Photo Gallery, Τοπικά

«Ξεμπλοκάρουν» οι πολεοδομικές μελέτες Κριθαριάς και Μαράθου

Κατά τη διάρκεια της ανάρτησης της π.μ. της Κριθαριάς, που θα γίνει εντός των ημερών, στα γραφεία της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δ. Βόλου (κτίριο Σπίρερ), θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να υποβάλουν εκ νέου τυχόν ενστάσεις τους

 

Ξεμπλοκάρουν τελικά οι δύο πολεοδομικές μελέτες των περιοχών Κριθαριάς και Μαράθου, οι οποίες επί χρόνια βρίσκονταν «ξεχασμένες» στις Υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Πολεοδομίας και Ποιότητας Ζωής Ν. Μόσχο, «η τρέχουσα χρονική περίοδος είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας τεράστιος πολεοδομικός σχεδιασμός, για το σύνολο τού Καλλικρατικού Δήμου Βόλου». Συγκεκριμένα, για την Κριθαριά υπήρχε εγκεκριμένο σχέδιο πόλης, σύμφωνα με σχετική απόφαση του γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας (ΦΕΚ 808 Δ’/16-10-98), το οποίο όμως ακυρώθηκε, για τυπικούς λόγους με την υπ’ αριθ. 3062/2000 απόφαση του ΣτΕ.

Ο οικισμός επανήλθε στο προηγούμενο πολεοδομικό καθεστώς, δηλαδή, στο χαρακτηρισμό του ως οικισμός κάτω των 2.000 κατοίκων και μέχρι σήμερα διέπεται από τη σχετική πολεοδομική νομοθεσία των οικισμών αυτού του είδους.

Κατόπιν της ακύρωσης της απόφασης του γ.γ. Περιφέρειας Θεσσαλίας, το ΥΠΕΚΑ ξεκίνησε τη διαδικασία επανέγκρισης της πολεοδομικής μελέτης Κριθαριάς.

Το Κεντρικό ΣΧΟΠ ήδη από το 2010 είχε προβεί σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις. Το ΥΠΕΚΑ ενημέρωσε το μελετητή τον Ιούνιο του 2011 και αυτός προσκόμισε τα διορθωμένα διαγράμματα και στοιχεία τον Ιούλιο του 2011. Έγινε εκ νέου έλεγχος από το αρμόδιο τμήμα και διατυπώθηκαν κάποιες παρατηρήσεις. Στη συνέχεια, έγινε νέα εισήγηση του θέματος προς το ΚΕ.ΣΥ.ΠΟ.Θ.Α. (Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων), το οποίο γνωμοδότησε ομόφωνα.

Μετά και από αυτή τη γνωμοδότηση εστάλη στο Δήμο Βόλου από το ΥΠΕΚΑ το σύνολο της Πολεοδομικής Μελέτης Κριθαριάς, για να τηρηθεί εκ νέου η νόμιμη διαδικασία (της ανάρτησής της, της υποβολής ενστάσεων καθώς και της εξέτασης αυτών, της απόφασης Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου κ.λπ.).

Να σημειωθεί ότι λόγω των μεγάλων διαφοροποιήσεων που σημειώθηκαν στην Πολεοδομική Μελέτη, το υπουργείο έκρινε ότι δεν θα εξεταστούν οι ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν κατά την προηγούμενη διαδικασία του πρώην Δήμου Νέας Αγχιάλου, το έτος 2005.

Ως εκ τούτου, κατά τη διάρκεια της ανάρτησης της π.μ. της Κριθαριάς, που θα γίνει εντός των ημερών, στα γραφεία της Δ/νσης Πολεοδομίας του Δ. Βόλου (κτίριο Σπίρερ), θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι ιδιοκτήτες να υποβάλουν εκ νέου τυχόν ενστάσεις τους.

Για τον οικισμό του Μαράθου η πολεοδομική μελέτη ανατέθηκε με απόφαση ΥΠΕΧΩΔΕ το 1995. Οι μελετητές ολοκλήρωσαν τη Β’ φάση της μελέτης στις 15.3.1998 οπότε και την απέστειλαν στον πρώην Δήμο Ν. Αγχιάλου για την τήρηση της νόμιμης διαδικασίας. Ο Δήμος ανάρτησε το σχέδιο στις 18.11.98 και αφού τήρησε την προβλεπόμενη νόμιμη διαδικασία, επέστρεψε το φάκελο στη Διεύθυνση Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Κατόπιν το Περιφερειακό ΣΧΟΠ εξέτασε την πολεοδομική μελέτη και τις εμπρόθεσμες ενστάσεις και γνωμοδότησε το Φεβρουάριο του 1999, και την απέστειλε στο ΥΠΕΚΑ, το οποίο έδωσε κατευθύνσεις προκειμένου να ξεκινήσει η Γ’ φάση της Π.Μ.

Ανταποκρινόμενοι οι μελετητές προσκόμισαν με αίτησή τους (1-10-99) το ρυμοτομικό σχέδιο σύμφωνα με τις παρατηρήσεις προκειμένου να προχωρήσουν στην τελική μορφή του σχεδίου και τη σύνταξη της Πράξης Εφαρμογής του.

Όμως με την υπ’αρ.83/2001 Απόφαση ΣτΕ ακυρώθηκε ο καθορισμός των γραμμών Αιγιαλού και Παραλίας του οικισμού, οι οποίες επανακαθορίστηκαν με απόφαση του γ.γ. Περιφ. Θεσσαλίας (ΦΕΚ 121/Δ’/05). Επίσης το 2003 με απόφαση υπουργού ΠΕΧΩΔΕ καθορίστηκαν οι οριογραμμές του ρέματος (ΦΕΚ 1248/Δ’/03), κλείνοντας άλλη μια εκκρεμότητα των απαραίτητων προϋποθέσεων για την εκπόνηση της μελέτης.

Αφού μεσολάβησε μεγάλο διάστημα λόγω των παραπάνω εξελίξεων, τον Οκτώβριο του 2011 υποβλήθηκε από τους μελετητές αναμορφωμένος φάκελος της πολεοδομικής μελέτης, σύμφωνα με τις προφορικές συνεννοήσεις, που είχε κάνει η Δ/νση Πολ/κου Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Ύστερα και από αυτό το υπουργείο διαβίβασε το φάκελο της πολεοδομικής μελέτης οικισμού Μαράθου στο Δήμο Βόλου, προκειμένου να τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία δημοσιοποίησης και ανάρτησης αυτής, η οποία θα γίνει εντός των ημερών στα γραφεία της Διεύθυνσης Πολεοδομίας του Δ. Βόλου (κτίριο Σπίρερ).

«Η χρονική περίοδος που διανύουμε είναι ιδιαίτερα κρίσιμη καθώς βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη ένας τεράστιος πολεοδομικός σχεδιασμός, για το σύνολο του Καλλικρατικού Δήμου Βόλου», δήλωσε σχετικά ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Πολεοδομίας κ. Νίκος Μόσχος, υπενθυμίζοντας ότι αναμένονται καταρχάς οι εξελίξεις για το Ρυθμιστικό Σχέδιο Βόλου, συνεχίζεται η επεξεργασία της μελέτης για την αναθεώρηση και επέκταση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου, έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Ν. Αγχιάλου και το ΣΧΟΟΑΠ της Μακρινίτσας, απεστάλησαν επιτέλους οι πολεοδομικές μελέτες της Κριθαριάς και του Μαράθου, ενώ ολοκληρώθηκε και η ανάρτηση της Πράξης Εφαρμογής Αγ. Παρασκευής.

«Οι αποφάσεις που θα πάρουμε τους επόμενους μήνες στο Δημοτικό Συμβούλιο είναι πολύ σημαντικές για ολόκληρη την περιοχή και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε ιδιαίτερο βάρος στις συμμετοχικές διαδικασίες. Στόχος μας είναι να συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότεροι φορείς, να ακούγονται όλες οι γνώμες και παρατηρήσεις, ώστε οι αποφάσεις που θα λάβουμε να είναι τεκμηριωμένες, αιτιολογημένες και να έχουν ληφθεί υπόψη όλοι οι παράγοντες», κατέληξε ο κ. Μόσχος.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το