Photo Gallery, Τοπικά

Ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών στο Δήμο

Η μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχουν πραγματοποιήσει δημοτικοί υπάλληλοι στο Βόλο, έγινε χθες στο Δημαρχείο Βόλου

 

Τις ανησυχίες τους για το εργασιακό τους μέλλον μετέφεραν χθες το πρωί στο Δημαρχείο Βόλου οι περισσότεροι από τους 1.600 – 1.700 εργαζόμενους στο Δήμο, τις επιχειρήσεις του και τη ΔΕΥΑΜΒ, πραγματοποιώντας τη μεγαλύτερη συγκέντρωση που έχουν πραγματοποιήσει δημοτικοί υπάλληλοι στο Βόλο.

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της διήμερης κινητοποίησης της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, στους συγκεντρωθέντες που ζητούσαν διαβεβαιώσεις αν για παράδειγμα θα πληρωθούν τον επόμενο μήνα, μίλησε ο Δήμαρχος Βόλου κ. Π. Σκοτινιώτης επαναλαμβάνοντας ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου είναι αντίθετη στο ενδεχόμενο νέας μείωσης μισθών, απολύσεων, εφεδρείας και ιδιωτικοποιήσεων και ζήτησε να διαφυλαχτούν πάση θυσία οι Δήμοι, που είναι το τελευταίο κοινωνικό αποκούμπι.

Ερωτηθείς ο Δήμαρχος Βόλου, με αφορμή το νέο εργασιακό περιβάλλον (περικοπές, αύξηση ορίων συνταξιοδότησης, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων), αν η Δημοτική Αρχή θα προχωρήσει σε απολύσεις και πώς θα αξιοποιήσει τη δημοτική περιουσία, απάντησε ότι η Δημοτική Αρχή Βόλου είναι αντίθετη σε νέες περικοπές μισθών, απολύσεις, εφεδρεία και όποια επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων και αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση κοινωνικών τομέων της αυτοδιοίκησης ενώ ανέφερε και την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΥΑΜΒ. Επίσης ο Π. Σκοτινιώτης, δήλωσε ότι χρήσιμο θα ήταν να υπάρξει ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, για τους Δήμους όπως ήταν ο Θησέας κ.ά., για να προχωρήσει σε έργα τοπικής ανάπτυξης που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας.

Θέμα χρόνου το λουκέτο

«Θέλουμε να διευκρινίσουμε ότι είμαστε αντίθετοι σε οποιεσδήποτε νέες περικοπές στις αποδοχές των εργαζομένων και υπερασπιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις το δημόσιο χαρακτήρα και την κοινωνική λειτουργία των υπηρεσιών των Δήμων. Λέμε, επίσης, όχι στην εφεδρεία, με όποιο όνομα κι αν παρουσιαστεί και ζητάμε, αντίθετα,  να γίνουν προσλήψεις του απαιτούμενου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες που πληρώνουν οι δημότες (καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΔΕΥΑΜΒ κλπ).

Η ευθύνη όλων μας, τόνισε ο κ. Σκοτινιώτης, είναι πραγματικά ιστορική. Οι άνθρωποι που υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση οφείλουμε να υπερασπιστούμε την αλήθεια που τεκμηριώνουν οι αριθμοί, να υπερασπιστούμε το έργο μας και τη συμβολή μας στην εθνική προσπάθεια. Αν τώρα δεν αντιδράσουμε, με σχέδιο, αποφασιστικότητα και ενωτικό πνεύμα και δεν μπορέσουμε να υπερασπιστούμε τους Δήμους, πολύ σύντομα, τους επόμενους μόλις μήνες, θα βρεθούμε μπροστά σε οδυνηρά διλήμματα.

Προφανώς και είναι λογικό, στο πλαίσιο των Δήμων να υπάρχουν διαφορετικές αφετηρίες, διαφορετικές διαδρομές και διαφορετικές πολιτικές κατευθύνσεις. Μας ενώνει ωστόσο η κοινή αντίληψη ότι η τοπική κοινωνία μάς επέλεξε για να δώσουμε λύσεις στα καθημερινά της προβλήματα και όχι για να γίνουμε εμείς μέρος του προβλήματος. Με την κατάσταση που επικρατεί στο κεντρικό κράτος, η κοινωνία έχει ακουμπήσει στο μαξιλάρι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να μην καταρρεύσει. Το κοινωνικό κράτος, είναι ουσιαστικά μόνο το «κράτος» της Αυτοδιοίκησης, που με υπερπροσπάθεια και αιματηρές οικονομίες δίνει ανάσες ζωής στην κοινωνία. Αν θέλουν να διαλυθεί κάθε κοινωνικός ιστός, ας ξηλώσουν και αυτό το τελευταίο αποκούμπι των δημοτών μας.

Η κρίση που βιώνουμε, είναι βέβαιο πως γκρεμίζει όλες τις σταθερές της ζωής των πολιτών. Θα πρέπει, τουλάχιστον, να προσπαθήσουμε να φυλάξουμε ψηλά στη συνείδηση των συμπολιτών μας την Αυτοδιοίκηση. Να μην είμαστε εμείς αυτοί που θα κλείσουμε τις κοινωνικές δομές των Δήμων, αυτοί που θα διαλύσουμε τις ανάσες Αθλητισμού και Πολιτισμού που δίνουμε στους δημότες μας, αυτοί που θα διαμορφώσουμε υπέρογκα δημοτικά τέλη τη συγκεκριμένη δύσκολη στιγμή για την κοινωνία.

Οι Δήμοι της χώρας βρίσκονται ένα βήμα πριν τη στάση πληρωμών. Οι παραδοσιακές μορφές αντίδρασης μπορεί να είναι πάντοτε χρήσιμες και σίγουρα θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν και χρησιμοποιούνται. Δεν ανταποκρίνονται, ωστόσο, στα νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά με τα οποία εμφανίζεται το πρόβλημα, σε ένα εξαιρετικά σύνθετο πολιτικό, οικονομικό και διοικητικό περιβάλλον. Χρειάζεται, λοιπόν, να μην εξαντληθούμε σε αυτές, αλλά να παρουσιαστεί με δυναμικό και πειστικό τρόπο ολοκληρωμένο σχέδιο, που να διασφαλίζει τον ενεργό και δημιουργικό ρόλο των Δήμων στη νέα πραγματικότητα, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου εθνικού ανορθωτικού σχεδίου. Σε μια χώρα που βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, η Αυτοδιοίκηση θα πρέπει να αποτελέσει πόλο δημοκρατικής ανασυγκρότησης, κοινωνικής ευθύνης και μεταρρυθμιστικής προοπτικής.

Είναι πλέον προφανές πως κανένας Δήμος δεν μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί με αυτές τις συνθήκες και είναι θέμα χρόνου το πότε ακριβώς θα κατεβάσει ρολά. Ας εξαντλήσουμε λοιπόν, όλοι μαζί, κάθε περιθώριο για να πείσουμε και να πιέσουμε την Πολιτεία να ανταποκριθεί.

Αν οι πολίτες εξακολουθούν να ελπίζουν σε κάτι, αν βλέπουν ακόμη κάποιο φως, αυτό είναι η Αυτοδιοίκηση».

Μετά την ομιλία του Δημάρχου, υποβλήθηκαν διευκρινιστικές ερωτήσεις ενώ λίγο νωρίτερα, στο περιθώριο της συγκέντρωσης, ο πρόεδρος των εργαζομένων κ. Γ. Μαγιάκος έστειλε μήνυμα ενότητας στον αγώνα, ο οποίος θα κλιμακωθεί προσεχώς.

 

 

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το