Πολιτική

«Μπαλάκι» οι ευθύνες για την είσοδο μεταναστών στο κτίριο της Νομικής

Παρέμβαση Γ. Παπανδρέου που ζήτησε να ληφθούν μέτρα


Εντολή να ληφθούν όλα τα μέτρα και να αποδοθούν οι ευθύνες έδωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή για το θέμα της κατάληψης της Νομικής από μετανάστες.

Τα παραπάνω μετέφερε στους δημοσιογράφους ο κ. Παπουτσής στο περιθώριο της δεξίωσης που δόθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμή του διπλωματικού σώματος.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ανέφερε επίσης ότι η ΕΛΑΣ τη «μόνη όχληση» που είχε σήμερα, ήταν από τον αστυνομικό διευθυντή Χανίων προκειμένου να παρεμποδιστεί η επιβίβαση μεταναστών. Στο περιθώριο της ίδιας δεξίωσης ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως στην προ μηνός δήλωσή του για την ανάγκη κατάργησης του ασύλου δεν έλαβε ποτέ απάντηση απ΄ την κυβέρνηση. «Σήμερα, όλα τα γεγονότα δείχνουν ότι η μόνη λύση είναι η κατάργηση του ασύλου, ενός θεσμού που έχει ξεπεραστεί. Πρέπει να καταργηθεί», τόνισε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας έκανε λόγο για «κατάχρηση, η οποία πρέπει να εξεταστεί». Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου πάντως τόνισε ότι ο υπάρχων νόμος που ψηφίστηκε επί ΝΔ προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες για την άρση του ασύλου και αυτούς ακολουθεί η κυβέρνηση. Για δυσάρεστο γεγονός που «δείχνει προς τα έξω ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει κράτος» έκανε λόγο ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

«Μπαλάκι» οι ευθύνες

Οι ευθύνες για την κατάληψη της Νομικής έχουν γίνει «μπαλάκι» μεταξύ των πρυτανικών αρχών και των αρμόδιων υπουργών. Οι δύο πλευρές αντιπαρατίθενται και για τις επόμενες κινήσεις σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Είναι εξοργιστικό ότι πολιτικές δυνάμεις εκμεταλλεύονται με προκλητικό τρόπο την ανθρώπινη αγωνία, για να υπηρετήσουν κομματικές σκοπιμότητες, καταλύοντας τις πανεπιστημιακές ελευθερίες», δήλωσε η υπουργός Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, τονίζοντας: «Δεν βρέθηκαν εκεί τυχαία. Οδηγήθηκαν και καθοδηγήθηκαν».

«Η μετατροπή της Νομικής σε καταυλισμό μεταναστών είναι πέρα από τα όρια κάθε ανοχής», συμπλήρωσε η κ. Διαμαντοπούλου και κάλεσε τις πρυτανικές αρχές «να πάρουν την πρωτοβουλία, να υπερασπιστούν την ακαδημαϊκή λειτουργία».

Ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης καταγγέλλει ότι η αστυνομία γνώριζε ότι οι παράνομοι μετανάστες θα ταξιδέψουν στην Αθήνα από την Κρήτη, αλλά δεν έκανε το παραμικρό για να αποτραπεί η κατάληψη. «Η πολιτεία και κυρίως το αρμόδιο υπουργείο ενημερώθηκε εγκαίρως να πράξει εκείνα τα οποία όφειλε να πράξει ώστε να μην οδηγηθούμε στο αδιέξοδο εκείνο που βρισκόμαστε τώρα» τόνισε ο κ. Πελεγρίνης.

Απαντώντας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσής επιρρίπτει την ευθύνη για τη λειτουργία και ασφάλεια των χώρων του Πανεπιστημίου και την προστασία του ασύλου στις πρυτανικές αρχές και τις καλεί «να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη διαχείριση της κατάστασης μέσα στο πλαίσιο των νόμων του κράτους».

Η αντιπολίτευση

Επίθεση στην κυβέρνηση για το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί εξαπέλυσε η γραμματέας μεταναστευτικής πολιτικής της ΝΔ Φωτεινή Πιπιλή, σημειώνοντας πως «η απαράδεκτη ολιγωρία και αδιαφορία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη είναι η μεγαλύτερη διάψευση της επικοινωνιακής «επιτυχίας» της κατασκευής του φράκτη στον Έβρο, όταν φτάσαμε στο σημείο να χρειάζεται φράκτης στο λιμάνι του Πειραιά και στην πλατεία Συντάγματος». Ο υπεύθυνος του τομέα Πολιτικής  Προστασίας της ΝΔ Θαν. Νάκος τόνισε ότι «η πρωτοφανής αδράνεια του υπουργού Προστασίας του Πολίτη προκαλεί εύλογη ανησυχία για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να επιβάλλει το νόμο και την τάξη».

Την αντίθεσή του στην κατάληψη διατύπωσε το ΚΚΕ, σημειώνοντας: «Αυτοί που οδήγησαν τους μετανάστες στο υπό ανακαίνιση παλιό κτίριο της Νομικής, με αυτή την ενέργεια δεν υπηρετούν τα δίκαια αιτήματα των μεταναστών – προσφύγων, αλλά τους εκθέτουν περισσότερο στη συκοφάντηση και στις απειλές αντιδραστικών κομμάτων και μηχανισμών».

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα ΜΕGΑ», ζήτησε να ληφθούν αμέσως αποφάσεις, για να αποκατασταθεί η λειτουργία της Νομικής, θίγοντας το θέμα του ασύλου.

Ο Συνασπισμός, με ανακοίνωσή του, αποφεύγει να καταδικάσει την κατάληψη, καθώς στις οργανώσεις που οργάνωσαν την είσοδο των μεταναστών στη Νομική ήταν και νεολαία του. «Σε κάθε περίπτωση, το κρίσιμο ζήτημα δεν είναι ο χώρος που επιλέγουν, αλλά η κραυγή απόγνωσης εκατοντάδων συνανθρώπων μας, οι οποίοι αναγκάζονται με οριακό τρόπο να διεκδικήσουν το αυτονόητο» σημειώνει ο ΣΥΝ.

»Η εγκατάσταση των μεταναστών στο κτίριο της Νομικής Σχολής είναι μια εντελώς αδιέξοδη και ανώφελη ενέργεια, η οποία το μόνο που καταφέρνει είναι να εγείρει συντηρητικά ανακλαστικά και να επαναφέρει με αρνητικό τρόπο το θέμα του ασύλου» αναφέρει η Δημοκρατική Αριστερά.

Η κατάληψη της Νομικής φέρνει στο προσκήνιο τις άθλιες συνθήκες διαβίωσης χιλιάδων μεταναστών, αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Oικολόγοι Πράσινοι, σημειώνοντας ότι «εκφράζουν συμπαράσταση και αλληλεγγύη στον αγώνα των μεταναστών για κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα».

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης. «Η λογική ότι υπάρχει άσυλο στο πανεπιστήμιο αφορούσε σε άσυλο ιδεών. Εγώ λέω στον κ. Παπουτσή κατ’ αρχήν να μπει μέσα στο πανεπιστήμιο, να πάρει τους μετανάστες και να τους πάει σ’ ένα χώρο, ο οποίος να είναι προετοιμασμένος για να φιλοξενήσει αυτούς τους ατυχείς ανθρώπους» σημείωσε.

Αποφασισμένοι να παραμείνουν

«Ιστορικό γεγονός» χαρακτηρίζουν οι 287 οικονομικοί μετανάστες την απεργία πείνας, που ξεκίνησαν με αίτημα τη χορήγηση άδειας παραμονής σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, που βρίσκονται στην Ελλάδα. Σε συνέντευξη Τύπου, που διοργάνωσαν στο παλιό κτίριο της Νομικής Σχολής, όπου έχουν στεγαστεί οι 237 (οι υπόλοιποι 50 στη Θεσσαλονίκη στεγάζονται στα γραφεία του Εργατικού Κέντρου της πόλης) ένας από τους απεργούς πείνας δήλωσε ότι οι συγκεκριμένοι εκπροσωπούν χιλιάδες μετανάστες σε όλη την Ελλάδα και ότι ο αγώνας τους συνίσταται στη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών. «Δεν είμαστε εγκληματίες. Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν πάρουμε άδεια παραμονής. Είμαστε αποφασισμένοι να πεθάνουμε για να αποκτήσουμε ίσα δικαιώματα» είπε.
Ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, πάντως, εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο νομιμοποίησης των παράνομων μεταναστών.

Τους περίπου 300 παράνομους μετανάστες έφεραν με πλοίο από την Κρήτη και τους οδήγησαν το πρωί της Κυριακής στη Νομική Σχολή αντιρατσιστικές οργανώσεις και αριστερές φοιτητικές παρατάξεις. Όπως υποστηρίζουν, δεν τίθεται θέμα παρακώλυσης των μαθημάτων, αλλά ούτε και θέμα υγιεινής. Παράλληλα, εκπρόσωποι των οργανώσεων αυτών τονίζουν πως για την είσοδο των λαθρομεταναστών υπήρχε η σύμφωνη γνώμη του φοιτητικού συλλόγου του Πανεπιστημίου. Ωστόσο, ΠΑΣΠ και ΔΑΠ, φοιτητικές οργανώσεις που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ αντίστοιχα, αν και εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους μετανάστες, καταγγέλλουν πως δεν συναίνεσαν για τη φιλοξενία των μεταναστών στη Νομική.

Προηγούμενο ΆρθροΕπόμενο Άρθρο
Μοιραστείτε το