Photo Gallery, Τοπικά

Και νησιά έχει το Δημόσιο στη Μαγνησία

Τεράστια η αναξιοποίητη ακίνητη περιουσία, αλλά μόλις το 10% αυτής είναι ελεύθερο

Την ίδια ώρα το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως περίπου 1,5 εκατομ. ευρώ σε ενοίκια για στέγαση των υπηρεσιών του…

Ακόμη και νησίδες περιλαμβάνει η ακίνητη περιουσία του ελληνικού Δημοσίου στο νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο τα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας δεν συμφωνούν με τα στοιχεία που έχει στην κατοχή του το Υπουργείο αναφορικά με τα δημόσια κτήματα, καταπατημένα και μη στο Νομό, γι’ αυτό και η τοπική υπηρεσία έχει ξεκινήσει γενική καταγραφή και εκκαθάριση του μητρώου ακινήτων. Παράλληλα η υπηρεσία προχωρεί σε αυτοψίες σε δημόσια κτήματα, προκειμένου να διαπιστώσει την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και αν οι χρήστες τους τηρούν τους όρους εκχώρησης.

Από τις συγκρίσεις πάντως που γίνονται, μόλις το 10% των δημοσίων κτημάτων στο Νομό είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση, καθώς τα υπόλοιπα είτε είναι καταπατημένα, είτε ανταλλάξιμα.

Την ίδια ώρα και ενώ η ακίνητη περιουσία παραμένει αναξιοποίητη, το Δημόσιο καταβάλλει κάθε χρόνο περισσότερα από 1,5 εκατομμύριο ευρώ για ενοίκια στέγασης υπηρεσιών του στη Μαγνησία (συμπεριλαμβανομένων και των υπηρεσιών της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης).

Δύο νησίδες περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το περιουσιολόγιο ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου στο νομό Μαγνησίας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας. Ειδικότερα στο Δημόσιο ανήκουν η νησίδα Γιούρα (με στοιχεία ΒΚ1), που βρίσκεται στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Βορείων Σποράδων και στην περιοχή του θαλασσίου πάρκου Αλοννήσου, καθώς και η νησίδα Αργυρόνησος, στην θαλάσσια περιοχή Αγ. Δημητρίου του νέου καλλικρατικού Δήμου Αλμυρού (περιοχή Αχιλλείου).

Τα Γιούρα ή Γεροντία είναι νησί των Βορείων Σποράδων και βρίσκονται βόρεια της Αλοννήσου. Έχουν έκταση 11 τ.χλμ.. Το νησί είναι ακατοίκητο σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Αποτελεί ένα από τα καταφύγια της μεσογειακής φώκιας. Το νησί είναι εξαιρετικά απόκρημνο με το υψηλότερο σημείο του να βρίσκεται στα 570 μ. Επίσης στο νησί βρίσκεται ένα αξιόλογο σπήλαιο, στο οποίο τα Γιούρα οφείλουν την φήμη τους. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση, διάφορα φρύγανα, όπως κοντορίγανη και θυμάρι και σε αρκετά σημεία υπάρχουν ψηλότεροι θάμνοι και δέντρα κυρίως πουρνάρια, σφενδάμια και δρυς.

Το νησί είναι ελεγχόμενη κυνηγετική περιοχή και επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνο το κυνήγι αγριοκάτσικων, που διαβιούν σε αυτό.  Το κυνήγι τους επιτρέπεται μόνο στα 2/3 του νησιού, καθώς το υπόλοιπο τμήμα είναι περιφραγμένο από τη Δασική Υπηρεσία.

Οι δύο αυτές νησίδες μπορούν να αξιοποιηθούν από το ελληνικό Δημόσιο, εφόσον υπάρξει φυσικά επενδυτικό ενδιαφέρον, μαζί με την υπόλοιπη ακίνητη περιουσία του Δημοσίου στο νομό Μαγνησίας, που είναι μεγάλη.

Ωστόσο υπάρχει και ο αντίλογος, που αναφέρεται στις δυσκολίες αξιοποίησης μιας νησίδας όπως π.χ. η Αργυρόνησος, που είναι προστατευόμενη, υπάρχει δασική έκταση και πρέπει ο επενδυτής, να τηρήσει δεκάδες όρους και προϋποθέσεις.

Το περιουσιολόγιο του ελληνικού Δημοσίου περιλαμβάνει εκατοντάδες κτήματα, ανταλλάξιμα ακίνητα, ακίνητα εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου, Ν. Ιωνίας, η αξία των οποίων δεν έχει υπολογιστεί, σύμφωνα ωστόσο με μετριοπαθείς υπολογισμούς, ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Ελεύθερα μόνον το 10%…

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κτηματικής Υπηρεσίας στο νομό Μαγνησίας καταγεγραμμένα επίσημα είναι 97 δημόσια κτήματα, ενώ εντός αυτών πιθανόν να υπάρχουν και μικρότερα. Σύμφωνα ωστόσο με το Υπουργείο Οικονομικών τα δημόσια κτήματα στο Νομό ανέρχονται σε 712, από τα οποία τα 20 είναι ανταλλάξιμα (Βόλος και Βελεστίνο). Επίσης 623 κτήματα, 18.067 στρέμματα, είναι καταπατημένα, ενώ 19.1017 στρέμματα, είναι καταπατημένα ανταλλάξιμα, κυρίως εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος Βόλου. Με βάση τα στοιχεία αυτά, μόλις το 10% των δημοσίων κτημάτων είναι ελεύθερα προς αξιοποίηση. Τα υπόλοιπα είναι καταπατημένα και το ιδιοκτησιακό τους καθεστώς αμφισβητείται.

Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας δεν αφορά κατ’ ανάγκη την πώλησή της. Μπορεί να αφορά την παραχώρησή τους για 40 ή 50 ή 100 χρόνια.

Το ενδιαφέρον συγκεντρώνεται στο πόσα μπορεί να αντλήσει το Δημόσιο από την «αξιοποίηση» της ελεύθερης δημόσιας περιουσίας.

Πρέπει εξάλλου να δοθεί τέλος και στα καταπατημένα, με την εξαγορά τους από τους καταπατητές έναντι κάποιου αντιτίμου. Και είναι πολλά αυτά, αφού συνολικά στο Νομό Μαγνησίας φθάνουν τα 18.067 στρέμματα, ενώ 1017 στρέμματα είναι καταπατημένα ανταλλάξιμα, με υψηλότερο τίμημα, αφού πρόκειται για οικόπεδα κυρίως εντός πολεοδομικού συγκροτήματος.

Στα μεν αγροτικά καταπατημένα δημόσια κτήματα βρίσκονται εκμεταλλεύσεις με ή χωρίς κατοικίες, στα δε αστικά έχουν ανεγερθεί κατοικίες ή ακόμα και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, εργαστήρια ή επαγγελματικά κτήρια.

Δεκάδες αιτήσεις εξαγοράς καταπατημένων κτημάτων βρίσκονται στα συρτάρια των υπηρεσιών του υπουργείου επί δεκαετίες, ενώ δεκάδες διεκδικητές αντιμάχονται με το Δημόσιο, προκειμένου να μοιράσουν τα «φιλέτα», που δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Ήδη για έκταση που περιλαμβάνει επαγγελματική στέγη 700 τ.μ εντός του Βόλου, έχει απορριφθεί αίτηση του καταπατητή να την αγοράσει και υπάρχουν δύο αιτήσεις άλλων ενδιαφερομένων να την αγοράσουν.

Τα ανταλλάξιμα είναι πλέον αρμοδιότητα της Περιφέρειας, ενώ 9 από αυτά τα κτήματα στη Μαγνησία είναι ελεύθεροι κοινόχρηστοι χώροι, αναξιοποίητοι.

Σύμφωνα με έρευνα του ΙΣΤΑΜΕ, «μόνο το 13,47% ή 9.563 ακίνητα είναι ελεύθερα και συνεπώς αξιοποιήσιμα σε όλη τη χώρα. Το ανησυχητικό είναι ότι στην έρευνα επισημαίνεται πως από μια δεξαμενή 71.000 ακινήτων, η ανάδειξη 100 αξιοποιήσιμων αποτελεί ιδιαίτερα φιλόδοξο στόχο»!

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών το περιουσιολόγιο περιλαμβάνει στο νομό Μαγνησίας 71 δημόσια κτήματα στην περιοχή του Αλμυρού, 61 στη Σκόπελο, 14 στη Σκιάθο και 4 στην Αλόννησο, στα οποία μπορεί να υφίστανται και κτίσματα, ενώ είναι αναξιοποίητα.

Τα κτήματα αυτά αν και είναι καταγεγραμμένα, η Υπηρεσία δεν γνωρίζει σήμερα ακριβώς την κατάστασή τους, αν δηλαδή είναι καταπατημένα εν όλω ή εν μέρει.

Τουριστικά ακίνητα

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον  η ΕΤΑ διαθέτει στο νομό Μαγνησίας μια τεράστια περιουσία, που αποτελείται:

-Στην ακτή του Βόλου λουτρικές εγκαταστάσεις συνολικού εμβαδού 17.985 τ.μ. και αιγιαλός μήκους 530 μέτρων (σύνολο 28.585 τ.μ. το Ξενία, που έχει εκμισθωθεί από το Δήμο Βόλου σε ιδιώτη).

-Αρχοντικό Μουσλή στη Μακρινίτσα 453 τ.μ. με παραδοσιακό κτίσμα.

-Αρχοντικό επίσης στη Μακρινίτσα, έκτασης 738 τ.μ. με παραδοσιακό κτίσμα.

-Έκταση 9.300 τ.μ. στη Δράκεια.

-Κτήμα και Αρχοντικό Ευαγγελινάκη στις Μηλιές Πηλίου, 510 τ.μ. με παραδοσιακό κτίσμα.

-Δασική έκταση 12.468 τ.μ. στην περιοχή Δρακοντόσχισμα Σκοπέλου.

-Έκταση 152.578 τ.μ. και αιγιαλός μήκους 550 μ. στα Καλά Νερά-Κάτω Γατζέα (συνολική έκταση 163.578 τ.μ. όπου επρόκειτο να ανεγερθούν οι σχολές Εμπορικού Ναυτικού). Βρίσκεται πρώτο στη λίστα των προς αξιοποίηση δημοσίων κτημάτων.

-Έκταση με αιγιαλό στις Κουκουναριές Σκιάθου 448.995 τ.μ.

-Δασική έκταση 35.000 τ.μ. στην Ξινόβρυση Πηλίου.

-Εδαφική έκταση 663 τ.μ. με τουριστικό περίπτερο στη Σκόπελο.

-Αρχοντικό Σισιλιάνου στη Μακρινίτσα με περιβάλλουσα έκταση 231 τ.μ.

-Ξενία Σκιάθου, εγκαταλειμμένο, στις Κουκουναριές, με εδαφική έκταση, συνολικού εμβαδού 64.490 τ.μ. Είχε κατασκευαστεί το 1963, ωστόσο εγκαταλείφθηκε.

-Ξενία Τσαγκαράδας με εδαφική έκταση συνολικού εμβαδού 14.476 τ.μ. Είχε ανεγερθεί το 1955.

-Τουριστικό Περίπτερο Ζαγοράς με έκταση συνολικού εμβαδού 20.536 τ.μ.

Σημειώνεται ότι τα Ξενία Βόλου, συνολικού εμβαδού 22.000 τ.μ.  και Πορταριάς, συνολικού εμβαδού 11.749 τ.μ., έχουν εκχωρηθεί στο Δήμο Βόλου και έχουν εκμισθωθεί απ’ αυτόν σε ιδιώτες επιχειρηματίες, που τα λειτουργούν.

«Φιλέτα» θεωρούνται και οι εκτάσεις των αεροδρομίων Σκιάθου (Αλ. Παπαδιαμάντης) 300 στρεμμάτων και Ν. Αγχιάλου (Κεντρικής Ελλάδος), καθώς και η χερσαία ζώνη των λιμανιών Βόλου, Σκιάθου, Σκοπέλου, Αλοννήσου.

Αναξιοποίητα ακίνητα από τη μια

ενοίκια από την άλλη…

Περισσότερα από ενάμισι εκατομμύριο ευρώ καταβάλλει ετησίως το ελληνικό Δημόσιο για ενοίκια ιδιωτικών κτιρίων στο νομό Μαγνησίας, στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες του. Είναι χαρακτηριστικό πως μόνον για τις υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών το Δημόσιο καταβάλλει κάθε χρόνο περισσότερα από 850.000 ευρώ…

Μόνον για τις υπηρεσίες της Αστυνομίας, του Υπουργείου Οικονομικών και της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που είναι και οι περισσότερες, το Δημόσιο καταβάλλει ετησίως περίπου 1.400.000 ευρώ «ρευστό χρήμα».

Αν προστεθούν και τα ενοίκια που καταβάλλονται για άλλες υπηρεσίες, όπως Υγείας-Πρόνοιας ή του Λιμενικού Σώματος, τότε το συνολικό ποσό ξεπερνάει το 1,5 εκατομ. ευρώ.

Από τους δημοσίους οργανισμούς που δεν καταβάλλουν ή καταβάλλουν ελάχιστα ποσά για ενοίκια, ξεχωρίζουν το Νοσοκομείο Βόλου (πολλά κληροδοτήματα) και η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το