Αθλητισμός

Έγγραφο της ΕΠΟ δείχνει …υπουργείο

Η αλληλογραφία που είχε η ΕΠΟ στις αρχές του μήνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούσε τον υποβιβασμό των ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλας και Ηρακλή δεν ξεκίνησε από την ΕΠΟ, όπως μη ορθώς διεδόθη στα ΜΜΕ, αλλά πρώτο το υπουργείο Ανάπτυξης απέστειλε με δική του πρωτοβουλία – με τα όσα μέχρι τώρα γνωρίζουμε – επιστολή στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία με θέμα υποβιβασμό ΠΑΕ.

Ρεπορτάζ: ΕΥΘΥΜΗΣ Δ. ΧΟΥΤΑΣ

Το υπουργείο ήταν εκείνο που ζητούσε στις 2 Απριλίου να πληροφορηθεί από την ΕΠΟ, σχετικά με τον υποβιβασμό των τριών παραπάνω ομάδων. Η Ομοσπονδία απάντησε δύο μέρες αργότερα με έγγραφο στις 4/4, γνωστοποιώντας στο υπουργείο ότι οι ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου, Καβάλα και Ηρακλής υποβιβάστηκαν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, μέσω της απαγόρευσης να μετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα με απόφαση της ΕΕΑ και όχι των οργάνων αδειοδότησης της ΕΠΟ ή των πειθαρχικών οργάνων της Ομοσπονδίας.

Συγκεκριμένα το έγγραφο της ΕΠΟ προς το Υπουργείο Ανάπτυξης, το οποίο υπογράφει ο εκτελεστικός γραμματέας της Ομοσπονδίας,  Παυσανίας Παπανικολάου,  αναφέρει τα εξής:

«Κύριοι,

Σε απάντηση της από 02.04.2012 (αρ. πρωτοκ. ΕΠΟ 11423/03.04.2012) επιστολής σχετικώς με υποβιβασμό ΠΑΕ, σας γνωρίζουμε τα παρακάτω:

1. Οι ΠΑΕ Ηρακλής, Καβάλα και Ολυμπιακός Βόλου υποβιβάστηκαν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, μέσω απαγόρευσης να μετέχουν στα επαγγελματικά πρωταθλήματα, με αποφάσεις της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και όχι με αποφάσεις των οργάνων αδειοδότησης ή των πειθαρχικών οργάνων της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

2. Από τις τρεις ως άνω ΠΑΕ η ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου δεν μετέχει σε κανένα πρωτάθλημα (εθνικής ή τοπικής κατηγορίας). Η ΠΑΕ Καβάλα έχει αντικατασταθεί από το ερασιτεχνικό σωματείο Α.Ο. Καβάλα, που μετέχει στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας. Η ΠΑΕ Ηρακλής είχε αντικατασταθεί από το ερασιτεχνικό σωματείο «Ηρακλής» που πήρε για κάποιο διάστημα μέρος στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής κατηγορίας και στη συνέχεια, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μελών του, διέλυσε το ποδοσφαιρικό τμήμα του και παραχώρησε την επωνυμία του στην ΤΑΠ Πόντιοι Κατερίνης (Γ’ Εθνική κατηγορία).

3. Τις προκηρύξεις πρωταθλημάτων της Super League και της Β’ και Γ’ Εθνικής θα πρέπει να αναζητήσετε στις δύο επαγγελματικές ενώσεις (Super League και Ένωση Β’-Γ’ Εθνικής κατηγορίας). Η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σας διαβιβάζει την προκήρυξη του πρωταθλήματος της Δ’ Εθνικής».

Από το παραπάνω έγγραφο της ΕΠΟ συμπεραίνουμε τα εξής: Πρώτον, το όλο ζήτημα ανέκυψε όχι με πρωτοβουλία της ΕΠΟ, αλλά με πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δηλαδή με κυβερνητική εντολή. Η ΕΠΟ απάντησε, διατυπώνοντας τα γεγονότα.

Δεύτερον, το σημαντικό είναι ότι ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου έλαβε χώρα από την ΕΕΑ, δηλαδή από ένα κυβερνητικό όργανο και όχι σύμφωνα με το σύστημα αδειοδότησης που προβλέπεται από την ΕΠΟ, ούτε με απόφαση των δικαιοδοτικών οργάνων της Ομοσπονδίας. Το τελευταίο δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, τη θέση της ΕΠΟ, ότι ο υποβιβασμός του Ολυμπιακού Βόλου αποφασίστηκε με πολιτική απόφαση.

Το έγγραφο της ΕΠΟ επιβεβαιώνει στην ουσία τις προσπάθειες συνεννόησης της διοίκησης της ΠΑΕ Ολυμπιακός Βόλου με την ΕΠΟ.

Ως γνωστόν η ΠΑΕ έχει καταθέσει από τις 23 Απριλίου φάκελο στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού και ζητεί την εξέτασή του και τη χορήγηση πιστοποιητικού. Από τη στιγμή που είναι εφικτό η Επιτροπή να συνεδριάσει μέσα στην εβδομάδα, εναπόκειται πλέον στους υποψήφιους βουλευτές Μαγνησίας να πιέσουν, ώστε να πραγματοποιηθεί εμβόλιμη συνεδρίαση της ΕΕΑ.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει, θα είναι μια ακόμη αποτυχία των πολιτικών της Μαγνησίας να προασπίσουν τα συμφέροντα της πόλης.

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της ΝΔ και υποψήφιος βουλευτής στο νομό Μαγνησίας, κ. Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στη Μαγνησία, αναφέρθηκε λακωνικά στο θέμα του Ολυμπιακού Βόλου τονίζοντας πως «όλες οι πολιτικές αποφάσεις επανελέγχονται». Ωστόσο, επί της ουσίας δεν δεσμεύτηκε πως η ΝΔ θα αποκαταστήσει τον Ολυμπιακό Βόλου, εάν γίνει κυβέρνηση. Μίλησε γενικά και αόριστα, τη στιγμή που θα μπορούσε με στο θεσμικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ασκήσει έλεγχο και κριτική για τα πως πάρθηκαν οι αποφάσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού, την ΓΓΑ και την ΕΕΑ, εις βάρος του Ολυμπιακού Βόλου. Η δήλωση Σαμαρά ήταν συνέχεια της γραμμής που ακολουθεί ο Γιάννης Ιωαννίδης και των πρόσφατων δηλώσεων του τελευταίου για τον Ολυμπιακό Βόλου.

Το συλλαλητήριο

της Παρασκευής

ετοιμάζουν

οι Οργανωμένοι

Συνάντηση για σήμερα το βράδυ έχουν προγραμματίσει όλοι οι Οργανωμένοι σύνδεσμοι του Ολυμπιακού Βόλου, προκειμένου να οργανώνουν το μεγάλο συλλαλητήριο της ερχόμενης Παρασκευής. Με κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τονίζουν τα εξής:

«Σήμερα Δευτέρα και ώρα 8:00 μ.μ. καλούνται οι εκπρόσωπο όλων των οργανωμένων Συνδέσμων σε συνάντηση στα γραφεία του Ερασιτέχνη και των τριών συστεγαζόμενων συνδέσμων φιλάθλων στη Δημητριάδος-Εργ. Κέντρου με θέματα:
1. Οργάνωση της μεγάλης συγκέντρωσης διαμαρτυρίας την Παρασκευή 4/5 με την ακριβή ώρα να ορίζεται και να ανακοινώνεται.
2. Περιφρούρηση της πορείας, επειδή είμαστε σε προεκλογική περίοδο και ελλοχεύουνε κίνδυνοι. Όλα να κυλήσουνε ομαλά και ειρηνικά αφού ο σκοπός μας είναι μόνο να διαμαρτυρηθούμε και να στείλουμε μηνύματα.
Όλοι οι οργανωμένοι να διαθέσουν άτομα στο σκοπό της περιφρούρησης και της επιτυχίας της πορείας.
Όλοι μας δεσμευόμαστε ότι θα πραγματοποιηθεί η μεγαλύτερη και ειρηνικότερη συγκέντρωση και πορεία που θα έχει γίνει στο Βόλο τα τελευταία 40 χρόνια.
Αν στην προηγούμενη συγκέντρωσή μας σε μια παγωμένη μέρα κατεβάσαμε 5.000 κόσμο τώρα πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι.
Το σύνθημά μας θα είναι: «Δώστε μας πίσω τα όνειρά μας»
Ο Ολυμπιακός μας θα δικαιωθεί έτσι κι αλλιώς. Η Super League μας περιμένει. Εκεί ήμασταν κι εκεί θα παίξουμε και χωρίς το -10, αφού η ποινή που εκτίσαμε φέτος ήτανε πολλαπλάσια».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το