Photo Gallery, Τοπικά

«Προμελετημένο» φαίνεται το περιβαλλοντικό έγκλημα στον «υδροβιότοπο»

Το αντλιοστάσιο της Κάρλας, μέσα στο κανάλι, διοχετεύει τα απόβλητα στη λίμνη


Η Κάρλα έγινε «χαβούζα» της Λάρισας

Παράγουμε «πεντακάθαρα» απόβλητα, καθησυχάζει τον Βόλο ο δήμαρχος της γείτονος

Το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στην Κάρλα και στον Παγασητικό με την διοχέτευση 40.000 κυβικών λύματος ημερησίως από τον βιολογικό καθαρισμό της Λάρισας στη λίμνη, φαίνεται πως ήταν «προμελετημένο».

Ο δήμαρχος της Λάρισας κ. Τζανακούλης αλλά και ο επιβλέπων του έργου ανασύστασης της Κάρλας, μηχανικός κ. Δανιήλ επιβεβαίωσαν χθες ότι ήταν γνωστό το γεγονός ότι η λίμνη θα είναι ο αποδέκτης του βιολογικού καθαρισμού της γείτονος.

«Το νερό του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας είναι τόσο καθαρό που μπορεί να το πιει κανείς» δήλωσε ο δήμαρχος κ. Τζανακούλης και ο κ. Δανιήλ που επιβεβαίωσε ότι τα λύματα εισέρχονται στην λίμνη αναρωτήθηκε: «Τι να το κάνω το νερό, να το πιω…Εγώ επιβλέπω τα έργα και εκτελώ συμβάσεις που υπογράφηκαν μετά από δημοπράτηση, μέχρι εκεί».

Γνώστης φέρεται να ήταν και ο πρώην νομάρχης κ. Παπατόλιας.

Χθες κινητοποιήθηκε η Υπουργός Περιβάλλοντος κ. Τίνα Μπιρμπίλη μετά από ενημέρωση του προέδρου της αρμόδιας επιτροπής κ. Κ. Καρτάλη και ο δήμαρχος Βόλου κ. Σκοτινιώτης καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία.

Επιθεωρητές περιβάλλοντος καλούνται από τον δήμαρχο και τον βουλευτή να διενεργήσουν ελέγχους, ενώ ο κ. Καρτάλης σε γραπτή του δήλωση αφήνει αιχμές για την ηγεσία της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, η οποία με πόρισμα που εξέδωσε μετά από μαζικούς θανάτους ψαριών στη λίμνη απέδωσε το φαινόμενο σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας του νερού.

Στην ουσία φωτογραφίζει την πρώην ηγεσία της νομαρχίας ως υπεύθυνη για παραπλάνηση.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΑΣΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας εκβάλλει σε τεχνητό κανάλι μήκους 100 μέτρων, που βρίσκεται δίπλα από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού.

Το τεχνητό κανάλι του βιολογικού καταλήγει στον Πηνειό και σε ελάχιστη απόσταση, στη δεξιά πλευρά, βρίσκεται το κανάλι της Κάρλας, όπου διοχετεύονται τα απόβλητα.

Τα λύματα «συναντώνται» με τα νερά του ποταμού, του οποίου η φυσιολογική ροή τα οδηγεί στο κανάλι που διοχετεύει νερό στην Κάρλα, μετά από 30 μέτρα.

Από την εικόνα που επικρατεί είναι φανερό ότι η περιβαλλοντική ανασύσταση της λίμνης και ο… εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα γίνονται και με τα απόβλητα της μεγαλύτερης πόλης της Θεσσαλίας.

Ακολουθώντας το κανάλι που διοχετεύει νερό στη λίμνη από τον Πηνειό και το βιολογικό, εντοπίσαμε σε μικρή απόσταση και το αντλιοστάσιο της Κάρλας, ενώ διαπιστώσαμε ότι σε αυτό το κανάλι εκβάλλουν και άλλοι αγωγοί βιοτεχνιών που είναι «καλυμμένοι» με χώμα και χαλίκια.

Γνώριζαν

Η «ανασύσταση» της λίμνης Κάρλας γίνεται με μολυσματικά στοιχεία από τα νερά του… βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας και όπως αποκαλύπτεται το έγκλημα ήταν «προμελετημένο».

Ο επιβλέπων του έργου κατασκευής ανασύστασης της λίμνης Κάρλας κ. Γ. Δανιήλ έδειξε να γνωρίζει πολύ καλά ότι το κανάλι της λίμνης, «συνορεύει» με την έξοδο του βιολογικού καθαρισμού της Λάρισας και μοιραία δέχεται όλο το φορτίο.

«Το κανάλι είναι κατασκευασμένο από το 1960 και πριν αρχίσουμε να γεμίζουμε την λίμνη οι γεωργοί ποτίζανε τα χωράφια τους με το νερό του»,είπε.

Όταν ρωτήθηκε γιατί αποφασίστηκε να διοχετεύονται στο κανάλι τα λύματα του βιολογικού της Λάρισας και γιατί λήφθηκε απόφαση κατασκευής αντλιοστασίου σε ένα σημείο όπου γίνονται δεκτά μολυσματικά στοιχεία απάντησε: «Εγώ εκτελώ συμβάσεις μετά από δημοπράτηση και δεν συντάσσω αλλά εφαρμόζω τις μελέτες που μου δίνουνε. Επί 40 χρόνια το νερό πήγαινε στον Παγασητικό. Τι να το κάνω, να το πιω;», διερωτήθηκε και τόνισε ότι η μόνη του ευθύνη είναι η κατασκευή του έργου της λίμνης και όχι η διαχείριση των υδάτων.

Όπως καθαρά εξήγησε το κανάλι που χρησιμοποιείται για την παροχέτευση των αποβλήτων έχει κατασκευαστεί νωρίτερα από τον βιολογικό της Λάρισας και τα έργα ανασύστασης της λίμνης. Εύκολα συμπεραίνει κανείς ότι η θέση του καναλιού «βόλεψε» και την Λάρισα και τους μελετητές του έργου ανασύστασης της Κάρλας.

Το κανάλι που σήμερα λαμβάνει όλα τα λύματα είναι το ίδιο που γινόταν «εισαγωγή» αχυροκιταρίνης στο παρελθόν, από τη Λάρισα στον Παγασητικό.

Ο κ. Τζανακούλης αρνείται ότι ο βιολογικός του μολύνει και δηλώνει ότι όλα γράφονται από τη «Θ» για δημιουργία εντυπώσεων, παρότι δεν επιτρέπεται λιμναίο περιβάλλον να είναι αποδέκτης βιολογικού καθαρισμού και μάλιστα δευτεροβάθμιου.

Το λύμα που παράγει ο βιολογικός καθαρισμός της Λάρισας έχει καφέ σκούρο χρώμα, το οποίο ο δήμαρχος χαρακτηρίζει καθαρό νερό.

Ο βιολογικός της Λάρισας είναι δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και χαρακτηρίζεται από τον κ. Τζανακούλη ως ο καλύτερος της χώρας. Δήλωσε επίσης ότι τόσο ο κ.Καρτάλης όσο και ο κ. Σκοτινιώτης «μάζεψαν» τις δηλώσεις τους όταν προχθές παρουσίασε σε τηλεοπτική του συνέντευξη στοιχεία που δείχνουν ότι το λύμα δεν έχει περίσσευμα αζώτου. Ωστόσο οι μετρήσεις του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας αποδεικνύουν ότι η λίμνη βρίσκεται ένα βήμα πριν τη «νέκρωση».

«Ο βιολογικός μας βγάζει νερό ίδιο με αυτό που πίνουμε από τη βρύση μας. Ώσπου να φτάσει στην Κάρλα έχει εξαφανιστεί κάθε στοιχείο . Το νερό είναι πεντακάθαρο», δήλωσε ο δήμαρχος.

Ο κ. Τζανακούλης όταν ρωτήθηκε πόσοι γνώριζαν ότι ο βιολογικός της Λάρισας συνδέεται με το κανάλι της Κάρλας η οποία τελικά εξελίχθηκε σε «βόθρο» απάντησε: «Αυτό ήταν γνωστό σε όλους».

Ο πρώην νομάρχης Μαγνησίας κ. Απ. Παπατόλιας άφησε χθες να εννοηθεί ότι ήταν γνώστης καθώς δήλωσε ότι έχει επισημάνει στο περιφερειακό συμβούλιο Θεσσαλίας την ανάγκη να ελεγχθεί το θέμα και συγκεκριμένα να ελεγχθεί το κατά πόσο η εκροή του βιολογικού της Λάρισας επιβαρύνει το σύστημα της Κάρλας.

Τα στοιχεία

Οι συγκεντρώσεις αμωνιακού αζώτου που εντοπίζονται στις μετρήσεις των νερών της Κάρλας, οφείλονται και στα λύματα των εγκαταστάσεων της Λάρισας. Συνολικά διοχετεύονται στην Κάρλα 40.000 κυβικά λύματος σε καθημερινή βάση, τα οποία οδηγούνται και στον Παγασητικό.

Η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα από τα λύματα μπορεί να οδηγήσει σε «παύση» λειτουργίας των γεωτρήσεων των παρακάρλιων περιοχών που υδροδοτούνται από αυτές.

Οι συνθήκες ευτροφισμού που επικρατούν στη λίμνη και έχουν καταγραφεί από το Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας, έχουν πλέον την εξήγησή τους. Η επιστημονική παρακολούθηση των νερών της λίμνης το 2010 είχε καταδείξει «συγκεντρώσεις θρεπτικών στοιχείων – αζώτου και φωσφόρου – που εμφάνιζαν τιμές που υποδήλωναν συνθήκες ευτροφισμού». Επίσης οι «συγκεντρώσεις αμμωνιακού αζώτου εμφάνιζαν σημειακά υψηλές τιμές» και επισημάνθηκε ότι το γεγονός συνιστά κίνδυνο τοξικότητας για την υδρόβια ζωή».

Η προκαταρκτική διερεύνηση της ποικιλότητας μικροφυκών, πρωτοζωών και κυανοβακτηρίων έδειξε ότι στη λίμνη επικρατούν είδη, τα οποία είναι χαρακτηριστικά υπερ-εύτροφων συστημάτων, καθώς και είδη που παράγουν τοξίνες και παρασιτικά είδη. Ο Φορέας στην έκθεσή του είχε επισημάνει πως το τελευταίο εύρημα συνιστά ιδιαίτερα σημαντικό δυνητικό κίνδυνο για το ίδιο το οικοσύστημα, αλλά και για τις χρήσεις που ασκούνται.

Το κανάλι στο οποίο διοχετεύονται τα λύματα του Βιολογικού Λάρισας, διαθέτει και αντλιοστάσιο και έχει αρχικώς κατεύθυνση το Μορφοχώρι, όπου η δυσοσμία στην περιοχή από τα απόβλητα είναι αφόρητη. Στη συνέχεια κατευθύνεται στην Κάρλα….

Ακόμη και αν τα απόβλητα του βιολογικού είχαν «καθαρή» εκροή, τα όρια της αμμωνίας που διοχετεύεται καθημερινά στην Κάρλα ξεπερνούν κάθε πρόβλεψη.

Η αμμωνία αποτελεί σημαντικό δείκτη ρύπανσης από κοπρανώδεις ουσίες. Οι κοπρανώδεις ουσίες περιέχουν ακαθαρσίες και επικίνδυνους μικροοργανισμούς. Επίσης, η αμμωνία συμβάλλει στο σχηματισμό νιτρωδών.

«Νομίζουν ότι η Κάρλα είναι βόθρος»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος κ. Κ. Καρτάλης δηλώνει ότι η λίμνη γεννιέται άρρωστη.

«“Έχω από καιρό υποστηρίξει ότι η λίμνη Κάρλα «γεννιέται άρρωστη» και έχω ζητήσει από το Υπουργείο Περιβάλλοντος να ελέγξει τις σημειακές και διάχυτες πηγές ρύπανσης τόσο στη λίμνη Κάρλα όσο και στον Πηνειό και να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για να διορθωθούν τα προβλήματα που παρουσιάζονται. Δυστυχώς υπάρχει μία επανάπαυση – και για τον Πηνειό και για την Κάρλα – που κοστίζει περιβαλλοντικά, ενώ ορισμένοι νομίζουν ότι βρήκαμε ένα ακόμη αποδέκτη για τον κάνουμε βόθρο ή για να τον εξαντλήσουμε με νέες γεωτρήσεις. Χαρακτηριστικά είναι τα συνεχιζόμενα περιστατικά ρύπανσης που καταγράφονται στον Πηνειό (ο οποίος αποτελεί τροφοδότη της λίμνης) και στην Κάρλα και η αδυναμία της Πολιτείας να εφαρμόσει τους νόμους στις επιχειρήσεις εκείνες που διαπιστωμένα ρυπαίνουν. Το Δεκέμβριο του 2010 ο θάνατος ψαριών στην Κάρλα αποδόθηκε, σύμφωνα και με το πόρισμα της Νομαρχίας Μαγνησίας, σε απότομη πτώση της θερμοκρασίας του νερού, αίτιο που δεν αποκλείεται μεν να είχε τη συμβολή του, όμως δεν μπορεί να ήταν το μόνο όταν είχε ήδη γίνει γνωστό (με αναφορές του Φορέα Διαχείρισης της Κάρλας) ότι στη λίμνη εμφανίζονται φαινόμενα ευτροφισμού και αυξημένη τοξικότητα η οποία μπορεί μάλιστα να οδηγήσει τη λίμνη σε νέκρωση. Κατά τη γνώμη μου το πόρισμα έκανε ένα σημαντικό λάθος: εξέταζε το πρόβλημα ως στιγμιαίο, τη στιγμή που ήταν σαφές ότι είχε (το πρόβλημα) χαρακτηριστικά που το καθιστούσαν διαρκείας. Δυστυχώς το ίδιο αυτό πόρισμα ανέβαλε την περιβαλλοντική επιθεώρηση του Υπουργείου Περιβάλλοντος καθώς θεωρήθηκε ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας… Ενημέρωσα για το γεγονός ήδη την Υπουργό Περιβάλλοντος και της ζήτησα η περιβαλλοντική επιθεώρηση να γίνει άμεσα και να ελέγξει κάθε πιθανή πηγή ρύπανσης, μεταξύ των οποίων και αυτή του βιολογικού καθαρισμού Λάρισας, αλλά και να διακριβώσει τις παροχετεύσεις των λυμάτων στην Κάρλα. Οφείλω να ξεκαθαρίσω ότι είναι σύνηθες τα επεξεργασμένα λύματα να διοχετεύονται σε υδατικούς αποδέκτες που είναι θαλάσσιοι ή ποτάμιοι, όχι όμως λιμναίοι», δηλώνει.

Την Τρίτη συνεδριάζει η Επιτροπή Υδατικών Πόρων της Βουλής με την παρουσία και της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης. Το θέμα θα τεθεί προς συζήτηση.

Καταθέτει μήνυση

Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα της «Θεσσαλίας» σύμφωνα με το οποίο λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού Λάρισας διοχετεύονται στη λίμνη Κάρλα και στον Παγασητικό, ο Δήμαρχος Βόλου κ. Πάνος Σκοτινιώτης έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η καταγγελία είναι εξαιρετικά σοβαρή και πρέπει να διερευνηθεί με την απαιτούμενη σοβαρότητα. Τη Δευτέρα κιόλας θα απευθυνθούμε στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, προκειμένου να διερευνηθούν από εξειδικευμένα στελέχη όλες οι παράμετροι, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες εκεί όπου πρέπει και να υπάρξει άμεση και δραστική αντιμετώπιση. Θα καταθέσουμε, επίσης, μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, προκειμένου να διερευνηθεί αν προκύπτουν και ποινικές ευθύνες. Με τον Παγασητικό και το περιβάλλον δεν μπορεί να παίζει κανένας. Δίνουμε ένα σκληρό αγώνα, από την πρώτη μέρα της ανάληψης των καθηκόντων μας, για να εξασφαλίσουμε ένα ποσό χωρίς ιστορικό προηγούμενο, περίπου 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να θωρακίσουμε τον Παγασητικό από τα αστικά απόβλητα όλου του θαλασσίου μετώπου του νέου Δήμου. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν και σε καμία σκοπιμότητα να ακυρώσει αυτή την προοπτική».

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο

2 Comments

  1. Μιας και είναι τόσο καθαρό το νερό ώστε να το πιεις όπως λέει ο έτερος περήφανος μετά τον Περιφερειάρχη δήμαρχος της Λάρισας, του προτείνω να το χρησιμοποιεί στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης του ή τέλος πάντων να συστήσει μια δημοτική εταιρεία εμφιάλωσης εκεί στο Μορφοχώρι να το εκμεταλλευθεί μιας και πλησιάζει και το καλοκαίρι και τότε σίγουρα θα του χρειασθεί.Μέχρι εδώ όμως οι κουτοπονηριές του Λαρισαίου ή επανορθώνει και προχωρεί άμεσα στον καθαρισμό και ζητάει μια συγνώμη ή ομαδικές μηνύσεις εναντίον του και καταγγελία στην Ευρωπαϊκή ¨ Ένωση.Αλήθεια στη Λάρισα υπάρχουν οικολογικές οργανώσεις ;;;;και αν ναι γιατί δεν διαμαρτύρονται τους βολεύει που ρυπαίνουν τον Παγασητικό ;;;ή εντάσσονται και αυτοί στην γενικότερη κουλτούρα που διακατέχει αυτή την πόλη;;Μακριά από εμάς και ας είναι και στον γείτονα….

    Αίσχος και ντροπή

Μοιραστείτε το