Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Το 8ο Λύκειο μέσω Comenius στην Πολωνία

Από την επίσκεψη της ομάδας των μαθητών του Βόλου
Από την επίσκεψη της ομάδας των μαθητών του Βόλου

 Μια αξέχαστη εβδομάδα έζησε η ομάδα Comenius του 8ου ΓΕΛ Βόλου από 14-20 Απριλίου στην πόλη Dabrowa-Gornicza της νότιας Πολωνίας. Οι μαθήτριες της Α’ τάξης Κοντογιάννη Ναταλία, Παπαϊωάννου Δήμητρα και Σχίππερ Άρτεμις, μαζί με τη διευθύντρια του σχολείου κ. Γκούρου Αγγελική, το συντονιστή του προγράμματος κ. Αραμπατζή Δημήτριο και την καθηγήτρια κ. Ρόππα Ευθυμία, επισκέφτηκαν το αθλητικό λύκειο της πόλης, όπου οι μαθήτριες φιλοξενήθηκαν σε σπίτια Πολωνών μαθητών.

Σε ανακοίνωση του σχολείου τονίζεται πως: «Ο καιρός ήταν υπέροχος και η φιλοξενία θερμότατη. Η πόλη είχε 100.000 κατοίκους και πολύ καλή οργάνωση. Οι κάτοικοι έχουν ένα καλό επίπεδο διαβίωσης και διακρίνεις εύκολα την ηρεμία και τον πολιτισμό στη συμπεριφορά τους.

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με συνομήλικούς τους από άλλες οκτώ χώρες, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα F.I.V.E., που σχετίζεται τόσο με τη βιωματική μάθηση με βάση τις πέντε αισθήσεις, όσο και με την ανάδειξη των αξιών της Ευρώπης (www.fiveproject.eu/web). Συνεργάστηκαν στη δημιουργία ηλεκτρονικού περιοδικού, ηλεκτρονικού παιχνιδιού (Kingdom of Senses), πήραν μέρος σε αγώνες επιχειρηματολογίας στα αγγλικά, σε κυνήγι θησαυρού στις δασωμένες όχθες της γειτονικής λίμνης Pogoria, συναντήθηκαν με τοπικούς φορείς, επισκέφτηκαν ακόμη και ανθρακωρυχείο, ένα από τα πολλά της περιοχής. Γνώρισαν τον πολιτισμό της περιοχής και τις καθημερινές συνήθειες των ανθρώπων.

Η πανέμορφη Κρακοβία που επισκεφτήκαμε, μεσαιωνική πρωτεύουσα της Πολωνίας, με τις εκκλησίες, τα αρχοντικά, το πανεπιστήμιο, το κάστρο που δεσπόζει πάνω από τον ποταμό Βιστούλα και τη μεγαλύτερη πλατεία της Ευρώπης  έκλεψε τις εντυπώσεις. Είχαμε την εντύπωση πως βρισκόμαστε στο 13ο και 14ο αιώνα.

Αυτό όμως που αποτέλεσε για όλους μας, μαθήτριες και καθηγητές, την πιο συγκλονιστική εμπειρία αυτού του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης και εξόντωσης πλέον του ενός εκατομμυρίου ανθρώπων στο Άουσβιτς και στο γειτονικό Μπίρκεναου. Βλέποντας από κοντά τις άθλιες εγκαταστάσεις, όπου στοιβάζονταν άνθρωποι, που αντιμετωπίζονταν χειρότερα κι από τα ζώα, τα ηλεκτροφόρα συρματοπλέγματα, τους θαλάμους αερίων και τα κρεματόρια, συνειδητοποιείς με πόνο το πού είναι ικανός να φτάσει ο άνθρωπος. Κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος ελπίζει να μην ξαναζήσει η ανθρωπότητα τέτοιες φρικαλεότητες, αν και δυστυχώς από τότε έχουν γίνει αρκετά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Οι σχολικές συμπράξεις Comenius απαιτούν δουλειά και προετοιμασία, αλλά αποτελούν μοναδική ευκαιρία για την αποκόμιση πολύτιμων εμπειριών για τους μαθητές και καθηγητές που συμμετέχουν».

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το