Photo Gallery, Τοπικά

«Ξιφομαχίες» πάνω από το σκραπ του λιμανιού

Σκληρή επίθεση Παπατόλια στον Καρτάλη, απάντηση του βουλευτή με αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων


 

Με φόντο το ρευστό πολιτικό σκηνικό που μπορεί να οδηγήσει και σε πρόωρες εκλογές και αφορμή τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του λιμανιού του Βόλου, δόθηκε χθες συνέχεια στην κόντρα μεταξύ Κώστα Καρτάλη και Απ. Παπατόλια. Το «γάντι» πέταξε ο Απ. Παπατόλιας με ανακοίνωση αναφορικά με το λιμάνι, «φωτογραφίζοντας» το βουλευτή με φράσεις όπως «σωτήρας» και «εντυπωσιοθήρας» και απόδοση τακτικών «καουμποϋσμού».

Ο κ. Καρτάλης απαντά και «φωτογραφίζει» τον πρώην νομάρχη σαν να εξυπηρετεί επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία είχαν όφελος να μην αυστηροποιηθούν οι όροι της μελέτης του λιμανιού. Δεν εξαιρεί από την κριτική του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, όπως προκύπτει από τη δήλωσή του, ούτε τον Οργανισμό Λιμένος που θέλησε να αλλάξει τα δεδομένα και να συμπεριλάβει προτάσεις «της τελευταίας στιγμής» μεταξύ των οποίων η διαβροχή του επικίνδυνου σκραπ που ζητούνταν να γίνει με ορίζοντα τετραετίας.

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε αφορά περιβαλλοντικούς όρους και όχι όρους εξυπηρέτησης προσωπικών και επιχειρηματικών συμφερόντων…» λέει χαρακτηριστικά ο βουλευτής.

Στην ανακοίνωσή του, ο κ. Παπατόλιας κατηγορεί τον κ. Καρτάλη ως ανεύθυνο, εντυπωσιοθήρα, που συμπεριφέρεται ως «καουμπόης» και «σωτήρας» ο οποίος με παρεμβάσεις του, άλλαξε τα δεδομένα των περιβαλλοντικών όρων του λιμανιού. Ο ίδιος αναφέρεται στις προτάσεις που κατέθεσε ο Οργανισμός Λιμένος για τη διαχείριση των επικίνδυνων υλικών σε σύσκεψη στο υπουργείο Θαλασσίων Μεταφορών. Σημειώνεται εδώ, ότι ο κ. Παπατόλιας δεν αναφέρεται σε στοιχεία που αναδείχτηκαν από το ρεπορτάζ, με βάση τα οποία υπήρξε παρέμβαση του Οργανισμού για αλλαγές στη μελέτη, μια εβδομάδα πριν την υπογραφή της, γεγονός για το οποίο διαβεβαίωσαν την Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής, δύο υπουργεία.

Ο κ. Καρτάλης, ως πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, που του κοινοποιήθηκε η μελέτη πριν την υπογραφή της, δηλώνει ότι την τελευταία στιγμή αποτράπηκε η συμπερίληψη όρων που δρομολογήθηκαν με συγκεκριμένες παρασκηνιακές παρεμβάσεις, οι οποίες θα «έθαβαν» τη συνοικία.

«Αυτοί που πήγαν να θάψουν τη συνοικία και την πόλη ολόκληρη, παριστάνουν σήμερα ότι θέλουν να τη σώσουν», δήλωσε μετά την ανακοίνωση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης του περιφερειακού συμβουλίου κ. Α. Παπατόλια εις βάρος του, ο βουλευτής. Σημειώνεται ότι ο κ. Παπατόλιας δεν αναφέρεται στο όνομά του, αλλά τον «φωτογραφίζει» σε… μεγέθυνση, ως το πρόσωπο που παρενέβη για να αλλάξουν οι όροι της μελέτης.

«Ναι, αυτό συνέβη, παραδέχεται ο κ. Καρτάλης. Με παρέμβαση άλλαξαν οι όροι, γιατί έπρεπε να γίνουν αυστηρότεροι. Αν δεν αρέσει σε κάποιους για τους δικούς τους λόγους, δεν μπορώ να κάνω αλλιώς. Κάποιοι είχαν φροντίσει να εξαιρέσουν από το κείμενο της Κοινής Υπουργικής Απόφασης τις απαιτήσεις της πόλης και δημιούργησαν ένα πραγματικό έκτρωμα. Κάποιοι με περισσή θρασύτητα και εν κρυπτώ θέλησαν να θάψουν την πόλη και τη συνοικία του Παλαιού Λιμεναρχείου όταν πρότειναν διαβροχή του σκραπ σε τέσσερα χρόνια. Με τη λογική τους έπρεπε να καθήσουμε με σταυρωμένα χέρια», δήλωσε ο κ. Καρτάλης και φωτογράφησε ως υπεύθυνους για το παρασκήνιο τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος και τον κ. Παπατόλια ο οποίος θεωρείται και από το τοπικό ΠΑΣΟΚ ως «ηθικός αυτουργός» του διορισμού στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, του Δ. Θεοδώρου.

Ο κ. Παπατόλιας, εμφανώς ενοχλημένος από τις αλλαγές στους περιβαλλοντικούς όρους, στην ανακοίνωσή του επικαλείται προτάσεις του ΟΛΒ σε επίσημες συσκέψεις, όχι όμως και τις ανεπίσημες παρασκηνιακές ενέργειες που καταγγέλθηκε ότι έγιναν και δημοσιοποίησε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής και κατηγορεί τον Κ. Καρτάλη για «απρονοησία και ανευθυνότητα».

«Οι διορθώσεις της «τελευταίας στιγμής» στην Κοινή Υπουργική Απόφαση έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Λιμένα Βόλου, όχι μόνον δεν συνιστούν βελτιώσεις, αλλά δημιουργούν τραγελαφικές καταστάσεις, υπονομεύοντας την προοπτική χρηματοδότησης και υλοποίησης των έργων και εκθέτοντας όσους παρενέβησαν εν κρυπτώ στα συναρμόδια υπουργεία, χωρίς να μπουν καν στον κόπο να υπολογίσουν τις καταστροφικές συνέπειες των παρεμβάσεών τους. Απρονοησία, ανευθυνότητα, εντυπωσιοθηρία σε βάρος της ουσίας. Μόνον αυτό το τρίπτυχο μπορεί να αποδώσει πλήρως τις ενέργειες των δήθεν «σωτήρων», που αντί να αξιοποιούν τη θεσμική τους θέση δημιουργικά, προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στον τόπο, κοπτόμενοι αποκλειστικά για την αυτοπροβολή τους και τη διαρροή κολακευτικών παραπολιτικών σχολίων για τις δήθεν «πρωτοβουλίες» τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή του ο Απ. Παπατόλιας, «δείχνοντας» τον Κ. Καρτάλη.

Ένα στοιχείο που παραθέτει, μεταξύ άλλων, ο κ. Παπατόλιας για να καταδείξει ότι ο βουλευτής ενήργησε με απρονοησία είναι το εξής:

«Η φορτοεκφόρτωση του σκραπ για λογαριασμό της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Α.Ε. θα πρέπει να διακοπεί για 2 τουλάχιστον χρόνια, προκειμένου να ολοκληρωθεί το έργο στην προβλήτα 1, ενώ την ίδια στιγμή κανένα έργο δε θα μπορεί να ξεκινήσει στην προβλήτα 3. Αλήθεια τι πρόβλεψαν γι’ αυτήν την εξέλιξη οι «σωτήρες» μας» αναρωτιέται ο κ. Παπατόλιας.

«Η Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπογράφηκε αφορά Μελέτη Περιβαλλοντικών Όρων του Λιμανιού και όχι μελέτη προσωπικών ή επιχειρηματικών συμφερόντων. Είναι προφανές ότι αυτό που γίνεται σήμερα ξεπερνά κάθε λογική και όλα όσα γίνονται είναι απλά επικοινωνιακές οβίδες εκείνων που θέλουν να είναι στην επικαιρότητα. Κρείττον το σιγείν παρά το λαλείν, ειδικά όταν έχεις αποτύχει» ήταν η απάντηση του κ. Καρτάλη.

«Όσοι αξιοποίησαν τη θεσμική τους θέση στην Εθνική Αντιπροσωπεία για να αλλοιώσουν το περιεχόμενο της πρότασης του ΟΛΒ, όχι μόνο δεν πρόσφεραν υπηρεσίες στον τόπο, αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα στην υλοποίηση των λιμενικών έργων, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η περιοχή μας. Χρέος της τοπικής κοινωνίας, των κατοίκων του Παλαιού Λιμεναρχείου, που πρωτίστως πλήττονται από αυτήν την απρονοησία, αλλά και των θεσμικών φορέων της περιοχής, είναι να καταδικάσουν αυτές τις μονομερείς και ηγεμονικές συμπεριφορές που τραυματίζουν την τοπική ενότητα και συνοχή. Ας αντιληφθούν, επιτέλους, ορισμένοι ότι τα τοπικά προβλήματα δεν λύνονται με «καουμποϊλίκια» της τελευταίας στιγμής, αλλά με σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά και πάνω απ’ όλα με νηφάλια προσέγγιση και συνεννόηση. Πέρασε ανεπιστρεπτί η περίοδος που ευημερούσαν οι «παράγοντες» και οι εντυπωσιοθήρες…» κατέληξε στην ανακοίνωση του ο κ. Παπατόλιας.

 

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το