Πολιτική

«Ούτε βήμα πίσω στις αλλαγές»

Το μήνυμα που αναμένεται να στείλει από το υπουργικό συμβούλιο ο Γ. Παπανδρέου


ΑΘΗΝΑ, 28.

Μήνυμα αποφασιστικότητας στην προώθηση των αλλαγών αναμένεται να στείλει αύριο από τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Το Μέγαρο Μαξίμου κατανοεί απολύτως τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσει εντός και εκτός κόμματος με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, με τον πρωθυπουργό να επιδιώκει σε πρώτη φάση τη συνοχή και τη συστράτευση του υπουργικού συμβουλίου, καθώς και μεταξύ των υπουργών υπάρχουν δισταγμοί – γεγονός που ανάγκασε πρόσφατα τον υπουργό Υγείας να μιλήσει για… βρεγμένες κότες.
Και σε αυτό το υπουργικό συμβούλιο πάντως δεν θα έρθει το νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, καθώς υπάρχει ρητή εντολή του πρωθυπουργού να προηγηθεί διάλογος. Στη συζήτηση πέραν της ομιλίας-παρέμβασης του πρωθυπουργού τα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος την Τετάρτη είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για τα πρότυπα σχολεία αλλά και το σχέδιο της Άννας Διαµαντοπούλου για τη συγχώνευση επτά εκπαιδευτικών οργανισµών σε έναν, όπως και το νοµοσχέδιο Παπουτσή για το Αρχηγείο του Λιµενικού Σώµατος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα ΝΈΑ».

Ο Γιώργος Παπανδρέου φαίνεται να παίρνει πάνω του τα «καυτά» ζητήματα της πολιτικής ατζέντας, καθώς πιέζει ασφυκτικά ο χρόνος για τη λήψη κρίσιμων αποφάσεων εν όψει και της λήψης της 4ης δόσης του δανείου με την ΕΕ-ΔΝΤ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται, επίσης, να ξεκαθαρίσει τη θέση του αναφορικά με τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, καθώς επίσης και με τη φημολογία που κυκλοφορεί εσχάτως για θέσεις και ρόλους για εκείνον στο διεθνές πολιτικό στερέωμα. Η συζήτηση του θέματος των πρόωρων εκλογών ενοχλεί την κυβέρνηση. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής έλεγε μάλιστα ότι πρόκειται για  θέμα, που κυκλοφορεί από το χώρο της ΝΔ και διέψευδε κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοια πρόθεση από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου.
Το γεγονός είναι πάντως ότι η σχετική φημολογία έχει εμφιλοχωρήσει στο κυβερνών κόμμα αρκετά καλά, με αποτέλεσμα ακόμη και κορυφαίοι υπουργοί να μην  αποκλείουν το ενδεχόμενο, εφόσον οι εξελίξεις  στην οικονομία είναι δύσκολες έως  αρνητικές, να ζητήσει ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τη λαϊκή εντολή για να προχωρήσει. Επιπλέον η σημερινή κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ  εκτιμάται ότι έχει περιορισμένες πλέον αντοχές για να εγκρίνει περαιτέρω σκληρές και αντιδημοφιλείς αποφάσεις, άρα αργά ή γρήγορα το νομοθετικό έργο θα φτάσει σε αδιέξοδο, όπως τουλάχιστον εκτιμούν έμπειροι παράγοντες.
Μέχρι το Μάρτιο άλλωστε ισχύει και η προθεσμία  εντός της οποίας οι εκλογές γίνονται με λίστα – εξ ου και τα σχετικά  σενάρια για πρόωρες κάλπες έως τότε.
Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να εντείνει τους ρυθμούς του κοινοβουλευτικού έργου, προκειμένου να προλάβει τις προθεσμίες για την τέταρτη δόση του δανείου από την τρόικα. Οι αντιδράσεις ωστόσο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων προκαλούν ήδη διαθέσεις για ελιγμούς από πολλούς συναρμόδιους υπουργούς, οι οποίοι ζητούν χρόνο για να γίνουν κάποιες συζητήσεις ή και παραχωρήσεις από την πλευρά της κυβέρνησης.

Δεν είναι όµως µόνο τα κλειστά επαγγέλµατα που προκαλούν φόβους και ανησυχίες στην κυβέρνηση. Η προσέλκυση επενδύσεων, η εξυγίανση στις ΔΕΚΟ, το ενιαίο µισθολόγιο, οι µετατάξεις, οι συγχωνεύσεις οργανισµών, αλλά και οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση είναι σηµαντικές µεταρρυθµίσεις που πρέπει να προωθηθούν χωρίς καθυστερήσεις.
Η υπουργός Παιδείας Άννα Διαµαντοπούλου επιθυµεί να µπουν µπροστά οι αλλαγές στην Τριτοβάθµια Εκπαίδευση ώστε να ολοκληρωθεί η στοχευµένη παρέµβαση στον χώρο της Παιδείας. Παράγοντες του υπουργείου ωστόσο διατυπώνουν προβληµατισµό για το εάν πρέπει να ανοίξει σε αυτή τη συγκυρία το ζήτηµα κι αυτό διότι ανησυχούν για ενδεχόµενες αντιδράσεις των φοιτητών, ικανές να προκαλέσουν µία γενικότερη ανάφλεξη.
Η ηγεσία του υπουργείου πάντως επισηµαίνει ότι το νοµοσχέδιο δεν µπορεί να καθυστερήσει και ότι καλύτερη χρονική συγκυρία θα είναι ο Φεβρουάριος πριν από την εξεταστική περίοδο.

«Όχι» στην επιστροφή

«Όχι» στην πρόταση Λοβέρδου για επιστροφή των τεσσάρων διαγραφέντων στην Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ λένε τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι πλέον βουλευτές, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ραδιοσταθμού realfm 97.8. Η κ. Σοφία Σακοράφα ούτε καν συζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού με τις πολιτικές της θέσεις έχει λάβει διαζύγιο από το σημερινό ΠΑΣΟΚ και το επόμενο διάστημα θα εντείνει τις παρασκηνιακές της επαφές και πρωτοβουλίες με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλες δυνάμεις της Αριστεράς.
Ο κ. Γιάννης Δημαράς θεωρεί ότι η πρόταση είναι αποκλειστικά του κ. Λοβέρδου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης. Πολιτικές θεωρεί τις διαφορές και ο κ. Βασίλης Οικονόμου, ο οποίος προετοιμάζει το Forum που θα ιδρύσει με τον κ. Δημαρά, ενώ υπάρχουν παρασκηνιακές επαφές με τη Δημοκρατική Αριστερά του κ. Φώτη Κουβέλη.
Ο κ. Βαγγέλης Παπαχρήστος, τέλος, θεωρεί ότι χωρίς αλλαγή πολιτικής δεν υπάρχει περίπτωση επιστροφής του στο ΠΑΣΟΚ.
Την πρόταση Λοβέρδου απορρίπτει και το Μέγαρο Μαξίμου καθώς εκτιμά ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα υπήρξε ξεσηκωμός των βουλευτών που στηρίζουν παρά τις διαφωνίες τους την κυβέρνηση και τα δύσκολα μέτρα που λαμβάνει. Όλοι οι διαγραφέντες βουλευτές, πάντως, μόνο καλά λόγια έχουν να πουν σε προσωπικό επίπεδο για τον κ. Ανδρέα Λοβέρδο.

«Δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ» υποστηρίζει ο Γ. Δημαράς αφήνοντας αιχμές για το περιβάλλον του πρωθυπουργού. Μιλώντας στον realfm 97.8, ο κ. Δημαράς απάντησε στα όσα είπε χθες ο Αν. Λοβέρδος περί επιστροφής των διαγραφέντων στο ΠΑΣΟΚ. «Όχι δεν επιστρέφω στο ΠΑΣΟΚ. Κυβερνά μία παρέα που γράφει κακή ιστορία» τόνισε και έκανε λόγο για «ομάδα που λειτουργεί αυταρχικά».  Ο κ. Δημαράς υποστήριξε μάλιστα ότι θα έπρεπε να έχουν ήδη γίνει οι εκλογές καθώς η κυβέρνηση εφαρμόζει διαφορετικό πρόγραμμα από εκείνο με το οποίο ζήτησε την ψήφο των πολιτών. Σε ό,τι αφορά στα σενάρια περί συνεργασίας με άλλες δυνάμεις εντός κοινοβουλίου, όπως η Δημοκρατική Αριστερά, σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν έχει τεθεί ούτε καν ως πολιτικός προβληματισμός.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το