Photo Gallery, Πρώτο Θέμα (old)

Άλλοι 100.000 υπάλληλοι σε εφεδρεία

 

Μειωμένους μισθούς θα έχουν το Νοέμβριο όλοι σχεδόν οι δημόσιοι υπάλληλοι

 

Νέο «ψαλίδισμα» στους μισθούς εντός του Νοεμβρίου

 

ΑΘΗΝΑ, 31. Νομοσχέδιο για τη ριζική αναμόρφωση του κράτους καταρτίζει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, βάσει των συστάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ, το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος του έτους. Το σχέδιο προβλέπει επιτελικά υπουργεία, αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, ανάθεση έργου σε ιδιωτικές εταιρίες, αυστηρό έλεγχο δαπανών και μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων. Σε αυτό το πλαίσιο, αναμένεται ότι χιλιάδες υπάλληλοι -κυρίως χαμηλών προσόντων- θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

Σύμφωνα με «Το Βήμα», η κυβέρνηση μετά τις αφόρητες πιέσεις που δέχεται από την τρόικα για την απομάκρυνση περίπου 100.000 υπαλλήλων τα δύο προσεχή χρόνια -εκτός από τους 30.000 της εφεδρείας- αποφάσισε να προχωρήσει με ταχύτατους ρυθμούς στην αναμόρφωση του Δημοσίου.
Έτσι, θα επανεξεταστεί η αποστολή όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων από «μηδενική βάση». Στο εν λόγω νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται ρητή διάταξη με την οποία θα καθίσταται σαφές ότι τα υπουργεία θα διατηρήσουν µόνο «επιτελικές αρμοδιότητες που έχουν σχέση με την άσκηση της δημόσιας πολιτικής».
Αυτό σημαίνει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί θα αποφασίσουν με βάση αυτή την αρχή ποιες αρμοδιότητες θα κρατήσουν τα υπουργεία και ποιες θα εκχωρηθούν.
Η εκχώρηση των εκτελεστικών κυρίως αρμοδιοτήτων θα γίνει:

– Προς τους φορείς της Αυτοδιοίκησης (δήμους και αποκεντρωμένες περιφέρειες), στους οποίους θα περάσουν τομείς που έχουν σχέση κυρίως με το περιβάλλον, την περιφερειακή ανάπτυξη, τη χωροταξία,

– προς τα ΚΕΠ, τα οποία θα αναλάβουν εξ ολοκλήρου τις συναλλαγές των πολιτών και των επιχειρήσεων με τις δημόσιες υπηρεσίες και γι’ αυτό θα μετατραπούν σε «υπηρεσίες μιας στάσης», έτσι ώστε να «συνεργάζονται» ηλεκτρονικά με όλους τους φορείς του Δημοσίου,

– προς τους ιδιώτες, όπως είναι για παράδειγμα η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων στις μεγάλες πόλεις, ή η καθαριότητα των κτιρίων, διάφορα τεχνικά έργα, αρχειοθετήσεις, κωδικοποιήσεις της νομοθεσίας, έκδοση αδειών κλπ.

Παράλληλα, η διαδικασία αυτή θα έχει στόχο τον αυστηρό έλεγχο των δαπανών των υπουργείων. Οι δαπάνες τους θα βασίζονται σε εκ των προτέρων κοστολογημένες αρμοδιότητες και δραστηριότητες που θα πραγματοποιούνται από τις διευθύνσεις οικονομικού, οι οποίες θα αναμορφωθούν έτσι ώστε να συνδέονται «on-line» µε τις ανάλογες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο και θα είναι αρμόδιο για την πιστή τήρηση του προϋπολογισμού του κράτους.
Επιπλέον, σε κάθε φορέα -και κυρίως στις υπηρεσίες που έχουν σχέση με τα δημόσια έσοδα- θα τεθούν συγκεκριμένοι στόχοι, από την επίτευξη ή μη των οποίων θα εξαρτάται η χρηματοδότησή τους, αλλά και το ύψος των αποδοχών των υπαλλήλων.
Οι οργανισμοί των υπουργείων θα επαναδιαμορφωθούν μετά και την κατάργηση -σε πρώτη φάση- του 30% των περίπου 30.000 υπηρεσιακών μονάδων, εκ των οποίων πολλές λειτουργούν σήμερα χωρίς καν υπαλλήλους. Οι θέσεις εργασίας που θα αφορούν τους νέους οργανισμούς θα περιγράφονται λεπτομερώς, γεγονός που θα οδηγήσει και σε αλλαγή της διαδικασίας των προσλήψεων.

Η διαδικασία της αναμόρφωσης του κράτους, σύμφωνα µε τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, είναι αναπόφευκτο ότι θα οδηγήσει σε μαζικές μετακινήσεις υπαλλήλων από τη μία υπηρεσία στην άλλη, χωρίς να είναι απαραίτητο οι υπηρεσίες αυτές να βρίσκονται στο ίδιο υπουργείο ή οργανισμό.
Ταυτοχρόνως, οι υπάλληλοι -κυρίως χαμηλών προσόντων- που δεν θα είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των νέων οργανισμών θα τεθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας.

 

Νέο «ψαλίδι» στους μισθούς

 

Ιδιαίτερα ψαλιδισμένους θα δουν τους μισθούς τους στα μέσα ή στα τέλη Νοεμβρίου με την καταβολή της μισθοδοσίας τους όσοι υπάλληλοι έχουν με το νέο μισθολόγιο μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους άνω του 25%. Έτσι διοικητικός υπάλληλος με μηνιαίες αποδοχές σήμερα 1450 ευρώ μικτά, με το νέο μισθολόγιο οι αποδοχές του θα φθάσουν τα 970 ευρώ, δηλαδή μείωση 35% ή απώλειες 480 ευρώ. Σε πρώτη φάση, καθώς για φέτος οι απώλειες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 25% θα έχει μείωση 362 ευρώ το μήνα, ενώ το 2012 και 2013 οι απώλειες θα είναι 60 ευρώ κάθε χρόνο. Από την άλλη, μερικές δεκάδες χιλιάδες χαμηλόμισθων σήμερα υπαλλήλων, θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους τις οποίες θα λάβουν άμεσα μόνον εφόσον δεν υπερβαίνουν τα 50 ευρώ το μήνα. Αν το ποσό της αύξησης φθάνει μέχρι 100 ευρώ, θα χορηγηθεί ισόποσα σε 2 χρόνια, ενώ αν υπερβαίνει τα 100 ισόποσα σε 3 χρόνια. Σήμερα το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα αποστείλει στις διευθύνσεις προσωπικού όλων των υπουργείων την εφαρμοστική εγκύκλιο του νόμου για την επανακατάταξη του προσωπικού στο νέο βαθμολόγιο και μισθολόγιο, γεγονός που θα οδηγήσει χιλιάδες υπαλλήλους σε χαμηλότερη βαθμολογική κλίμακα από ό,τι σήμερα, άρα και μηνιαίες απολαβές. Η επανακατάταξη θα γίνει με βάση τα χρόνια τα οποία έχει αναγνωρίσει κάθε υπάλληλος μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου ως προϋπηρεσία είτε στο δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα αλλά και με βάση τα τυπικά προσόντα. Με το νέο βαθμολόγιο οι προαγωγές των υπαλλήλων θα γίνονται πλέον μετά από αξιολόγηση και μόνον ένα ποσοστό 30% από τις κατηγορίες τεχνολογικής και πανεπιστημιακής εκπαίδευσης θα προάγεται στον πρώτο και ανώτερο βαθμό.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το