Τοπικά

«Ουρές» στην Εφορία για πληρωμές

Λήγει σήμερα η προθεσμία για την αποδοχή της περαίωσης

Χρήστος Περδίκης. Διατηρεί μηχανήματα και φορτηγά για χωματουργικές εργασίες. Αν και το 2011, δεν έχει δουλειά, θα παραδώσει πινακίδες από τα φορτηγά


«Ουρές» από εκατοντάδες συμπολίτες που ήθελαν να τακτοποιήσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις, όπως τέλη κυκλοφορίας, περαίωση, δόσεις από φόρο εισοδήματος κ.ά., σχηματίστηκαν χθες στις υπηρεσίες της Α’ ΔΟΥ Βόλου. Παρόμοια κατάσταση αναμένεται να επικρατήσει μέχρι και την Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου, οπότε και λήγουν οι προθεσμίες από διάφορες διαδικασίες που σχετίζονται με οφειλές.

Επίσης σήμερα είναι η τελευταία ημέρα αποδοχής της περαίωσης, ενώ πληρώθηκαν τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ από τα 4,5 εκατομμύρια ευρώ που περιλαμβάνονταν στα σχετικά εκκαθαριστικά σημειώματα τα οποία απεστάλησαν από την Α’ ΔΟΥ Βόλου στους ελεύθερους επαγγελματίες.

Ανδρέας Κοτρώτσος: Το Κράτος είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, να παίρνει και όχι να δίνει

Ρεπορτάζ:

ΦΩΤΗΣ ΣΠΑΝΟΣ

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χθες στις υπηρεσίες της Εφορίας από εκατοντάδες συμπολίτες που περίμεναν στην «ουρά» για να τακτοποιήσουν την οικονομική τους υποχρέωση.

Στο ταμείο της Α’ ΔΟΥ υπήρχε μονίμως «ουρά» από 30 άτομα περίπου που ήθελαν να πληρώσουν τα τέλη κυκλοφορίας, δόσεις από φόρο εισοδήματος, το ΕΤΑΚ. Λίγα μέτρα πιο κάτω, έξω από το γραφείο από το οποίο γίνεται η παραλαβή των τελών κυκλοφορίας, επίσης δημιουργούταν το αδιαχώρητο. Κάποιοι από αυτούς δεν θα πλήρωσαν τα τέλη, αλλά θα παρέδιδαν τις πινακίδες του Ι.Χ. επιβατηγού έχοντας όμως την υποχρέωση να υποδείξουν και χώρο που θα σταθμεύει.

Στις «ουρές» περίμεναν καρτερικά οι συμπολίτες. Μέσα σε περίοδο οικονομικής κρίσης το μόνο που κάνουν πλέον, είναι να πληρώνουν για να έχει έσοδα το Κράτος.

«Ευτυχώς φέτος μου ήρθε χαμηλότερο ποσό για να πληρώσω στα τέλη κυκλοφορίας. Πέρυσι πλήρωσα 180 ευρώ και φέτος θα δώσω 120 ευρώ. Προσωπικά λογάριαζα ότι θα πλήρωνα 200, αλλά ευτυχώς τα πράγματα ήταν καλύτερα. Ήταν ένας μικρός μποναμάς. Αλλά εκτός από αυτό το θέμα, τα υπόλοιπα ζητήματα είναι δύσκολα. Δεν ξέρουμε καθόλου πώς θα τα βγάλουμε πέρα» μας λέει μια ηλικιωμένη γυναίκα που περιμένει στην εφορία να πληρώσει.

Πίσω της στέκεται ο κ. Χρυσόστομος Π. Άνεργος ο ίδιος, τονίζει πως αυτή την περίοδο ο κόσμος όλο πληρώνει είτε είναι τέλη κυκλοφορίας, είτε δόσεις από το φόρο εισοδήματος. «Ο κόσμος αναστενάζει με το χειρότερο τρόπο. Μπήκαμε και στην περαίωση. Εμείς είμαστε εντάξει απέναντι στο Κράτος, αλλά το Κράτος είναι εντάξει απέναντί μας;» σημειώνει.

Μια-δύο θέσεις πιο πίσω βρίσκεται ο συνταξιούχος κ. Ανδρέας Κοτρώτσος. «Ήρθα στην Εφορία για να πληρώσω την τελευταία δόση στον ετήσιο φόρο. Είναι η τρίτη και τελευταία δόση που πληρώνω, ενώ πριν λίγες ημέρες πλήρωσα και τα τέλη κυκλοφορίας. Δυστυχώς το σύστημα είναι να πληρώνει ο κόσμος. Το Κράτος είναι εισπρακτικού χαρακτήρα, να παίρνει και όχι να δίνει. Αφού δεν μπορούν να κάνουν υποτίμηση στο ευρώ, μας υποτιμούν τους μισθούς» τονίζει ο ίδιος.

Ο κ. Χρήστος Περδίκης διατηρεί μηχανήματα και φορτηγά για χωματουργικές εργασίες. Ο ίδιος εμφανίζεται απογοητευμένος από την έλλειψη έργων, την ώρα μάλιστα που οι φόροι και οι οικονομικές υποχρεώσεις προς το Κράτος τρέχουν.

Συγκεκριμένα τονίζει πως τα τέλη κυκλοφορίας για το φορτηγό που έχει, ήταν ακριβότερα από πέρυσι κατά 50 ευρώ περίπου. Γενικά η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Αν συνεχίσει και αυτή η χρονιά, δηλαδή το 2011, να μην έχει δουλειά, θα παραδώσει πινακίδες από τα φορτηγά. Ποιος θα είναι ο λόγος να πληρώνει στο Κράτος και τα μηχανήματα να κάθονται; Μέχρι και το 2009 υπήρχαν έργα, αλλά τώρα οι Δήμοι σταμάτησαν να υλοποιούν.

Η περαίωση

Ο διευθυντής της Α’ ΔΟΥ Βόλου κ. Γιάννης Καραμπίνης τονίζει πως μεγάλη προσέλευση κόσμου στην Εφορία θα υπάρξει μέχρι και το τέλος της εβδομάδας, καθώς την Παρασκευή λήγουν μια σειρά από προθεσμίες για φορολογικές και άλλου είδους υποχρεώσεις.

Αναλυτικότερα σήμερα λήγει η προθεσμία για την αποδοχή της περαίωσης. Ο ίδιος εκτιμά ότι είναι ανοικτό το ενδεχόμενο της παράτασης, καθώς υπάρχουν εκκαθαριστικά σημειώματα που δεν έχουν αποσταλεί.

Ωστόσο σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, από αύριο Τετάρτη είναι πιθανό να αρχίσουν οι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν δέχθηκαν την περαίωση. Από το κλιμάκιο της τοπικής ΔΟΥ μπορεί να ελεγχθούν επιχειρήσεις με ετήσιο φόρο εισοδήματος μέχρι 1.130.000 ευρώ. Για μεγαλύτερα ποσά ο έλεγχος γίνεται από κλιμάκια των περιφερειακών ελεγκτικών κέντρων.

Σύμφωνα με τον κ. Καραμπίνη το χρηματικό ποσό που αντιστοιχούσε στα εκκαθαριστικά σημειώματα της περαίωσης για τις επιχειρήσεις της Α’ ΔΟΥ, ήταν 4,5 εκατομμύρια ευρώ. Από το ποσό αυτό των βεβαιώσεων πληρώθηκαν μέχρι και πριν δέκα ημέρες τα 2,7 εκατομμύρια ευρώ.

Όσοι ιδιοκτήτες Ι.Χ. έχουν παραλάβει τα τέλη κυκλοφορίας από τις τράπεζες μπορούν να εξυπηρετηθούν και εκεί. Ωστόσο η σύσταση από αρμόδιους κύκλους είναι ότι μπορούν να μεταβαίνουν και σε μικρότερα τραπεζικά καταστήματα, ώστε να μη δημιουργείται στο αδιαχώρητο στις μεγάλες τράπεζες των κεντρικών οδών της πόλης.

Επίσης αυτή την εβδομάδα λήγουν οι εξής προθεσμίες:

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου καταβολή των τελών κυκλοφορίας και προμήθεια του σήματος, είτε από τις τράπεζες, είτε από τις Εφορίες, εφόσον ο φορολογούμενος κάτοχος αυτοκινήτου δεν έχει παραλάβει το σχετικό ειδοποιητήριο.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου ισχύει η προθεσμία για τις γονικές παροχές – δωρεές χρηματικών ποσών για την κάλυψη τεκμηρίων.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η έκτακτη εισφορά για εισοδήματα άνω των 100.000 ευρώ που είχαν φορολογούμενοι το 2009.

– Μέχρι 31 Δεκεμβρίου η καταβολή του  ETAK και της έκτακτης εισφοράς ακινήτων έτους 2009 15%.

– Μέχρι 30 Δεκεμβρίου πληρώνουν ειδικό φόρο 15% επί των ακινήτων οι εταιρείες offshore, που δεν θα μεταβιβάσουν τα ακίνητά τους σε φυσικά πρόσωπα. Μέχρι 29 Δεκεμβρίου οι μεταβιβάσεις ακινήτων offshore σε φυσικά πρόσωπα.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το