Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έργα 10 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ στις Β. Σποράδες

 

Εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Νησιών
Εγκρίθηκαν στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Νησιών

Δεκαεπτά έργα συνολικού προϋπολογισμού 10 εκ. ευρώ προγραμματίζεται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας να υλοποιηθούν μέσω του ΕΣΠΑ στα νησιά των Βορείων Σποράδων, στο πλαίσιο των Ολοκληρωμένων Σχεδίων Ανάπτυξης Νησιών. Τα Σχέδια συντάχθηκαν και υποβλήθηκαν από τους αντίστοιχους Δήμους των νήσων, στο πλαίσιο σχετικής Πρόσκλησης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής Περιφέρειας Θεσσαλίας που εκδόθηκε σύμφωνα με τις αναπτυξιακές προτεραιότητες του Άξονα 4 «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής Θεσσαλίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Χωρικής Ενότητας «Θεσσαλία-Στερεά Ελλάδα-Ήπειρος 2007-2013» και ειδικότερα του Κωδικού Θεματικής Προτεραιότητας 61, οι οποίες αφορούν στην εφαρμογή δέσμης διακριτών δράσεων για ειδικές περιοχές όπως οι νησιωτικές. Η συγχρηματοδότηση θα γίνει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).

Το σχεδιασμό για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ για το Δήμο Σκιάθου ξεκίνησε η Περιφέρεια Θεσσαλίας με απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού.

Αναλυτικά για τη Σκιάθο τα έργα αυτά είναι: Αποκατάσταση του κτιρίου στην οδό Ουρανίτσης 5 στη Σκιάθο και μετατροπή του σε εκθεσιακό χώρο 72.000 ευρώ, δημιουργία θεματικών – ενημερωτικών οδηγών, μορφοποίησή τους σε εκδοτική μορφή και σήμανση Δήμου Σκιάθου με περιβαλλοντική – πολιτιστική πληροφορία 30.000 ευρώ, βελτίωση οδοστρώματος στην περιοχή Ξάνεμος (από το αεροδρόμιο έως την παραλία Ξανέμου) 425.000 ευρώ, βλετίωση οδοστρώματος στην περιοχή Τρούλος (από την επαρχιακή οδό έως το ΧΥΤΑ) 400.000 ευρώ, ανάπλαση κοινόχρηστων χώρων πλατείας και παιδικής χαράς Αγίας Τριάδας Δήμου Σκιάθου 300.000 ευρώ, βελτίωση και στέγαση παλαιού γηπέδου μπάσκετ στο χώρο του δημοτικού σταδίου Σκιάθου 300.000 ευρώ, αντικατάσταση εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στην πόλη της Σκιάθου 2.000.000 ευρώ, αντικατάσταση δικτύου αποχέτευσης στην περιοχή των Κουκουναριών Σκιάθου 918.000 ευρώ και βελτίωση κτιριακών υποδομών και αύλειου χώρου παιδικού σταθμού Δήμου Σκιάθου 80.000 ευρώ.

 

Στη Σκόπελο

Στο μεταξύ, ξεκίνησε από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο σχεδιασμός για την υλοποίηση εννέα νέων έργων προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ στη Σκόπελο.

Αναλυτικά για τη Σκόπελο τα έργα αυτά είναι: Ανακατασκευή καλντεριμιών οικισμών Σκοπέλου και Γλώσσας 830.000 ευρώ, ανάπλαση περιοχών Δήμου Σκοπέλου (ανάπλαση παιδικής χαράς Δ.Κ. Σκοπέλου, διαμόρφωση νέας παιδικής χαράς Δ.Κ. Γλώσσας, δημιουργία πολυχώρου αναψυχής και πρασίνου) 359.500 ευρώ, ανάπλαση και ηλεκτροφωτισμός πεζοδρομίων Τ.Κ. Ν. Κλήματος 550.000 ευρώ, αποκατάσταση καταθλιπτικών σωλήνων 350.000 ευρώ, αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης 150.000 ευρώ, βελτίωση οδού προς Ι.Μ. Ευαγγελισμού 450.000 ευρώ, αποκατάσταση Ι.Μ. Ταξιαρχών Γλώσσας 190.000 ευρώ, ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων Λουτρακίου 50.000 ευρώ, σήμανση πολιτιστικής – περιβαλλοντικής πληροφορίας 70.500 ευρώ.

 

Στην Αλόννησο

Επτά νέα έργα προϋπολογισμού 2.500.000 ευρώ για την Αλόννησο ενέταξε με απόφασή του στο ΕΣΠΑ ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός. Αναλυτικά για την Αλόννησο τα έργα αυτά είναι: Ασφαλτόστρωση οδού από θέση Προφ. Ηλία έως Γιαλιά 210.000 ευρώ, ασφαλτόστρωση οδού από θέση Αλώνια προς Βρυσίτσα 370.000 ευρώ, βελτίωση υφιστάμενης οδού προς Τζώρτζη Γιαλό 156.000 ευρώ, διαμόρφωση χώρου στάθμευσης στον οικισμό Χώρα Αλοννήσου 436.000 ευρώ, βελτίωση γηπέδου και κατασκευή λοιπών αθλητικών εγκαταστάσεων στη θέση Κοπρισιές 328.000 ευρώ, προσθήκη αιθουσών στο Δημοτικό Σχολείο Αλοννήσου 650.000 ευρώ και δίκτυα αποχέτευσης ομβρίων στους οικισμούς Βότση, Καλαμάκια και Πατητήρι 350.000 ευρώ.

 

Δήλωση Κ. Αγοραστού

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κων. Αγοραστός αναφερόμενος στον προγραμματισμό και την υλοποίηση των προαναφερόμενων έργων, μεταξύ άλλων, δήλωσε:

«Μέσα σε ένα δυσμενές και ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον η αιρετή Περιφέρεια σε συνεργασία με τους νησιωτικούς Δήμους ξεκινά τη χρηματοδότηση ενός στοχευμένου προγράμματος, που έχει σαν στόχο την υλοποίηση αναγκαίων έργων υποδομής στα νησιά της Θεσσαλίας. Τα έργα που πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα αποτελούν μια ελπίδα για τις περιοχές αυτές, καθώς δημιουργούν μόχλευση στην τοπική οικονομία και κοινωνία όπως και νέες θέσεις εργασίας. Αξιοποιούμε στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους πόρους του ΕΣΠΑ στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νήσων, στην εξασφάλιση της ποσότητας και της ποιότητας του νερού, στην προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξή του, στην ενίσχυση του τουρισμού, αλλά και του πολιτισμού, στην προσβασιμότητα περιοχών κ.ά. Πλέον είναι στο χέρι των νησιωτικών Δήμων να τρέξουν τις διαδικασίες για να προχωρήσει η υλοποίηση των έργων και να έρθουν άμεσα τα οφέλη στις τοπικές οικονομίες και κοινωνίες. Στόχος μας είναι να δούμε τις ανάγκες των νησιών μας προεξοφλώντας το μέλλον στο παρόν αλλάζοντας αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα, να σπρώχνουμε τα προβλήματα του παρόντος στο μέλλον. Μπορεί η οικονομική συγκυρία να είναι αρνητική, όμως με τη συνεργασία και τη συνέργεια όλων των φορέων πιστεύουμε ότι θα καταφέρουμε να έχουμε θετικά αποτελέσματα για τις Β. Σποράδες».

Να αναφερθεί ότι το προσεχές διάστημα θα εκδοθεί η σχετική Πρόσκληση από την Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Θεσσαλίας, προκειμένου να αρχίσουν να υποβάλλονται διακριτά πλέον τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων από τους Δικαιούχους τους, για να αξιολογηθούν για ένταξη στο Ε.Σ.Π.Α. Σύμφωνα με το σχεδιασμό, όλα τα έργα των Ολοκληρωμένων Σχεδίων πρόκειται να ενταχθούν και να αρχίσουν να υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ε.Σ.Π.Α. εντός του 2013.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το