Photo Gallery, Κόσμος

«Πράσινο φως» για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στην Ιερουσαλήμ

 

Έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, ενώ σχεδιάζεται η έγκριση για 2.700 επιπλέον

Τα σχέδια για την ανέγερση των 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο του 2010

 

 

Έντονη αντίδραση της Παλαιστινιακής Αρχής και καταδίκη της απόφασης

 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ, 11.

Το «πράσινο» φως για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στον εβραϊκό οικισμό Ραμάτ Σλόμο της Ανατολικής Ιερουσαλήμ άναψε ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, ενώ στα άμεσα σχέδια είναι η έγκριση για άλλες 2.700 κατοικίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου δήλωσε πως τα σχέδια ανέγερσης νέων κατοικιών εγκρίθηκαν «λόγω της οικονομικής κρίσης στο Ισραήλ καθώς αυτό θα βοηθήσει όσους αναζητούν τοποθεσίες για να χτίσουν στην Ιερουσαλήμ».

«Αυτό δεν έχει να κάνει με την πολιτική, αλλά με την οικονομία» υπογράμμισε ο ίδιος. Σύμφωνα με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, η ανέγερση των κατοικιών αυτών θα οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε μείωση των ενοικίων.

Η Παλαιστινιακή Αρχή αντέδρασε άμεσα στην εξέλιξη αυτή. «Καταδικάζουμε απερίφραστα τη νέα απόφαση των Ισραηλινών» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σαέμπ Ερεκάτ.

Σύμφωνα με το BBC, ο ίδιος κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να επανεξετάσουν την αρνητική στάση τους απέναντι στην απόφαση της Παλαιστινιακής Αρχής να ζητήσει από τα Ηνωμένα Έθνη την αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

«Καλούμε (τον πρόεδρο Ομπάμα) να υποστηρίξει αυτή την προσέγγιση γιατί είναι ο μόνος τρόπος που διασφαλίζει τη λύση του ζητήματος στη βάση των δύο κρατών» τόνισε ο Ερεκάτ.

Παράλληλα, ο Ναμπίλ Αμπού Ρουντέινα, εκπρόσωπος της παλαιστινιακής προεδρίας, κάλεσε τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στην ειρηνευτική διαδικασία να πιέσουν το Ισραήλ να αναστείλει το σχέδιό του να επεκτείνει τους οικισμούς.Την ισραηλινή απόφαση καταδίκασε και η Γαλλία, υπενθυμίζοντας ότι ο εποικισμός είναι «παράνομος».

«Καταδικάζουμε την τελική έγκριση που δόθηκε από το υπουργείο Εσωτερικών του Ισραήλ για την ανέγερση 1.600 κατοικιών στο Ραμάτ Σλόμο, οικισμό στην ανατολική Ιερουσαλήμ» δήλωσε η Κριστίν Φαζ, αναπληρώτρια εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Ο εποικισμός στην ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη είναι παράνομος με βάση το διεθνές δίκαιο, όποιες δικαιολογίες και αν χρησιμοποιούνται, ακόμα κι όταν εμφανίζεται ότι απαντά σε κοινωνικοοικονομικές ανάγκες» πρόσθεσε.

«Αυτή η απόφαση αποτελεί ένα ακόμη εμπόδιο στο δρόμο προς μία δίκαιη και βιώσιμη ειρήνη, όπου η Ιερουσαλήμ θα πρέπει να γίνει πρωτεύουσα δύο κρατών, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης» επεσήμανε η Φαζ.

Τα σχέδια για την ανέγερση των 1.600 κατοικιών στον οικισμό Ραμάτ Σλόμο, τα οποία ανακοινώθηκαν τον Μάρτιο του 2010 στη διάρκεια επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, προκάλεσαν ένταση στις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ.

Στα τέλη Σεπτεμβρίου η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να υποβάλει και επισήμως το αίτημά της προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για αναγνώριση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους.

Ωστόσο, οι ΗΠΑ αναμένεται να μπλοκάρουν με βέτο την έκδοση σχετικού ψηφίσματος, απορρίπτοντας μονομερείς ενέργειες και προκρίνοντας τη λύση του Μεσανατολικού στη βάση των δύο κρατών μέσω της διαπραγμάτευσης.

Στην περίπτωση που οι προβλέψεις επαληθευτούν και δεν εκδοθεί ψήφισμα, τότε η Παλαιστινιακή Αρχή αναμένεται να προσφύγει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, επιδιώκοντας μία πιο περιορισμένη αναβάθμιση σε «μη κράτος-μέλος» με καθεστώς παρατηρητή.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το