μέσω των οποίων η κυβέρνηση να αναμορφώσει την οικονομία και να ενισχύσει την ανάπτυξη, αλλά και τα μέτρα που λαμβάνει υπέρ της διαφάνειας. «Πέρυσι έλεγαν πως τα ελληνικά στατιστικά στοιχεία ήταν το συντομότερο ανέκδοτο, αλλά τώρα είμαστε από τις πιο διαφανείς χώρες στην ΕΕ», δήλωσε. Είπε ακόμα ότι το ελληνικό πρόβλημα ήταν περισσότερο πρόβλημα διακυβέρνησης και αδιαφάνειας. Και αναφερόμενος στο μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης τόνισε ότι αυτός πρέπει να είναι ισχυρός και ταυτόχρονα ευέλικτος.
Αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις τόνισε ότι γενικά τα θέματα που συζητούνται είναι η διακυβέρνηση, η ισότητα και οι κοινές αξίες που είναι πολύ βασικά ζητήματα για την Ευρώπη.
Μιλώντας στο ίδιο πάνελ, ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ ανέφερε ότι αναδιάρθρωση ή περικοπή (haircut) χρέους χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα δεν είναι στο πρόγραμμα.

«Δεν υπάρχει κρίση του ενιαίου νομίσματος. Αυτό είναι απολύτως ξεκάθαρο», ανέφερε επίσης ο Τρισέ.

Σημαντικές συναντήσεις

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Μπιλ Κλίντον, τον πρώην Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Άναν και τον Πρόεδρο του Αραβικού Συνδέσμου Αμρ Μούσα. Ιδιαίτερα φιλική ήταν η συζήτηση με τον κ. Κλίντον, με τον οποίο, ο κ. Παπανδρέου συνδέεται με μακρόχρονη προσωπική φιλική σχέση. Ο Αμερικανός πρώην πρόεδρος φάνηκε ενήμερος για το μεγάλο φωτοβολταϊκό πάρκο της Κοζάνης και μάλιστα συνεχάρη τον κ. Παπανδρέου.
Στη συζήτηση αναφέρθηκαν σε ενεργειακά θέματα και την πράσινη ανάπτυξη και ο κ. Κλίντον εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας να αντιμετωπίσει την κρίση.

Πρόταση για Ευρωπαϊκό

Περιφερειακό Φόρουμ

Την ιδέα της διοργάνωσης ενός Ευρωπαϊκού Περιφερειακού Φόρουμ, το οποίο θα μπορούσε να διεξαχθεί στην Ελλάδα, διατύπωσε ο κ. Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο και ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ Κλάους Σβαμπ. Η ανταπόκριση του κ. Σβαμπ ήταν κατ΄ αρχήν θετική.

Ο κ. Σβαμπ εξέφρασε ακόμη το θαυμασμό του στον Έλληνα πρωθυπουργό, για τις προσπάθειες του ίδιου, της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το