Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old), Τοπικά

Έδωσε τέλος στη ζωή του ο Λ. Τζανής

Συγκλονισμένη είναι η κοινωνία της Μαγνησίας από την αυτοκτονία του Λεωνίδα Τζανή, πρώην υφυπουργού και βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ο Λεωνίδας Τζανής 57 ετών, έβαλε τέλος στη ζωή του χθες το απόγευμα βυθίζοντας σε βαθύ πένθος την οικογένειά του. Ο πρώην υφυπουργός κρεμάστηκε από καλώδιο στο γκαράζ του σπιτιού του, στη συνοικία Καραγάτς.

Τον αυτόχειρα βρήκε γύρω στις 7.30 το απόγευμα η σύζυγός του Μαρία. Μόλις τον αντίκρισε έβαλε τις φωνές και άρχισε να καλεί σε βοήθεια. Γείτονες ακούγοντας τις φωνές της έτρεξαν στο σπίτι να δουν τι συμβαίνει. Στη θέα συγκλονίστηκαν. Στο σπίτι του πρώην βουλευτή έσπευσε και γιατρός, καρδιολόγος, γειτόνισσα, η οποία διαπίστωσε ότι ήταν νεκρός.

Η είδηση της αυτοκτονίας του Λεωνίδα Τζανή μεταδόθηκε αμέσως. Μέσα σε λίγη ώρα κόσμος άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το σπίτι του. Συγγενείς, φίλοι του πρώην βουλευτή έσπευσαν στο σπίτι για να μάθουν τι είχε συμβεί. Κυρίως όμως για να διαπιστώσουν αν η τραγική είδηση του θανάτου του ήταν τελικά αλήθεια. Αστυνομικοί απέκλεισαν το σπίτι. Ο κόσμος, όσο περνούσε η ώρα, πλήθαινε. Πολλοί συγγενείς και φίλοι μπήκαν στο σπίτι για να δώσουν κουράγιο και να παρηγορήσουν τη γυναίκα του. Κανείς ωστόσο δεν μπορούσε να πιστέψει το τραγικό τέλος ενός ανθρώπου που επί πολλά χρόνια έπαιζε καθοριστικό ρόλο στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική ζωή τόσο της Μαγνησίας, όσο και της χώρας.

Φίλοι, που συνάντησαν και συνομίλησαν με το Λεωνίδα Τζανή τις τελευταίες ημέρες, ανέφεραν πως ήταν πολύ προβληματισμένος. Κάποιοι μάλιστα έλεγαν πως μετά τη δημοσιοποίηση της λίστας των 36 πολιτικών προσώπων, οι οποίοι φέρονται να ελέγχονται από το ΣΔΟΕ για «περίεργο» πλουτισμό, εμφανιζόταν ιδιαίτερα προβληματισμένος. Φέρεται δε να είχε πει πως «δεν αντέχει το διασυρμό…».

Άτομα του στενού φιλικού του περιβάλλοντος τον έβλεπαν πολύ στενοχωρημένο, ωστόσο κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα έβαζε τέλος στη ζωή του.

Όπως ανέφεραν γείτονες, ο Λεωνίδας Τζανής χθες το απόγευμα βρισκόταν στο σπίτι μόνος. Η σύζυγός του Μαρία απουσίαζε. Τις τελευταίες ημέρες έμενε αρκετές ώρες στο Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται ο πατέρας της. Χθες επέστρεψε στο σπίτι, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα. Φέρεται να τον αναζήτησε, αλλά δεν πήρε απόκριση. Κατεβαίνοντας στο γκαράζ της μεζονέτας τον αντίκρισε κρεμασμένο με ένα καλώδιο. Δίπλα βρέθηκε ένα μικρό καρεκλάκι. Υπέστη σοκ. Όπως ανέφεραν γείτονες που έσπευσαν ακούγοντας τις φωνές της, τον κατέβασαν από την αγχόνη και προσπάθησαν να τον συνεφέρουν. Ήταν όμως αργά….

Λίγο μετά τις 10 το βράδυ έφτασαν στο σπίτι του πρώην υφυπουργού οι ιατροδικαστές κ. Ρουμπίνη Λεονταρή και κ. Χρ. Κραβαρίτης. Παρέμειναν για 20 περίπου λεπτά. Εξερχόμενη από το σπίτι η ιατροδικαστής κ. Λεονταρή ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι από την αυτοψία που διενεργήθηκε δεν διαπιστώθηκαν ενδείξεις πάλης και όλα δείχνουν πως πρόκειται για απαγχονισμό. Χρονικά τοποθετεί το θάνατο γύρω στις 5.30 χθες το απόγευμα.

Μετά την αποχώρηση των ιατροδικαστών, η σορός μεταφέρθηκε στο αυτοκίνητο του γραφείου τελετών και αναχώρησε με προορισμό την ιατροδικαστική υπηρεσία Λάρισας για τη διενέργεια νεκροψίας.

Αστυνομικοί, στο μεταξύ, έλαβαν τις πρώτες καταθέσεις και πληροφορίες προκειμένου να σχηματίσουν μία πρώτη εικόνα των συνθηκών του θανάτου του.

Έξω από το σπίτι του πρώην βουλευτή συγκεντρώθηκαν πολιτικοί φίλοι του και συνεργάτες του. Όλοι έδειχναν να μην μπορούν να πιστέψουν αυτό που είχε συμβεί.

Το όνομα του Λεωνίδα Τζανή ήταν μεταξύ των 36 της λίστας των ελεγχόμενων πολιτικών από το ΣΔΟΕ. Η έρευνα ξεκίνησε στις 31 Μαΐου 2012 και βρίσκεται στο στάδιο ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών και ανάλυσης των «πόθεν έσχες».

Στην τελευταία του δημόσια δήλωση, πριν λίγες ημέρες, με αφορμή τη δημοσιοποίηση της λίστας, ο Λεωνίδας Τζανής είχε αναφέρει πως ήταν «ανοικτός σε κάθε έλεγχο».

Η είδηση της αυτοκτονίας του μεταδόθηκε χθες το βράδυ από όλα τα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα της χώρας. Όπως έγινε γνωστό, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Μαγνησία, ενημέρωσαν τηλεφωνικά και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ κ. Βενιζέλο.

Ο Λεωνίδας Τζανής για πολλά χρόνια είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην πολιτική ζωή της χώρας. Αποχωρώντας από την πολιτική, επέστρεψε στην ενεργό δικηγορία. Διατηρούσε γραφείο με τη σύζυγό του, επίσης δικηγόρο, Μαρία Παναγιωτοπούλου. Τα δύο παιδιά τους, ένα αγόρι και ένα κορίτσι, είναι τώρα φοιτητές στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Ήταν ιδιαίτερα δραστήριος και η παρουσία του στα δικαστήρια ήταν σχεδόν καθημερινή. Με τους συναδέλφους του συζητούσε συχνά την πολιτική κατάσταση και όσα συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Είχε καθαρή σκέψη και πολιτικό λόγο.

Η κηδεία του θα γίνει σήμερα στις 4 το απόγευμα από το Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου Βόλου.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το